Κόσμος

Πέθανε η γηραιότερη επιζώσα του Ολοκαυτώματος

alice-herz-sommer.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η μουσικός Άλις Χέρτς-Ζόμμερ, που γεννήθηκε στην Πράγα το 1903 και θεωρείται η γηραιότερη που επέζησε από το Ολοκαύτωμα, πέθανε στο Λονδίνο στην ηλικία των 110 ετών. 

Η Ζόμμερ, μέλος της γερμανόφωνης εβραϊκής κοινότητας της Πράγας -«καταραμένης» επειδή τα μέλη της ήταν διπλά ξένα- είχε χάσει όλη την οικογένειά της πλην του γιου της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το 1943, στάλθηκε μαζί με τον γιο της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίενσταντ. Ο σύζυγός της, Λέοπολντ, και η μητέρα της, Σόφι, σκοτώθηκαν στο Άουσβιτς.

Ο εγγονός της, Άριελ Σόμερ, επιβεβαίωσε την Κυριακή το θάνατό της λέγοντας: «Η Άλις Ζόμερ απεβίωσε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κρεβάτι της κοντά στην οικογένειά της. Πολλά έχουν γραφτεί για αυτήν αλλά για όλους εμάς που την ξέραμε καλύτερα, ήταν η αγαπητή μας Τζίτζι. Μας αγαπούσε πολύ, γελούσαμε όλοι μαζί και μας δίδαξε την αγάπη για τη μουσική. Αποτέλεσε έμπνευση και ο κόσμος μας θα είναι φτωχότερος χωρίς αυτή δίπλα μας», πρόσθεσε.

Μετά την απελευθέρωσή της, μετανάστευσε στο Ισραήλ πριν τελικά εγκατασταθεί μόνιμα στη Βρετανία. Η Ζόμερ, στο πατρικό της οποίας κινούνταν προσωπικότητες όπως ο Φραντς Κάφκα και ο Γκούσταβ Μάλερ, έλεγε συχνά πως επέζησε λόγω της αγάπης της για τη μουσική και των «παραστάσεων» που έστηνε μαζί με άλλους για τους κρατουμένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το ντοκιμαντέρ The Lady in Number 6 εξιστορεί τη ζωή της Ζόμερ και έχει προταθεί για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στα επερχόμενα βραβεία.

Όλη η επικαιρότητα