Κόσμος

Πέθανε ο Μάρτιν ΜακΓκίνες: Ο αρχηγός του IRA που έγινε ειρηνοποιός

Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους πρωταγωνιστές της Βόρειας Ιρλανδίας έφυγε από τη ζωή. Ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, από τα αρχηγικά στελέχη του IRA έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών.

Η «Ματωμένη Καυριακή» του Ντέρρυ σημάδεψε  τον 21χρονο τότε ΜακΓκίνες ο οποίος έμελε να είναι ο πρωταγωνιστής του αντάρτικου που θα διαρκούσε έως τα μέσα της δεκαετίας του 90 αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και μια χώρα διχασμένη.

Στο πρόσωπο του και του φίλου του Τζέρρυ Άνταμς αντικατοπτρίζεται η ιστορία του IRA. O Mάρτιν ΜακΓκίνες συμμετείχε σε δεκάδες επιχειρήσεις στο Μπέλφαστ και το Λονδίνο.  Ο ίδιος εγκατέλειψε την ένοπλη δράση καθώς ήταν ο  βασικός διαπραγματευτής στην ειρηνευτική διαδικασία που οδήγησε στην Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και στη λήξη του πολέμου μεταξύ του IRA και της Μεγάλης Βρετανίας. Ο ΜακΓκίνες μεταπήδησε στην πολιτική, διετέλεσε βουλευτής υπουργός και Πρωθυπουργός στην κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας με το Sinn Fein.

Τον Νοέμβριο του 2016, μετά από σκάνδαλο που ξέσπασε και ενέπλεκε την Πρωθυπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλιν Φόστερ, ο ΜακΓκίνες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, παραιτήθηκε από την θέση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στις 9 Ιανουαρίου 2017.

Στην ιστορία θα μείνει χειραψία του με την Βασίλισσα Ελισσάβετ το 2012.

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα