Ποιες «λευκές» περιοχές της Ηλείας θα αποκτήσουν τηλεοπτικό σήμα

Φαντάζει αδιανόητο εν έτει 2018, σε όποια περιοχή κι αν μένει κάποιος να μην έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει τηλεοπτικό σήμα…

Κι όμως αυτό συμβαίνει λόγω της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και προβληματίζει περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες! Στον κατάλογο των «λευκών περιοχών», όπως αποκαλούνται,  περιλαμβάνονται και αρκετές από την Ηλεία, κυρίως ορεινές…

Ένα πρώτο βήμα για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος αναμένεται να αποτελέσει η δημόσια διαβούλευση που τίθεται από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη, Μαγκλάρα, για την δημιουργία κατάλογου των περιοχών – οικισμών της δράσης του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) για την κάλυψη των «λευκών περιοχών» με τηλεοπτικό σήμα.

Η πρωτοβουλία αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους δήμους της επικράτειας και η εφαρμογή της δράσης θα λύσει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αποτέλεσε στο παρελθόν σημείο τριβής μεταξύ των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ σχεδόν όλοι οι βουλευτές της περιφέρειας έχουν δεχτεί κατά επανάληψη παράπονα πολιτών που έμειναν χωρίς τηλεόραση. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, είχε εξαγγείλει την δράση στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι ο ακριβής προσδιορισμός του συνόλου των «λευκών περιοχών» της χώρας και η κατάρτιση του σχετικού καταλόγου αποτέλεσε μια ιδιαίτερα επίπονη και απαιτητική εργασία, τόσο λόγω του πλήθους των προς αξιολόγηση οικισμών (13.354 οικισμοί) όσο και λόγω του ιδιαίτερου γεωγραφικού ανάγλυφου που παρουσιάζει η Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης:

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ), στο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου: «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός κάλυψης της ελληνικής Επικράτειας στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας» ολοκλήρωσε και θέτει σε δημόσια διαβούλευση τον κατάλογο των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης («λευκές περιοχές») της ελληνικής Επικράτειας που συμμετέχουν σε αυτό. Ο εν λόγω κατάλογος αποτελεί το Παράρτημα του προωθούμενου σχεδίου νόμου που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΓΓΤΤ από την 23η/02/2018 μέχρι και την 09η/03/2018.

Για την ορθή και αποτελεσματική ολοκλήρωση του εγχειρήματος χρησιμοποιήθηκαν τόσο συμπεράσματα θεωρητικών μελετών όσο και πραγματικά δεδομένα που αφορούν στην πληθυσμιακή κάλυψη του επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος.

Α` και Β` Μέρος…

Ο κατάλογος των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης αποτελείται από δύο μέρη. Στο Α΄ Μέρος αναφέρονται οι περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης που εντάσσονται άμεσα στο έργο και δύνανται να επιχορηγηθούν με την έναρξη της υλοποίησής του, ενώ στο Β’ μέρος εντάσσονται εκείνες που δύνανται να υπαχθούν σε αυτό μετά από την κατάθεση Βεβαίωσης – Υπεύθυνης Δήλωσης του οικείου Δήμου προς τη ΓΓΤΤ και κατόπιν διενέργειας σχετικού ελέγχου της ΕΕΤΤ σε αυτούς.

Επισημαίνεται ότι  στο Β΄ μέρος του καταλόγου εντάσσονται οι οικισμοί, για τους οποίους δεν υπήρξε σύμφωνο αποτέλεσμα μεταξύ των μετρήσεων της ΕΕΤΤ και των θεωρητικών προβλέψεων της προαναφερθείσας μελέτης και γενικώς χρήζουν περαιτέρω ενεργειών αποτύπωσης κάλυψης.

Σε κάθε περίπτωση, η ΓΓΤΤ διασφαλίζει ότι η διαμόρφωση του καταλόγου είναι και θα παραμείνει μια ανοιχτή διαδικασία, η οποία δύναται να οδηγήσει στην τροποποίηση/επικαιροποίηση του καταλόγου με σκοπό την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των εκάστοτε οικισμών και την προσαρμογή στις νέες εξελίξεις.

Επισημαίνεται ότι ο κατάλογος των περιοχών εκτός κάλυψης της ελληνικής Επικράτειας θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 (και ώρα 12:00).

Ποιες περιοχές εντάσσονται άμεσα (Α` ΜΕΡΟΣ):

Αμαλιάδα (Άγιος Ηλίας, Αστεραίικα)

Αρχαία Ολυμπία (Φλόκα, Κλαδέο, Μάγειρα, Νέα Κάμενα, Καρούτες)

Βουπρασία (Καλυβάκια, Ξενιές)

Ζαχάρω (Αρτέμιδα, Αρήνη, Μηλέα, Πρασιδάκι, Χρυσοχώρι, Μάκιστος, Ταξιάρχες, Ρεβελείικα, Αγραπιδιά, Παλιαοχώρι)

Λαμπεία (Λαμπέια, Ορεινή, Καλύβια, Αστράς, Αμυγδαλιά, Παλιοφυτιά)

Λασιώνα (Κακοτάρι, Κρυόβρυση, Αγία Κυριακή, Τσίπιανα, Χάνι Σπαρτουλιά, Καλύβια, Άγιος Ανδρέας, Κερέσοβα)

Αλιφείρα (Ανδρίτσαινα, Φανάρι, Λινίσταινα, Ματέσιο, Ρόβια, Κάρμιον, Συκεαί, Καστρούγκαινα, Χελιδόνι, Βρεστό, Μυρώνια, Κράνα, Αλιφείρα, Αμυγδαλίες, Λόγγος, Κεραμίδι, Σιλήμνα, Ράμα, Άγιος Βλάσης)

Πηνεία (Ωραία)

Σκιλλουντία (Νέα Καλυβάκια, Φρίξα, Ανεμοχωράκι, Σκάλα)

Τραγανό (Πηγάδι)

Φιγαλεία (Νέα Φιγαλεία, Φασκομηλιά, Κρυονέρι, Περιβόλια, Φιγαλεία)

Φολόη (Πέρσαινα, Τσαπαρείικα, Αι Γιαννάκης)

Ωλένης (Χαριά, Πεύκη, Καριά, Βαραβαρίνα, Κουτσομαλιαραίικα, Γραμματικό, Μονή Κρεμαστής, Σαντομέρι)

Ποιες περιοχές δύνανται να υπαχθούν στο έργο (Β` ΜΕΡΟΣ)

Αλιφείρα (Κάτω Αμυγδαλιές)

Αμαλιάδα (Άγιος Ιωάννης)

Αρχαία Ολυμπία (Ηράκλεια, Λιναριά, Μουριά)

Ζαχάρω (Λέπρεο)

Λασιώνα (Πανόπουλο)

Σκιλλουντία (Διάσελλα, Τρυπητή)

Πύργου (Άγιος Γεώργιος)