Ζώα

Πλένουμε τη γάτα μας, ή όχι;

Ακούστε το άρθρο

Πρέπει να κάνουμε μπάνιο τη γάτα μας ή αρκεί η περιποίηση που προσφέρει η ίδια στον εαυτό της;

Την έχουμε θαυμάσει για την ασυνήθιστη επιδεξιότητα και ευκινησία της, αλλά και την απίστευτη ισορροπία και τον συγχρονισμό της. Μπορεί να έχουμε παρακολουθήσει και κανένα βιντεάκι στα social media, που τη δείχνει να κολυμπά. Αλλά, αυτή είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Η γάτα είναι «δεινή ακροβάτισσα και όχι κολυμβήτρια, αφού το θήραμά της ήταν πάντα στη στεριά, πολλές φορές καλά κρυμμένο. Δεν έχει ανάγκη το νερό για να καθαριστεί και δεν το συμπαθεί, παρά μόνο σαν μέσο εσωτερικής ενυδάτωσης. Με τον καθαρισμό της γάτας με το νερό ακυρώνουμε την προσωπικότητά της, αλλά και την αξιοπρέπειά της», επισημαίνει η κτηνίατρος Ειρήνη Μαθιουδάκη και διευκρινίζει: «Η γλώσσα – κτένα και το σάλιο της αρκούν για την περιποίησή της. Μια υγιής γάτα, περίπου 20 φορές την ημέρα, καθαρίζει το τρίχωμά της. Πέρα από αυτή τη ρουτίνα, δεν είναι λίγες οι φορές που το κάνει για να διώξει ενοχλητικές οσμές από ανεπιθύμητες θωπείες.

Μπορεί, λοιπόν, να εξημερώθηκε από τον άνθρωπο, όμως δύσκολα θα την πείσει ο δίποδος σύντροφός της στη σύγχρονη αγέλη της να αλλάξει τις αρχέγονες συνήθειές της.

Μέχρι το βούρτσισμα και το χτένισμα, που πρέπει να γίνεται με ηρεμία και προσοχή, και που κάτι της θυμίζουν και το αγαπάει, όλα καλά. Ας το εκμεταλλευτούμε αυτό, για να συμπληρώσουμε τα κενά της δικής της αυτό-φροντίδας. Δηλαδή, να την απαλλάξουμε από ανεπιθύμητα παράσιτα, επιπλέον σκόνη κ.λπ.

Κάτι άλλο που πιθανόν να επέτρεπε, είναι τα ξηρά σαμπουάν (αφρός), που είναι πιο διαδεδομένα για τη γάτα, αλλά θέλουν πολλή προσοχή στη χρήση και την απομάκρυνσή τους από το τρίχωμα, έτσι ώστε να μην της προκαλέσουν αλλεργίες. Αλλά και τα υγρά μαντηλάκια (εκτός από τα φαρμακευτικά) δεν ενδείκνυνται, γιατί λειτουργούν κι αυτά, πολλές φορές, σαν αλλεργιογόνα.

Και τώρα η επίμαχη ερώτηση: πλένουμε τη γάτα μας, ή όχι;

1. Ναι, για θεραπευτικούς λόγους με ειδικά σαμπουάν, όταν δεν υπάρχουν άλλου τύπου θεραπείες. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες θεραπείες, που αντικαθιστούν τα θεραπευτικά μπάνια.

2. Ναι, όταν για λόγους υγείας (τραυματισμούς – παχυσαρκία κ.ά) κρατάει ακαθαρσίες από το περιβάλλον ή τον ίδιο της τον οργανισμό.

Ακόμη κι αν είστε τυχεροί, και η δική σας γατούλα ως εξαίρεση της φυλής της ανέχεται το νερό, θα ήταν προτιμότερο να μην της κάνετε συχνά μπάνια.

Και μην ξεχνάτε: τη μισή αρχοντιά, από την καθαριότητά της, την εξασφαλίζει μόνη της. Εσείς φροντίστε για την υγεία της, αλλά και για τη δική σας».

Πηγή: ygeiamou.gr

Όλη η επικαιρότητα