Πολιτική

Ποιοι είναι οι δύο διεκδικητές του «θρόνου» της Κεντροαριστεράς

Ακούστε το άρθρο

Έντονη πράσινο χρώμα απέκτησε ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Κεντροαριστερά. Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης και οι δύο προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ είναι οι δύο διεκδικητές της αρχηγίας.

Εκλογές Κεντροαριστεράς: Γεννηματά και Ανδρουλάκης στον β’ γύρο – Ψήφισαν 3,5 χιλιάδες Ηλείοι

Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν  μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη, που βγήκαν πρώτοι στη «μάχη» των εννέα υποψηφίων, με 42,50% και 25,14% αντίστοιχα.

Με καταμετρημένο το 83,49% της Επικράτειας, δηλαδή τα 730 από τα 878 εκλογικά τμήματα, η Φώφη Γεννηματά έλαβε 73.939 ψήφους, ο Νίκος Ανδρουλάκης 43.735 και ακολούθησαν οι: Καμίνης 23.520 ψήφοι (13,52%), Θεοδωράκης 17.062 ψήφοι (9.81%), Μανιάτης 7.417 (4,26%), Ραγκούσης: 4.162 (2,39%), Γάτσιος: 2.877 (1,65%), Πόντας: 924 (0,53%), ενώ 343 ψήφους έλαβε ο Τζιώτης συγκεντρώνοντας ποσοστό 0,20%.

Ποια είναι η Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου του 1964, οπότε την Παρασκευή έχει γενέθλια. Είναι κόρη του Γιώργου Γεννηματά.

Σπούδασε στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1987 και στη συνέχεια δούλεψε ως στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.

Είναι παντρεμένη με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη και μητέρα 3 παιδιών της Αιμιλίας, του Γιώργου και της Κατερίνας.

Από τα φοιτητικά χρόνια υπήρξε ενεργά πολιτικοποιημένη στην ΠΑΣΠ ενώ παράλληλα ανέπτυξε πολλές δράσεις στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας.

Το 1996, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της, ανέλαβε την προεδρία του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς».

Το 2000 εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ και έναν χρόνο αργότερα στο 6ο συνέδριο του Κινήματος εκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή και ανέλαβα Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Τον Οκτώβριο του 2002 κλήθηκε να εγκαταλείψει τη βουλευτική έδρα και να δώσει την δύσκολη μάχη για Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιά.

Μετά τις εθνικές εκλογές του 2009 διετέλεσαε Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη συνέχεια Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών και μέχρι και το 2012 .

Τον Μάρτιο του 2012 κλήθηκα να βοηθήσει ως Εκπρόσωπος Τύπου τουΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας και στις εθνικές εκλογές του 2015 εκλέχθηκε βουλευτής Β’ Αθήνας.

Στις 14 Ιουνίου του 2015 σε ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ την εξέλεξαν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη πλειοψηφία. Αμέσως μετά ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκροτήσει μαζί με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ).

Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε 7 Φεβρουαρίου 1979. Είναι 38 ετών και γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έχει ένα κοινό με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι και αυτός Πολιτικός Μηχανικός.

Συγκεκριμένα, είναι διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος διπλώματος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Νέα Υλικά και Περιβάλλον». Επίσης, είναι υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίο Αθηνών.

Παράλληλα διαχειρίζεται μια μικρή τουριστική μονάδα. Δεν έχει σχέση συγγένειας με τον Μίμη Ανδρουλάκη.

Η πολιτική του δράση ξεκινάει από τη δεκαετία του 1990 και από την ΠΑΣΠ.

Tο 2006, εκλέγεται στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ως εκπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, ενώ το 2008, εκλέγεται για πρώτη φορά στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Το 2013, επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου επανεκλέγεται στη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, η οποία τον εκλέγει στην θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

Το Μάιο του 2014, εκλέγεται Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς.

Συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: newsbeast.gr 

Όλη η επικαιρότητα