Ελλάδα

Πέθανε ο Ηλείος καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης

Ακούστε το άρθρο

Πέθανε χθες σε ηλικία 95 ετών ο κορυφαίος οικονομολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής, συμπατριώτης μας Αδαμάντιος Πεπελάσης. Είχε γεννηθεί στη Γαστούνη το 1922, όπου μεγάλωσε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ενώ ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο γυμνάσιο αρρένων στον Πύργο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Λονδίνο (London School of Εconomics) και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, του οποίου αναγορεύτηκε και διδάκτορας. Σταδιοδρόμησε ως καθηγητής της οικονομικής σχολής του πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια (1957-63), του Πολυτεχνείου και του πολιτειακού πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (1971-73), τακτικός καθηγητής οικονομικής του πανεπιστημίου του Κεντάκι και επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Διατέλεσε, επίσης, αναπληρωτής γενικός επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (1962-64), υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (1963), διοικητής της ίδιας τράπεζας αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση (1974) και διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Έγραψε, επίσης, πάνω από 15 συγγράμματα, σπουδαιότερα από τα οποία είναι τα: Εργατικά ελλείμματα εις την ελληνικήν γεωργίαν 1963-1973, Μελέτες για την οικονομική μεταβολή (1966) κ.ά. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, μέλος της Αμερικανικής Οικονομικής Εταιρείας, της Στατιστικής Εταιρείας των ΗΠΑ, της Αγγλικής Βασιλικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας και άλλων διεθνών και ελληνικών επιστημονικών φορέων, εταιρειών και σωματείων. Ήταν Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη και τ. πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Κέντρου Μ. Θεοδωράκης.

Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης σφράγισε με την επιστημονική του πολυμέρεια το πεδίο της οικονομίας ως τεχνοκράτης και πανεπιστημιακός δάσκαλος στην Ελλάδα και την Αμερική και διασταύρωσε τα βήματά του με κάθε έκφανση της σύγχρονης πνευματικής και πολιτιστικής μας εκπόρευσης. Τιμήθηκε με πλήθος παρασήμων και ηθικές διακρίσεις και ανέλαβε την προεδρία παγκοσμίου κύρους πολιτιστικών φορέων, όπως το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, στα οποία και παρήγε οιστρηλατημένο έργο, για την προβολή των ελληνικών γραμμάτων σε όλη την οικουμένη.

Ο λόγος του Αδαμάντιου Πεπελάση διακρίνεται για την γλωσσική του ευμέλεια και την ηθική του εμπνοή. Είναι λόγος κριτικός που καταθέτει με ηθική δόνηση ρηξικέλευθες προτάσεις, για την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική μας ανασυγκρότηση, ώστε η Ελλάδα που πρόσφερε στην ανθρωπότητα ατίμητα δώρα ήθους και πολιτισμού, να ξαναβρεί τον βηματισμό της και να πρωτα-γωνιστήσει και πάλι πλάι στους προοδευμένους λαούς της Ευρώπης.

Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης ήταν το πρώτο παιδί του Φαρμακοποιού Αντωνίου Πεπελάση και της δεύτερης συζύγου του Ιωάννας Κ. Λαγανοπούλου. Τα άλλα αδέλφια του ήταν ο Κων/νος, η Νικολέτα σύζυγος του ιατρού Σήφη Πεντάρη από την Κρήτη και ο Νικόλαος. Είχε ακόμα μία αδελφή τη Μαρία από τον πρώτο γάμο του πατέρα του με την Αγγελική Κοκκίνη (1890-1918), που πέθανε στη γέννα. Με την πρώτη σύζυγό του Έλλη-Ελένη Δεββέ απέκτησαν δύο παιδιά: την Ιωάννα-Σαπφώ και το Δημήτριο-Αντώνιο

Συλληπητήρια Βούτση

Τη θλίψη του για την απώλεια του καθηγητή Αδαμάντιου Πεπελάση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Στη δήλωσή του αναφέρει ότι «ήταν εξέχων οικονομολόγος και πανεπιστημιακός και ως διοικητής της ΑΤΕ και της Εμπορικής Τράπεζας προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην οικονομική πορεία της χώρας».

 

Θλίψη στη Γαστούνη

Η Γαστούνη και γενικότερα η Ηλεία του οφείλει πολλά, γιατί συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική της ανάπτυξη (ΗΛ.ΒΙ.ΓΑΛ, κτίριο ΑΤΕ, ενίσχυση κτηνοτροφίας κλπ.). Το άκουσμα του θανάτου του, σκόρπισε θλίψη στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Γαστούνη, την οποία επισκέπτονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός με μια λιτή δήλωσή του επισήμανε «Η Γαστούνη, ο δήμος Πηνειού, η Ηλεία, η Ελλάδα, είμαστε από σήμερα φτωχότεροι. Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης ήταν από τα πιο φωτεινά μυαλά της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας. Εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων των συμπολιτών μου, τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του». Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού με επικεφαλής το δήμαρχο Αλέξη Καστρινό θα παραστεί στην κηδεία του που έχει προγραμματισθεί να γίνει την Τρίτη στις 3.00 το μεσημέρι στο Α’ νεκροταφείο της Αθήνας.

Η εφ. «Πατρίς» εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.

Όλη η επικαιρότητα