Υγεία

Πιο γρήγορη διάγνωση του εμφράγματος με νέο τεστ

Ακούστε το άρθρο

Ασφαλής και αποτελεσματική απεδείχθη μια νέα αιματολογική εξέταση που συμβάλλει στο να καταλάβουν οι γιατροί αν ο ασθενής έχει πάρει έμφραγμα ή όχι όταν εμφανίζεται με σχετικά συμπτώματα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Circulation, όταν κάποιος καταφεύγει στα ΤΕΠ με συμπτώματα καρδιακού άλγους οι γιατροί για να καταλάβουν αν έχει υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου προχωρούν σε μέτρηση της τροπονίνης, μιας πρωτεΐνης που εκκρίνεται στην αιματική κυκλοφορία όταν η καρδιά έχει υποστεί βλάβη.

«Χρησιμοποιώντας το νέο υψηλής ευαισθησίας αιματολογικό τεστ δεν χάσαμε κανένα έμφραγμα και μας επέτρεψε να καθορίσουμε ταχύτερα πόσοι περισσότεροι ασθενείς που είχαν μεν συμπτώματα εμφράγματος τελικά δεν είχαν υποστεί σχετικό επεισόδιο», εξηγεί η Δρ Ρεμπεκα Βάιτζεν, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Οι ερευνητές συνέκριναν το συμβατικό τεστ τροπονίνης που χρειάζεται τρεις ώρες για την εξαγωγή αποτελέσματος με το νέο ταχύτερο τεστ σε μια ομάδα 536 ασθενών που είχαν εισαχθεί στα ΤΕΠ με συμπτώματα εμφράγματος, όπως στηθάγχη και δύσπνοια.

Η νέα εξέταση απέκλεισε επιτυχώς το 30% των ασθενών αμέσως και ένα επιπλέον 25% στη μια ώρα. Μέχρι τη συμπλήρωση των τριών ωρών που χρειαζόταν το συμβατικό τεστ τροπονίνης, το νέο είχε αποκλείσει το έμφραγμα στο 83,8% των ασθενών, συγκριτικά με το 80,4% του συμβατικού.

«Ελπίζουμε αυτή η νέα διαγνωστική διαδικασία να μας επιτρέψει να αποφασίσουμε αν ασθενείς με στηθάγχη αν έχουν υποστεί έμφραγμα, αμέσως μόλις προσέλθουν σε ΤΕΠ», λέει η Δρ Βάιτζεν.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα