Υγεία

Ποια τυριά έχουν τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά

Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν το τυρί, όχι μόνο για την υπέροχη γεύση του αλλά και επειδή είναι κορυφαία πηγή ασβεστίου, συστατικό απαραίτητο για την υγεία των οστών.

Πολλά από τα αγαπημένα μας τυριά, όμως, είναι πλούσια σε «κακά» κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από τη διατροφή δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που λαμβάνουμε μέσα στη μέρα. Αυτό ισχύει τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά και τους εφήβους.

Στο πλαίσιο μιας διατροφής 2.000 θερμίδων, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε μόλις 200 θερμίδες. Δεδομένου ότι 1 γραμμάριο λιπαρά έχει 9 θερμίδες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τα κορεσμένα λιπαρά είναι περίπου τα 22 γραμμάρια τη μέρα.

Δεν έχουν όλα τα τυριά την ίδια περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, επομένως κάποια πρέπει να τα καταναλώνουμε πιο αραιά και σε μικρότερες ποσότητες, ενώ άλλα ακόμη και καθημερινά.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε ενδεικτικά πόσα γραμμάρια λιπαρά δίνουν μερικά από τα δημοφιλέστερα είδη τυριών.

turia lipara

Σε γενικές γραμμές, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θεωρείται ότι έχει ένα τυρί στου οποίου την ετικέτα αναγράφεται ότι έχει πάνω από 17,5 γρ. λιπαρά ανά μερίδα 100 γρ. Από την άλλη, χαμηλή θεωρείται η περιεκτικότητα σε λιπαρά που δεν ξεπερνά τα 3 γρ. ανά μερίδα 100 γρ.

Πηγή: onmed

Όλη η επικαιρότητα