Κόσμος

Ποια είναι τα ονόματα που ακούγονται για την διαδοχή της Τερέζα Μέι

Ακούστε το άρθρο

Η Τερέζα Μέι μπορεί να ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το αξίωμά της, ωστόσο στη Μεγάλη Βρετανία έχουν αρχίσει να ακούγονται τα πρώτα ονόματα που θα μπορούσαν να μπουν στην κούρσα της διαδοχής.

Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που η Βρετανίδα πρωθυπουργός αποχωρήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ

Η Evening Standard συγκέντρωσε και παρουσιάζει τους πέντε υποψήφιους διαδόχους της Τερέζα Μέι:

Μπόρις Τζόνσον

ap_18275471456392.jpg

Πρώτο φαβορί είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και υπέρμαχος του Brexit Μπόρις Τζόνσον. Ήδη η Ladbrokes τον δίνει στο 5-1. Ήταν ένας από τους βασικούς παίκτες της εκστρατείας του «Leave» και παραιτήθηκε από τη θέση του τον Ιούλιο του 2018. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε διεκδικήσει την ηγεσία των Συντηρητικών το καλοκαίρι του 2016 αλλά έκανε πίσω και ακολούθως έγινε υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζόνσον ήταν για οκτώ χρόνια δήμαρχος του Λονδίνου.

Ντόμινικ Ράαμπ

ap_18317354287641.jpg

Ο πρώην υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ θεωρείται και αυτός ως ένας από τους διεκδικητές του πρωθυπουργικού θώκου. Όπως και ο Τζόνσον έτσι και ο Ραάμπ θεωρείται φαβορί 5-1 από την Ladbrokes.

Προς το παρόν, πάντως, αρνείται να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τη διεκδίκηση της ηγεσίας των Συντηρητικών. Ο Ντόμινικ Ράαμπ ορίστηκε υπουργός Brexit τον Ιούλιο του 2018 και παραιτήθηκε τον Νοέμβριο λόγω των διαφωνιών που είχε με την Τερέζα Μέι. Είναι 44 ετών και εκλέγεται βουλευτής από το 2010, είναι παντρεμένος με δύο παιδιά ενώ ο πατέρας του είναι Εβραϊκής καταγωγής.

Σατζίντ Χαβίντ

ap_18267558104655.jpg

Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζιντ Χαβιντ σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρθηκε στις φιλοδοξίες που έχει σχετικά για την ηγεσία των Συντηρητικών. Η Landbrokes τον κατατάσσει στα φαβορί 8-1. Ο Χαβίντ δεν είχε πάρει μέρος στην εκλογή ηγεσίας του 2016. Ήταν υποστηρικτής του Remain. Έχει πακιστανικές ρίζες και ο πατέρας του ήταν οδηγός λεωφορείου στο Rochdale. Είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά.

Μάικλ Γκόουβ

ap_18318716253017.jpg

Παρά το γεγονός ότι η Ladbrokes τον δίνει τρίτο φαβορί (7-1) ο Μάικλ Γκόουβ φαίνεται να βγαίνει εκτός της κούρσας διαδοχής. Μάλιστα ο κ. Γκόουβ εμφανίζεται να έχει πει πως είναι «εξαιρετικά απίθανο» να είναι ο μελλοντικός ηγέτης των Συντηρητικών.

Το 2016 ήταν υπεύθυνος της καμπάνιας του Μπόρις Τζόνσον. Στον πρώτο γύρο της διαδικασίας εκλογής το 2016 ήταν τρίτος πίσω από την Τερέζα Μέι και την Αντρέα Λίσντομ. Ο Γκόουβ είναι 51 ετών, γεννήθηκε στο Εδιμβούργο, πριν γίνει βουλευτής ήταν δημοσιογράφος και είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο της Daily Mail Sarah Vine.

Άμμπερ Ρουντ

ap_18338360356786.jpg

Στην περίπτωση της Άμμπερ Ρούντ οι αποδόσεις είναι 20-1. Η Ρουντ επέστρεψε στο υπουργικό συμβούλιο μετά την παραίτηση της Esther Mcvey. Νωρίτερα είχε παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών εξαιτίας του σκανδάλου Windrush. Παράλληλα ήταν υπέρμαχος του Remain. Πάντως το πρωί της Τετάρτης με δηλώσεις της υποστήριξε την Τερέζα Μέι. «Σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα πρέπει να υποστηρίξουμε και να συνεργαστούμε με τον πρωθυπουργό για να επιτύχουμε την έξοδο από την ΕΕ» τόνισε μεταξύ άλλων.

Τζέρεμι Χαντ

ap_18338353939812.jpg

Τελευταίος στη λίστα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. Ο κ. Χαντ υποστήριξε την Τερέζα Μέι, νωρίτερα σήμερα. «Το τελευταίο πράγμα που θα χρειαζόταν η χώρα ήταν να υπάρχει συζήτηση για την διαδοχή της κ. Μέι» είπε αρχικά ενώ πρόσθεσε πως «το Brexit δεν θα ήταν ποτέ εύκολο, αλλά η Μέι είναι το καλύτερο πρόσωπο για να βεβαιωθούμε ότι εγκαταλείπουμε την ΕΕ στις 29 Μαρτίου». Τα προγνωστικά για να γίνει ο Χαντ νέος ηγέτης των Συντηρητικών είναι 12-1. Στο δημοψήφισμα του 2016 είχε ψηφίσει υπερ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Είναι παντρεμένος με την Lucia Hunt και έχουν τρία παιδιά.

Πηγή: ethnos.gr

Όλη η επικαιρότητα