Μουσική

Πέθανε ο επιδραστικός underground μουσικός Daniel Johnston

Ακούστε το άρθρο

Πιο φτωχή είναι από χθες η underground μουσική σκηνή μετά τον χαμό του Daniel Johnston, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 58 ετών. Ο Johnston υπήρξε σημαντικός μουσικός και εικαστικός, ασκώντας επιρροή σε δύο γενιές μουσικών από τη δεκαετία του 1980 και μετά.

Γεννημένος στο Σκραμέντο και μεγαλωμένος στη Γουέστ Βιρτζίνια, πάλεψε σε όλη του τη ζωή με τις επιπτώσεις της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής, στοιχεία που είναι εμφανή στα τραγούδια και την καριέρα του, ενώ βρέθηκαν στο επίκεντρο του εκπληκτικού μουσικού ντοκιμαντέρ “The Devil and Daniel Johnston”.

Το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής του ηχογραφήθηκε και διαμοιράστηκε σε κασέτες, κυρίως τη δεκαετία του 1980, ενώ ο παιδικός τρόπος ερμηνείας του τον βοήθησε να αποκτήσει μεγάλο κοινό στον alternative χώρο, αλλά και να επηρεάσει σημαντικούς καλλιτέχνες. Δεν έπαιξε ποτέ τα παιχνίδια της μουσικής βιομηχανίας, δεν ασχολήθηκε με μάνατζερς και δημόσιες σχέσεις, ενώ και οι ηχογραφήσεις του ήταν πάντα απλοϊκές, χωρίς να τον ενδιαφέρουν πομπώδεις ερμηνείες και τεραστίων διαστάσεων παραγωγές.

Ο Johnston απέκτησε ακόμη μεγαλύτερο κοινό όταν μετακόμισε στο Τέξας, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός από το γεγονός ότι ο Kurt Cobain συνήθιζε να φοράει ένα μπλουζάκι με το εξώφυλλο του δίσκου “Hi Who Are You” του Johnston, ενώ συχνά ανέφερε πως ο δίσκος Yip/Jump Music είναι από τους αγαπημένους του.

Τοιχογραφία που έχει φιλοτεχνήσει ο ίδιος ο Daniel Johnston και απεικονίζει το εξώφυλλο του δίσκου “Hi How Are You”

AP Photo

Η φήμη αυτή οδήγησε πολλές εταιρείες στο να συναγωνίζονται ποια θα υπογράψει τον Johnston, παρά το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο ήταν έγκλειστος σε κλινική εξαιτίας των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Ο Daniel Johnston δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ιδιαίτερα εμπορικός, όμως συνέχιζε να κυκλοφορεί αξιόλογη μουσική, αλλά και να συμμετέχει σε διάφορα soundtracks. Η επίδραση που είχε στον underground χώρο μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή από τον δίσκο «The Late Great Daniel Johnston: Discovered Covered » όπου διασκευάζουν μουσική του καλλιτέχνες όπως οι Tom Waits, Beck, TV on the Radio, Eels,  Death Cab for Cutie, Mercury Rev, The Flaming Lips.

via

Όλη η επικαιρότητα