Πήγαμε για διεκδικήσεις δώσαμε και εξηγήσεις!..

Δεν μας έκανε «σοφότερους» η συνάντηση Ηλείων και Αχαιών με τον Υπ. Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη για την κατασκευή του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου. Αντιθέτως χωρίς καμία έκπληξη και χωρίς την παραμικρή διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν καταφέραμε να γίνουμε και πάλι «στο ίδιο έργο θεατές…».

Η ανησυχία που προϋπήρξε σε όλους για την τύχη των εργολαβιών, η κινητικότητα και οι συσκέψεις σε επίπεδο Περιφέρειας και Επιμελητηρίου, οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, οι αγανακτισμένες δηλώσεις των Δημάρχων, οι κλειστές υπηρεσίες, τα ψηφίσματα και τα μηνύματα της οργής προς τον αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, ήσαν αυτά που επικράτησαν.

Και μετά τι; Οι νέες δεσμεύσεις, η μεταφορά του χρόνου έναρξης των εργασιών, ο καθησυχασμός για την υλοποίηση των δημοπρασιών, οι μπουλντόζες που θα ξεκινήσουν, τα διαγράμματα που επιβάλλεται να τηρηθούν και η συγκρατημένη αισιοδοξία που πρέπει να έχουμε όπως μας συμβούλευσε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ήσαν εκείνα που ακολούθσαν.

Βλέπετε λοιπόν κάτι καινούριο; Υπάρχει διαφορετική πρακτική και αντιμετώπιση συγκριτικά με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις στην Ηλεία και τις συσκέψεις του ίδιου Υπουργείου στην Αθήνα;

Στις λεπτομέρειες μπορεί. Όπως το παράξενο γεγονός της επιλογής του κ. Σπίρτζη να χωρίσει τους κοινοβουλευτικούς των δύο Νομών σε βουλευτές δύο κατηγοριών ή το μικροπρεπές και αναντίστοιχο με την πολιτική του οντότητα «καψώνι», απέναντι στην πολυμελή αντιπροσωπεία αιρετών και φορέων του τόπου, με αλλαγές στην ώρα της συνάντησης που έφερνε εκνευριστική αναμονή και καταδείκνυε μια απαξιωτική έως και προκλητική συμπεριφορά!

Κατά την εκτίμησή μου, σε αυτήν την περίπτωση δεν του το επιτρέπεις καν. Δεν πήγες στο σπίτι του, αλλά στο Υπουργείο που οφείλει να υπηρετεί με σωφροσύνη και ευπρέπεια. Τον αγνοείς, σηκώνεσαι και φεύγεις, δεν κάνεις διάλογο μαζί του, γιατί έτσι κι αλλιώς έχεις χάσει «από χέρι». Και δυστυχώς αυτό συνέβη.

Όπως έμαθα κάποιοι πήγαν να διαμαρτυρηθούν. Να φωνάξουν, να δώσουν τελεσίδικα και να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Και στο τέλος βρέθηκαν να… απολογούνται στον Υπουργό για τις δηλώσεις που είχαν κάνει, για τα άρθρα που είχαν γράψει, για τις «καυστικές» συνεντεύξεις που είχαν δώσει! Ναι, ο κ. Σπίρτζης που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του –παρά απ’ ότι φαίνεται μόνο τον δρόμο- τους παρουσίασε όλα τα δημοσιεύματα που θεώρησε επιθετικά και ενοχλητικά για το πρόσωπό του. Και έμειναν… «κάγκελο» οι παρευρισκόμενοι!

Ένας μάλιστα από την Ηλεία βρέθηκε ιδιαίτερα στο στόχαστρό του, καθώς του ζήτησε και… εξηγήσεις. Και μπορεί για μια στιγμή ο αυτοδιοικητικός να σάστισε ή να μην προστατεύθηκε από τους υπολοίπους, πέρασε στην αντεπίθεση για να εξηγήσει ότι απλώς έκανε τη δουλεία του, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα του τόπου.

Είναι να απορεί κανείς πως κάθε φορά τα «καταφέρνουμε» έτσι. Ποιος ήταν ο σκοπός της πολυαναμενόμενης συνάντησης; Τί ακριβώς διεκδικήσαμε και κερδίσαμε; Με ποια στρατηγική και ποια πρόταση κάναμε; Απλώς, μάλλον ενημερωθήκαμε «Τί είχες Γιάννη… τι είχα πάντα…».

Στην πολιτική αντιπαράθεση πάντως διακριθήκαμε: Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης «σηκώνουν» το θέμα, ενίοτε με υπερβολή παρά με ουσία, προσδοκώντας την μεγάλη μερίδα επιβεβαίωσης της μαχητικότητάς τους. Και οι βουλευτές της συμπολίτευσης διαβεβαιώνουν τις… διαβεβαιώσεις του Υπουργού τους. Μια χαρά και δυο τρομάρες όλα!..