Ελλάδα Οικονομία

Ποιοι δικαιούνται το τελευταίο ΕΚΑΣ των 12 ευρώ

Ακούστε το άρθρο

Στα 12 ευρώ τον μήνα, από 35 που είναι φέτος, μειώνεται το ΕΚΑΣ το 2019, τελευταία χρονιά χορήγησής του. Τα εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή του 2019 μένουν ίδια με αυτά του 2018. Δηλαδή για το ΕΚΑΣ του 2019 ελέγχονται τα εισοδήματα του 2017 και το ύψος της σύνταξης του φετινού Ιουνίου, όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ήδη υπεγράφη καθώς ήταν προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης. Το κονδύλι για το ΕΚΑΣ του 2019 είναι 33 εκατ. ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν το συρρικνωμένο επίδομα και τα αντισταθμιστικά εκτιμάται ότι ανέρχονται, όπως και πέρυσι, σε 240.000.

Από αυτούς η μεγάλη πλειονότητα θα πάρει 12 ευρώ μηνιαίως. Περίπου 1.600 με αναπηρία 80% και άνω θα λάβουν 230 ευρώ, ενώ σχεδόν 8.000 σύζυγοι συνταξιούχων θα πάρουν 12 ευρώ τον μήνα επειδή έχουν χάσει και οι δύο σύζυγοι το ΕΚΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι όσοι στερούνται από το 2016 το ΕΚΑΣ δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Επίσης δικαιούνται έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι σύζυγοι με το μικρότερο εισόδημα, αν χάνουν και οι δύο το ΕΚΑΣ, όπως και οι ανάπηροι από 80% και άνω. Οι χαμένοι αναμένεται να ωφεληθούν και από τα αντίμετρα που εξαγγέλθηκαν για το 2019, όπως η επιδότηση ενοικίου.

Με τον νόμο 3863 του 2010 το ΕΚΑΣ χαρακτηρίστηκε προνοιακή παροχή και μπήκε στο στόχαστρο των δανειστών, οι οποίοι απαίτησαν τη σταδιακή κατάργησή του έως και το 2019, γιατί, όπως υποστήριζαν, δημιουργούσε στρεβλώσεις στο σύστημα και λειτουργούσε ως αντικίνητρο ασφάλισης.

Το επίδομα καταβάλλεται σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των εντασσόμενων -πλην ΟΓΑ- στον ΕΦΚΑ Ταμείων, των οποίων η συνταξιοδότηση αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016. Για την καταβολή του επιδόματος οι συνταξιούχοι πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:

α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους εντός του 2019, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου μήνα της συμπλήρωσης του 65ου έτους.

β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει τα 7.720 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.

δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.

ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται τον φετινό Ιούνιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ.

VIA

Όλη η επικαιρότητα