Κόσμος

Η ΠΓΔΜ αρνείται ότι κατασκοπεύει την Σερβία

Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ διέψευσε επίσημα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Βελιγραδίου περί «κατασκοπευτικής δράσης» εις βάρος της σερβική πρεσβείας στα Σκόπια, που οδήγησε στην ανάκληση της διπλωματικής αποστολής της Σερβίας, προκαλώντας αναταράξεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της χώρας του «ούτε είχε πρόθεση, ούτε έδωσε εντολές, ούτε τέλεσε κατασκοπευτικές δράσεις εναντίον κάποιας γειτονικής χώρας, περιλαμβανομένης της Σερβίας» και υπογράμμισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.

Υπενθύμισε ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ «έχουν νιώσει τις συνέπειες της παράνομης παρακολούθησης των επικοινωνιών και γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό».

Όπως είπε, μόλις το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ενημερώθηκε επίσημα, μέσω νότας, για την ανάκληση του προσωπικού της σερβικής πρεσβείας, ο ίδιος επιδίωξε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ωστόσο αυτός δεν απάντησε.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό και από τις δυο πρωτεύουσες ότι πρόκειται να υπάρξει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Σέρβου προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα