Ηλεία

Πηνειός: Αντίστροφη μέτρηση για το νερό

Ακούστε το άρθρο

Οι δήμοι Ανδραβίδας Κυλλήνης και Ήλιδας
πληρώνουν για τη λειτουργία του διυλιστηρίου

 

Την απάντηση του Δήμου Πηνειού για το αν θα καταβάλει τις οφειλές που του αναλογούν για την λειτουργία του διυλιστηρίου αναμένει ακόμη ο Διαδημοτικός Σύνδεσμος Ύδρευση «Ο Πηνειός»  ενώ οι βρύσες στη μισή Ηλεία κινδυνεύουν να στερέψουν αφού το Κακοτάρι βρίσκεται στα όριά του.

Για το θέμα είχε προγραμματιστεί σύσκεψη του ΔΣ του Συνδέσμου την περασμένη Τετάρτη αλλά σύσκεψη δεν έγινε παρά μόνο μια συζήτηση ενημέρωση ενώ δόθηκαν και οι οφειλές των τριών δήμων (Ήλιδας, Πηνειού, Ανδραβίδας Κυλλήνης) προς τον σύνδεσμο.

«Σε περίπου 10-12 μέρες το Κακοτάρι θα στερέψει» είπε στη συζήτηση της περασμένης Τετάρτης ο κ. Τζουλέκης ο οποίος εξήγησε αναλυτικά την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο Σύνδεσμος τονίζοντας πως για να λειτουργήσει για δύο μήνες το διυλιστήριο του φράγματος Πηνειού απαιτούνται περίπου 120.000 ευρώ. Ο κ. Τζουλέκης είπε ότι ο Σύνδεσμος έχασε το πρόγραμμα «Φιλόδημος» επιρρίπτοντας ευθύνες στους δήμους.

«Ένας δήμος συνεπής»

Ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Συνδέσμου Ύδρευσης «Ο Πηνειός» κ. Σπύρος Τζουλέκης δήλωσε μετά τη συνάντηση:

«Για να δουλέψει το διυλιστήριο χρειάζονται χρήματα. Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης με την παρουσία του Δημάρχου κ. Ναμπίλ Μοράντ στη σύσκεψη προθυμοποιήθηκε να βάλει τα χρήματα που του αναλογούν για να λειτουργήσει το διυλιστήριο, άλλωστε πάντα ήταν πρόθυμος και πλήρωνε όλα τα χρήματα που του αναλογούσαν. Πιστεύω ότι το ίδιο θα κάνει και ο Δήμος Ήλιδας, όπως μου υποσχέθηκε ο Δήμαρχος κ. Χριστοδουλόπουλος. Δεν είμαι σίγουρος εάν θα προθυμοποιηθεί ο Δήμος Πηνειού. Χωρίς αυτούς δεν γίνεται».

«Πρέπει να λειτουργήσει»

Και ο κ. Τζουλέκης συνέχισε: «Προσωπικά είχα πει πως εάν δε μπουν τα χρήματα θα παραιτηθώ και δεν σας κρύβω πως την παραίτηση την έφερα μαζί μου σήμερα για να την καταθέσω, αλλά θα περιμένω να δω εάν θα υπάρξει κίνηση από πλευράς των Δήμων. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Καταλαβαίνω ότι το οικονομικό θέμα είναι πολύ βαρύ. Ο Δήμος Ήλιδας είχε να πληρώνει χρέη και το διυλιστήριο στοιχίζει πολύ για να δουλέψει. Το σίγουρο είναι ότι με τα χρήματα που έχουμε από το πρόγραμμα για τη λειψυδρία θα εξασφαλίσουμε τουλάχιστον το Κακοτάρι με εργολαβίες που έχουν δρομολογηθεί και δεν θα έχουμε πρόβλημα για του χρόνου. Αυτές οι εργασίες όμως αφορούν το νέο έτος. Όταν θα στερέψει το ποτάμι θα μπουν τα μηχανήματα να εκτελέσουν τις εργασίες. Θα μπορούσαν να διορθωθούν και οι βλάβες στον αγωγό από το Κακοτάρι, αλλά αυτό θα σταματούσε το έστω και λίγο νερό που έρχεται τώρα! Θα πρέπει να λειτουργήσει το διυλιστήριο για να αποκατασταθούν οι βλάβες. Φυσικά στη συνέχεια είμαι πρόθυμος να ενημερώσω όλες τις νέες δημοτικές αρχές για τα ζητήματα με κάθε λεπτομέρεια και έχω και προτάσεις για προγράμματα που θα μπορούσαν να δώσουν λύση και να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της ύδρευσης από το διυλιστήριο για όλη τη Βόρεια Ηλεία. Επίσης, υπάρχουν προγράμματα και έργα που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος στο ελάχιστο. Για να λειτουργήσει το διυλιστήριο χρειάζονται περίπου 120.000 χιλιάδες ευρώ συνολικά για την εργολαβία, τα χημικά και τις εργασίες που απαιτούνται. Όλα αυτά φυσικά θα πρέπει να γίνουν άμεσα! Μέχρι να στερέψει το Κακοτάρι απομένουν το πολύ 10 ημέρες! Πέρυσι το καλοκαίρι ήμασταν τυχεροί γιατί έβρεχε και είχε νερό το Κακοτάρι, φέτος όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα, όπου να ναι θα στερέψει!».

Ήταν παρόντες

Στην συζήτηση που έγινε παρέστησαν ο υπ. Βουλευτής ΝΔ κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ, ο κ. Αναστασόπουλος Γεώργιος ως εκπρόσωπος του δήμου Πηνειού, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πορεία» του Δήμου Πηνειού κ. Πάνος Θεοδωρακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Λάμπης Δημόπουλος,  ο κ. Γιάννης Νικάκης διευθυντής υπηρεσίας ύδρευσης δήμου Ήλιδας,  ο κ. Χρήστος Παπαγεωργίου Γραφείο προγραμματισμού δήμου Ήλιδας, Τεμπέλης Διονύσιος υδραυλικός του Συνδέσμου. Επίσης το παρών έδωσε και ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Κοινότητας Μυρσίνης κ. Ανδρέας Αποστολόπουλος.  Ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος που βρίσκεται εκτός νομού, είχε επικοινωνήσει με τον δήμαρχο κ. Ναμπίλ και του είπε να μεταφέρει προς τον σύνδεσμο ότι θα καταβάλλει το ποσό που αναλογεί.

Από τον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης θα έπρεπε να παρίσταντο και οι Χρήστος Παλαιολόγος και Τάσος Μυλωνόπουλος. Στη σύσκεψη θα έπρεπε να είχαν προσέλθει και οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι, όπως είπε ο κ. Ναμπίλ, «γιατί αυτοί θα κληθούν να διαχειρισθούν την κατάσταση», όπως είπε με νόημα.

Όλη η επικαιρότητα