Υγεία

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της αφυδάτωσης

Ακούστε το άρθρο

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε ποσοστό έως και 65% από νερό. Ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού είναι πολύ σημαντικό να αναπληρώνουμε το νερό που χάνει το σώμα μας μέσω του ιδρώτα πίνοντας αρκετό νερό και καταναλώνοντας δροσερές σαλάτες και πολλά φρούτα.

Πολλοί πιστεύουν ότι το πρώτο σημάδι της αφυδάτωσης είναι η έντονη δίψα, όμως αυτό δεν ισχύει πάντα.

Πριν εκδηλωθεί η έντονη επιθυμία για νερό, η αφυδάτωση συχνά προκαλεί έντονο πονοκέφαλο, ζαλάδα, καθώς και αίσθημα υπνηλίας και κόπωσης. Αμέσως μετά είναι πολύ πιθανό να «χτυπήσει» μια κρίση δυσκοιλιότητας.

Η επαρκής ενυδάτωση –περίπου 1,5 λίτρο την ημέρα, ανάλογα με το φύλο, τη σωματική διάπλαση και τα επίπεδα δραστηριότητας– όχι μόνο βοηθά να αποφύγετε τις παραπάνω δυσάρεστες ενοχλήσεις, αλλά ταυτόχρονα παίζει ρόλο-κλειδί στην όψη του δέρματος και στη λειτουργία των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Επίσης, διευκολύνει το αδυνάτισμα, καθώς αφυδάτωση έχει σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε λιγότερες καύσεις και αυξημένη συσσώρευση λίπους στο σώμα.

Για να αξιολογήσετε εύκολα και γρήγορα τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού σας θα πρέπει να παρατηρείτε το χρώμα των ούρων κατά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Τα ούρα θα πρέπει να έχουν πολύ ελαφρύ κίτρινο έως διάφανο χρώμα, ενώ ένδειξη αφυδάτωσης αποτελεί το σκούρο κίτρινο χρώμα των ούρων.

Πηγή: onmed

Όλη η επικαιρότητα