Οικονομία

Πιθανή έξοδο στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες βλέπουν τραπεζίτες, επενδυτές

Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν στο Reuters επενδυτές και τραπεζίτες που είναι κοντά στις συζητήσεις, αντλώντας κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα σε μια κίνηση που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για να τερματίσει την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση των επίσημων δανειστών τον επόμενο χρόνο.

Η εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlueBay Asset Management είπε ότι το πλήθος των τηλεφωνημάτων που λαμβάνουν από τραπεζίτες για μια πιθανή συμφωνία υποδηλώνουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ κοντά.

«Τους τελευταίους μήνες είχαμε ένα τηλεφώνημα για αυτό κάθε δύο-τρεις εβδομάδες (από τραπεζίτες), αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες φαίνεται να είναι κάθε μέρα που παίρνω ένα τηλεφώνημα για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο Μαρκ Ντάουντινγκ της BlueBay στο Reuters.

«Αισθάνεται κανείς ότι φθάνουμε σε ένα σημείο όπου αυτό μοιάζει να επίκειται. Θα μπορούσαμε να δούμε μια συμφωνία τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες πριν οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις θερινές τους διακοπές».

Ο Ντάουντινγκ δήλωσε ότι η BlueBay έχει ήδη στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα και ότι θα αγοράσει μια νέα έκδοση, εάν η τιμή είναι ελκυστική.

Τραπεζίτης που συμβουλεύει την Ελλάδα για την επιστροφή της στις αγορές είπε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, στο Reuters: Αυτοί (η Ελλάδα) παρακολουθούν την αγορά και προσπαθούν να κάνουν κάτι τώρα, έτσι δεν θα απέκλεια ένα ντιλ εντός των επόμενων μίας-δύο εβδομάδων.

«Νομίζω ότι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα ότι δεν εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από την τρόικα για τη χρηματοδότηση. Είναι περισσότερο μια πολιτική δήλωση, οδηγούνται πολιτικά στο να κάνουν το ντιλ», είπε ο τραπεζίτης.

Δεύτερος τραπεζίτης δήλωσε πως η έκδοση τις επόμενες λίγες εβδομάδες είναι πιθανή, μολονότι μπορεί τελικά να πάει προς τα πίσω για μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Είπε ότι η Ελλάδα θα στόχευε να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τη συναλλαγή.

Σε παλαιότερο τηλεγράφημα, το Reuters είχε καταγράψει την πιθανότητα εξόδου στις αγορές τον Ιούλιο, πιθανότατα με ένα πενταετές ομόλογο, το οποίο θα μπορούσε να ανταλλαχθεί με τον τίτλο που λήγει το 2019. Άλλη πηγή είχε τότε πει ότι η χώρα θα μπορούσε να γυρίσει στις αγορές, αν το κόστος ήταν κάτω του 5%.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα