Ηλεία

Πετούν σκυλιά στο Φράγμα Πηνειού

Ακούστε το άρθρο

Σωτήρες η  Φιλοζωϊκή Λεχαινών, οι Φιλόζωοι Εθελοντές Αμαλιάδας και εκπαιδευτής

Τάφος για σκύλους και άλλα ζώα έχει γίνει το Φράγμα Πηνειού αφού σε κανάλι του βρίσκονται δεκάδες οστά ζώων αλλά και σκύλων. Κάποιοι συμπολίτες μας που δεν επιθυμούν την παρουσία σκύλων, τα σέρνουν ως το κανάλι, τα πετούν μέσα και ο θάνατός τους είναι βέβαιος μετά από κάποιες μέρες αφού δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής.

Δύο σκυλιά όμως ήταν τυχερά αφού εντοπίστηκαν τυχαία στο κανάλι από ομάδα των Φιλόζωων Εθελοντών Αμαλιάδας οι οποίοι με την σειρά τους κάλεσαν τον Φιλοαζωικό Σύλλογο Λεχαινών  για να επιχειρήσουν τον απεγκλωβισμό των δύο σκύλων που πρέπει να βρίσκονταν στο κανάλι αρκετές μέρες εγκλωβισμένοι.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού στήθηκε από τον εκπαιδευτή κ. Δημήτρη Αθανασούλη που ο οποίος εκλήθη από τους Φιλόζωους.

Ο εντοπισμός

Την περασμένη Τρίτη το πρωί, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Δημητρόπουλο (μέλος των Φιλόζωων Εθελοντών Αμαλιάδας) εντοπίστηκαν τυχαία μέσα στο φράγμα Πηνειού στο Κέντρο Ήλιδας δύο σκυλιά εμφανώς αδυνατισμένα.

Ο κ. Δημητρόπουλος (ο οποίος ανήρτησε φωτογραφικό υλικό) ανέφερε σε ανάρτησή του: «Αρχικά θεωρήσαμε ότι θα μπορούσαν να βγουν από εκεί μέσα αλλά κάποιοι που έμεναν εκεί κοντά, μας διαβεβαίωσαν ότι δεν μπορούν να βγουν μόνα τους έξω. Μας είπαν μάλιστα ότι κατά καιρούς έρχονται κάποιοι και εγκαταλείπουν μέσα στο φράγμα τα σκυλιά που θέλουν να ξεφορτωθούν. Υπάρχει σκάλα που κατεβαίνει μέχρι κάτω αλλά αν ένα σκυλί βρεθεί μέσα στο φράγμα δεν μπορεί μετά να βγει έξω, ακόμα και αν ανέβει μέχρι την αρχή της σκάλας, γιατί στην αρχή της σκάλας υπάρχει ένα σίδερο μεγάλο σε μήκος το οποίο δεν μπορεί ένα σκυλί να το πηδήσει.

Το συγκεκριμένο σημείο πρέπει να επιληφθεί ο δήμος και να το διορθώσει έτσι ώστε η σκάλα να φτάνει μέχρι επάνω και έτσι όσα σκυλιά βρίσκονται μέσα να μπορούν να βγουν έξω και να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.
Στην αρχή της σκάλας βρήκαμε ένα λουρί που δείχνει ότι κάποιος έσυρε τα σκυλιά μέχρι το συγκεκριμένο σημείο και μετά τα κατέβασε κάτω».

Κλήση στην Πυροσβεστική

Και ο κ. Γιώργος Δημητρόπουλος συνεχίζει:
«Κατεβήκαμε προκειμένου να τα ανεβάσουμε επάνω, καλέσαμε και την Πυροσβεστική, αλλά τα σκυλιά είναι φοβικά και δεν πλησιάζουν.
Στον χώρο βρέθηκαν πολλά κρανία και οστά από σκυλιά που δείχνει ότι πολλά σκυλιά εγκλωβίστηκαν και βρήκαν τραγικό τέλος μέσα στο φράγμα.
Ζητάμε οποιαδήποτε βοήθεια να πιάσουμε και να απεγκλωβίσουμε τα σκυλιά αυτά γιατί εκεί μέσα είναι καταδικασμένα να πεθάνουν αργά και βασανιστικά από πείνα.»

Επιχείρηση διάσωσης

Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκε άμεσα η Φιλοζωϊκή Λεχαινών και στο σημείο έσπευσε η πρόεδρος κ. Άντα Παναγιωτοπούλου με μέλη του Συλλόγου για να βοηθήσουν. Στο σημείο επίσης βρίσκονταν και μέλη των Φιλόζωων Εθελοντών Αμαλιάδας. Επειδή η επιχείρηση ήταν δύσκολη , αφού τα σκυλιά ήταν φοβισμένα, αποφασίστηκε να κληθεί ο εκπαιδευτής κ. Δημήτρης Αθανασούλης.

Ο κ. Αθανασούλης όπως δήλωσε στην «Πατρίς» δεν χρησιμοποιεί ποτέ ηρεμιστικά για να πλησιάζει ένα σκύλο. Απλά έχει τον τρόπο του. Και πράγματι: κατέβηκε στο κανάλι που φυσικά δεν είχε νερό, πλησίασε τα σκυλιά και σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα κατάφερε να τα δέσει και με την βοήθεια των υπολοίπων να τα μεταφέρουν στο αυτοκίνητο και από εκεί σε κτηνίατρο. Το μόνο που χρησιμοποίησε ο κ Αθανασούλης ήταν ένα ειδικό δίχτυ. Σύμφωνα με τον ίδιο στο κανάλι υπήρχαν πολλά οστά διάφορων ζώων μεταξύ αυτών δε και αρκετών σκυλιών.

Όλη η επικαιρότητα