Ελλάδα

Πέθανε ο καθηγητής και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σοφούλης

Ακούστε το άρθρο

Έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα της Παρασκευής σε ηλικία 83 ετών, ο καθηγητής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σοφούλης.

Επί πολλά χρόνια ο Κώστας Σοφούλης έζησε στη Μυτιλήνη την οποία αποκαλούσε «θετή πατρίδα», ενώ μετά τη συνταξιοδότησή του επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, στη Σάμο. Ήταν ο δημιουργός και ο πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και καθηγητής στο Ίδρυμα μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Στα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια υπήρξε δραστήριο στέλεχος του νεολαιίστικου και φοιτητικού κινήματος, και στη διάρκεια της Δικτατορίας, φυλακίστηκε καταδικασμένος ως ιδρυτικό μέλος της «Δημοκρατικής Άμυνας».

Μετά τη δικτατορία βρέθηκε φιλοξενούμενος επιστημονικός ερευνητής στην Οικονομική Σχολή της Στοκχόλμης και στη συνέχεια δίδαξε ως καθηγητής της έδρας George Miller στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», το «Βήμα» και τα «Νέα». Αφιέρωσε σημαντικό χρόνο στη μετάφραση επιστημονικών οικονομικών εγχειριδίων που αποτέλεσαν το θεμέλιο της Νεοθετικής οικονομικής σκέψης στη χώρα μας και συνέβαλε με πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες του προς την ίδια κατεύθυνση.

Διετέλεσε υποδιοικητής της Κτηματικής Τράπεζας και στη συνέχεια διοικητής της ΕΤΒΑ, αφού προηγουμένως είχε περάσει για αρκετό διάστημα από τη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) ως βοηθός Γενικός Διευθυντής. Το 1984 ανέλαβε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του. Διετέλεσε βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού Σάμου στην τριετία 1993 – 1996. Έγραψε σειρά βιβλίων, ενώ δεν έπαψε να γράφει μέχρι το τέλος

via

Όλη η επικαιρότητα