Πολιτισμός

Πέθανε στα 49 του ο διάσημος τρομπετίστας Ρόι Χάργκροβ

Ακούστε το άρθρο

Ένας από τους πιο ταλαντούχους τζαζ μουσικούς, ο Αμερικανός τρομπετίστας Ρόι Χάργκροβ πέθανε σε ηλικία 49 ετών.

Ο επί σειρά ετών μάνατζερ του Χάργκροβ επιβεβαίωσε την Παρασκευή τον θάνατο του τρομπετίστα στο NPR, αναφέροντας ότι η αιτία θανάτου του ήταν καρδιακή προσβολή. Την περασμένη εβδομάδα ο Ρόι Χάργκροβ, ο οποίος αντιμετώπιζε μακροχρόνιο πρόβλημα με τα νεφρά, εισήχθη σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Ο δύο φορές βραβευμένος με Grammy μουσικός ανακαλύφθηκε από τον Ουίντον Μαρσάλις και δεν περιορίστηκε μόνο στη τζαζ, συνεργάστηκε με καλλιτέχνες της R&B και σόουλ, τους D’Angelo, Erykah Badu, Common και πολλούς άλλους.

Ο Ουίντον Μαρσάλις τον ανακάλυψε στη γενέτειρά του, το Τέξας, όταν ακόμα ήταν μαθητής γυμνασίου και τον πήρε στη μπάντα του παρουσιάζοντας τον σε καταξιωμένους μουσικούς. Μετά από ένα χρόνο στο Berklee College of Music στη Βοστώνη, ο Χάργκροβ ξεκίνησε την καριέρα του με την κυκλοφορία σόλο άλμπουμ και με εμφανίσεις δίπλα σε αξιόλογους καλλιτέχνες της τζαζ όπως οι Σόνι Ρόλινς, Τζάκι ΜακΛιν και Όσκαρ Πέτερσον.

Πειραματίστηκε με διαφορετικά είδη μουσικής και ίδρυσε το σχήμα RH Factor, με το οποίο συνδύαζε μεταξύ άλλων jazz, funk, hip-hop και soul.

Ως επικεφαλής μπάντας ο Χάργκροβ κέρδισε δύο Grammy, Καλύτερου Λάτιν Τζαζ Άλμπουμ το 1998 για το Habana και το Καλύτερου Τζαζ Instrumental Άλμπουμ το 2002 για το «Directions in Music: Live in Massey Hall», μια συνεργασία με τους Χέρμπι Χάνκοκ και Μάικλ Μπρέκερ.

Στη σελίδα των θαυμαστών του στο Facebook σε ανάρτηση αναφέρεται: «Ο Ρόι έχει εμπνεύσει γενιές μουσικών».

Ο τρομπετίστας και συνθέτης Κίαν Χάρολντ χαρακτήρισε τον Χάργκροβ σε ανάρτησή του στο Instagram «βασιλιά στους τρομπετίστες της τζαζ ».

Ο Ντον Τσιντλ, ο οποίος σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην ταινία του 2016 «Miles Ahead» δημοσίευσε στο Twitter μία φωτογραφία του με τον Χάργκροβ και έγραψε «Ήσουν μια όμορφη ψυχή, ένα νεαρό λιοντάρι, θα μας λείψεις τρομερά».

πηγή: ΑΠΕ

Όλη η επικαιρότητα