Ελλάδα

Ποιός μεγάλος εφοπλιστής ήταν στο στόχαστρο της Πόλας Ρούπα

Ακούστε το άρθρο

Οι δραστηριότητες του 54χρονου γνωστού εφοπλιστή Νίκου Τσάκου και της σχεδιάστριας μόδας συζύγου του, Σήλιας Κριθαριώτη εμπεριέχονταν στις σημειώσεις της Πόλας Ρούπα, με αναλυτικές πληροφορίες, «χάρτες» και «φωτογραφίες» για τους χώρους κατοικίας, εργασίας, χρονοδιαγράμματα μετακινήσεων και οχημάτων που χρησιμοποιούσαν.

Στις σημειώσεις υπάρχουν ακόμη και αναφορές για τις τακτικές συναντήσεις του ζευγαριού σε υπό διαμόρφωση νεοαναγειρόμενου οικήματος. Λιγότερο αναλυτικές πληροφορίες υπήρχαν σε άλλες σημειώσεις για ακόμη τέσσερις εφοπλιστές, που ενέχονταν με διαφόρους τρόπους στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.

Απαγωγή αλά… Παλαιοκώστα

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., διαπίστωσαν ότι το όνομα του Νίκου Τσάκου αλλά και των άλλων εφοπλιστών υπήρχαν σε άλλες σημειώσεις και δημοσιεύματα που είχαν εντοπιστεί τον Σεπτέμβριο του 2015, σε γιάφκα-αποθήκη στον Μαραθώνα, την οποία είχε νοικιάσει δύο χρόνια νωρίτερα ο Σπύρος Δραβίλας, ο οποίος είχε αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στην Αγχίαλο Βόλου. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί θεωρούν πως αυτές οι αναλυτικές πληροφορίες για τον εφοπλιστή αφορούσαν ενδεχόμενη προσπάθεια απαγωγής του ίδιου ή μελών της οικογένειάς του, στο προσεχές χρονικό διάστημα, από μικτή ομάδα ποινικών και τρομοκρατών, με ενδιάμεσο πρωταγωνιστή  τον 37χρονο ποινικό συνεργάτη της Πόλας Ρούπα, και την πιθανή «αρωγή» συνεργών του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα.

Από την λίστα του Μαραθώνα, είχε διαπιστωθεί ότι «ληστές του Διστόμου» και ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, κρύβονταν πίσω από την απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου στις 12 Δεκεμβρίου 2013 στη Βούλα.

Εφοπλιστές και Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Δείγμα της σοβαρότητας αυτών των ενδείξεων ήταν οι συναντήσεις που είχε την εβδομάδα που πέρασε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, με τους πέντε εφοπλιστές και κυρίως με τον κ. Νίκο Τσάκο, προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για το επίπεδο κινδύνου και αξιολόγησης αυτών των ευρημάτων στο σπίτι της Πόλας Ρούπα στην οδό Ζαΐμη στην Ηλιούπολη.

Ο κ. Τσουβάλας παρείχε πληροφορίες για το επίπεδο απειλής σε βάρος των εφοπλιστών, επιχειρηματιών και διοικητών τραπεζών, τα ονόματα των οποίων βρίσκονταν στη «λίστα» της Πόλας Ρούπα. Ο αρχηγός του Σώματος αρχικά ήταν καθησυχαστικός, καθώς προς το παρόν δεν προέκυπταν ενδείξεις επίθεσης ή αρπαγής τους, αφού δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία παρακολούθησης ή προσέγγισής τους. Ωστόσο, επιφυλάχθηκε να τους απαντήσει με σιγουριά, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως επίσης οι αναλύσεις και η επεξεργασία των χειρόγραφων και ηλεκτρονικών αρχείων, στα περίπου 60 usb και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της Πόλας Ρούπα. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων επισημάνθηκε η ανάγκη εγρήγορσης και άμεσης ενημέρωσης των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., σε περίπτωση που οι άνδρες ασφαλείας τους εντοπίσουν οτιδήποτε ύποπτο.

Την ίδια ώρα στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις για την αναθεώρηση στόχων σύμφωνα με τις… σημειώσεις της Πόλας Ρούπα. Συμμετείχαν σε αυτές στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και φυσικά της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στελέχη της οποίας κατέθεσαν τις εκτιμήσεις τους και τις αναλύσεις κινδύνου για πρόσωπα και εγκαταστάσεις.

Στόχος της «Επαναστατικής Ανατροπής» 

Τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., δεν μπορούν να παραγνωρίσουν ότι το σπίτι του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου, στη συμβολή των οδών Ροβέρτου Γκάλλι και Προπυλαίων, στην περιοχή της Ακρόπολης, είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης στις 27 Μαρτίου 2013.

Μετά από κάποιες μέρες, άγνωστος είχε ειδοποιήσει την «Εφημερίδα των Συντακτών» για την ύπαρξη προκήρυξης ανάληψης ευθύνης της ενέργειας σε usb, που είχαν εναποθέσει στο τέρμα των οδών Αναξαγόρα και Τσάφου, στην Καισαριανή, στην αναθηματική πλάκα «Άρη Βελουχιώτη». Στο σημείο όπου ο Θανάσης Κλάρας μίλησε για πρώτη φορά, το 1941, για ένοπλο αγώνα σε 12 Καισαριανιώτες συντρόφους του. Στελέχη της εφημερίδας δεν εντόπισαν το μέσο αποθήκευσης, ειδοποίησαν την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία τελικά το βρήκε. Την ευθύνη αναλάμβανε η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Ανατροπή», χωρίς βέβαια να γίνονται γνωστά σημεία του κειμένου που αφορούσαν τον εφοπλιστή. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούσαν ότι αυτή η επωνυμία ήταν μετονομασία  της «6ης Δεκέμβρη».

