Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πιο μικρός ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος

Ακούστε το άρθρο

Με όπλο την… ελπίδα προχωρά το υπουργείο Υποδομών για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, καθώς η μελέτη βιωσιμότητας θα προχωρήσει με το αρχικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο έχουν γίνει και οι δημοπρατήσεις.

Από την ομάδα Jaspers και τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ ζητήθηκε η σύνταξη τεκμηριωμένων μελετών με εναλλακτικά σενάρια, τα οποία προβλέπουν μειωμένα ή και ελάχιστα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ή και σενάριο μη υλοποίησης του έργου και απλής αναβάθμισης του υπάρχοντος οδικού άξονα.

Ωστόσο, όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών, πολύ δύσκολα θα προχωρήσει κάποιο από τα εναλλακτικά σενάρια, αφού το βασικό σενάριο κατασκευής του έργου έχει ήδη αποτυπωθεί στις δημοπρατήσεις.

«Αυτές οι μελέτες συντάσσονται ουσιαστικά για να τεκμηριώσουν ότι μοναδική λύση είναι αυτή που έχει επιλεγεί και έχει ακολουθηθεί από την αρχή. Η μελέτη επικαιροποιήθηκε και εμπλουτίστηκε για να είναι άρτια στο μέγιστο δυνατό, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Jasper. Πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο στη μελέτη, εφόσον κάναμε τις δημοπρατήσεις με τον τρόπο που τις κάναμε. Τώρα μπήκαμε στο λούκι. Δεν μπορεί να μειωθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου ούτε να αλλάξει το κυκλοφοριακό μοντέλο (σ.σ. 8.000 οχήματα ημερησίως λέει η μελέτη, ενώ η Κομισιόν ζητά 15.000 ελάχιστο). Μακάρι να τα καταφέρουμε», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς».

Όπως γίνεται αντιληπτό, τίποτα δεν είναι σίγουρο όσον αφορά την έγκριση της χρηματοδότησης, παρότι από το υπουργείο Υποδομών διαρρέει αισιοδοξία και σιγουριά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αρχές του φθινοπώρου θα γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι με το πολύπαθο έργο…

Όλη η επικαιρότητα