Ο Νίκος Τσάκος συμμετείχε από το 2008 έως τον Ιανουάριο του 2013 στο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, την περίοδο των δυσάρεστων εξελίξεων στην Κύπρο, ήταν ανάμεσα στους εφοπλιστές που είχε πάρει μαζί του ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο ταξίδι του στο Κατάρ, ενώ φήμες ενέπλεκαν το όνομα του εφοπλιστή στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Από την έκρηξη είχαν προκληθεί υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και τζαμαρίες καταστημάτων και σπιτιών της περιοχής. Το ζευγάρι και τα τρία παιδιά τους δεν ήταν στο σπίτι τη στιγμή της έκρηξης.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε μεταλλικό φορέα και αποτελούταν από μηχανικό μεταλλικό χρονοδιακόπτη…  αυτόματου ποτίσματος, συστοιχία μπαταριών, πυροκροτητή και εκρηκτική ύλη. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη μέσα σε μία μαύρη τσάντα πλάτης μάρκας POLO, και κρεμασμένη στα κάγκελα του περίβολου του σπιτιού. Τότε δεν είχαν εντοπιστεί αυτόπτες μάρτυρες, ενώ και οι κάμερες φαίνεται να ήταν «τυφλές» στο σημείο τοποθέτησης της βόμβας.

 ΕΝΦΙΑ, 11888, οδοντίατρος και COSCO

Από την εξέλιξη των ερευνών των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προκύπτουν κάποιες σημαντικές αλλά και ασήμαντες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα διαπίστωσαν ότι η Πόλα Ρούπα και ο Νίκος Μαζιώτης είχαν πληρώσει κανονικά τον… ΕΝΦΙΑ, μιας οικίας στην Καλαμάτα, την οποία έχουν γράψει στο παιδί τους. Παράλληλα διαπίστωσαν ότι πολλές από τις πληροφορίες που εμπεριέχονταν στις σημειώσεις ήταν από ανοικτές πηγές και το… 11888.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία που εμπλέκουν την 25χρονη στην υπόθεση είναι η ενοικίαση του γκαράζ στην οδό Προμπονά, σε συνδυασμό με σημείωση στο σπίτι της Πόλας Ρούπα, όπου βρέθηκε σχεδιάγραμμα για το πώς προσεγγίζεις τον συγκεκριμένο χώρο. Η νεαρή κοπέλα φαίνεται να είχε χαθεί από το οικογενειακό περιβάλλον της από το 2013, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να εξετάζουν πιθανή συμμετοχή της σε ενέργειες της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, όπως στα γραφεία της Ν.Δ., στην οικία του Γερμανού Πρέσβη και στην πρεσβεία του Ισραήλ, όπου υπάρχουν στοιχεία για παρουσία γυναίκας. Το 2011 είχε προσαχθεί μετά από αστυνομική επιχείρηση σε κατάληψη της οδού Πατησίων, ενώ το 2013 είχε βρεθεί σε αίθουσα δικαστηρίου όπου δικάζονταν μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Αποκαλύπτεται επίσης, πως η ταυτοποίηση της Πόλας Ρούπα για να αποφασιστεί η επιχείρηση σύλληψής της, έγινε όταν στις 4 Ιανουαρίου 2016, βγήκε από την οδό Ζαΐμη και πήγε σε οδοντίατρο στην Πλ. Ηλιούπολης. Οι αστυνομικοί κατέγραψαν τις κινήσεις της, σιγουρεύτηκαν πως πρόκειται για την καταζητούμενη και σχεδίασαν την επιχείρηση σύλληψης.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία της «συνεργασίας» του 37χρονου με την Πόλα Ρούπα, αυξάνονται. Οι αστυνομικοί έχουν ευρήματα, πως ο Γ.Χ., είχε καταστεί ο βασικός προμηθευτής οπλισμού ποινικών και τρομοκρατών από το 2008. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, εντόπισαν τα ίχνη του, τρεις ημέρες μετά τη ληστεία στην Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Θεωρούσαν ότι ήταν ο νέος «Πετρακάκος ή Δραβίλας», ο οποίος θα τους οδηγούσε στα ίχνη της Πόλας Ρούπα, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί, εκτιμούν πως ο 37χρονος θα συμμετείχε στο επόμενο χτύπημα της Πόλας Ρούπα, όπως είχε κάνει χωρίς όμως να αποδεικνύεται, ο Γιώργος Πετρακάκος, στην επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στην οδό Αμερικής. Ο Γ.Χ., φέρεται να είχε επωμιστεί το «μαγείρεμα» της εκρηκτικής ύλης και κατασκευής εκρηκτικού μηχανισμού, με τον οποίο θα παγιδευόταν κάποιο όχημα. Αυτός θα κατασκεύαζε ή θα έβρισκε άτομα που θα μπορούσαν να το κάνουν. Γι αυτό, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., τρεις ημέρες πριν από τις συλλήψεις, είχε συναντηθεί με την Πόλα Ρούπα στο διαμέρισμα της οδού Ζαΐμη. Υπενθυμίζεται ότι αποτυπώματα και γενετικό υλικό του 37χρονου έχει ταυτοποιηθεί στο διαμέρισμα αλλά και στο γκαράζ του Αλίμου, όπου υπήρχε οπλισμό αλλά και σάκοι με γεωργικό λίπασμα για την κατασκευήANFO. Η επίθεση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα γινόταν σε βάρος εγκαταστάσεων της κινεζικής εταιρείας COSCO στον Πειραιά.

Πηγή: thetoc.gr 

Όλη η επικαιρότητα