Πληγή που δεν κλείνει το Πεδίο Βολής!

4a.jpg
Στην περίπτωση του Παλαιοχωρίου, του δήμου Πηνειού, ισχύει το απόφευγμα «αμαρτίες γονέων…» καθώς η ανοιχτή πληγή του Πεδίου Βολής της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 και δε λέει… να κλείσει!
 
Τότε , τους υποσχέθηκαν αναβάθμιση της περιοχής με την λειτουργία  του πεδίου και ο στρατός θα αναλάμβανε σειρά τεχνικών έργων με οδικές συνδέσεις και λοιπές υποδομές που απουσίαζαν . Στην άκρη του μυαλού των τότε χωρικών υπήρχε και ο απώτερος στόχος της αύξησης της αγοραστικής κίνησης για  την τόνωση  της τοπικής τους οικονομίας. Ως τότε ζούσαν αποκλειστικά από την καλλιέργεια της γης τους και τα χρόνια εκείνα ήταν δύσκολα αφού η Ελλάδα μόλις ξεκινούσε τον βηματισμό της στο διεθνές προσκήνιο!
Κάτι σαν το  σλόγκαν την ίδια εκείνη  εποχή, στη νησιωτική Ελλάδα, «θα έρθουν οι ξένοι να μας σώσουν» ! Έτσι φαίνεται το είχαν εκλάβει οι  αφελείς και ονειροπόλοι συνάμα, τοπικοί άρχοντες  που διαφέντευσαν  την τύχη της περιοχής αναφορικά με τον ερχομό του Πεδίου βολής. Μπροστά τους δεν ηχούσαν αληθινές ρουκέτες αλλά «συννεφάκια»  που στο καθένα  δέσποζαν ως όραμα ,χρήματα, δόξα και έργα, εν ολίγοις μεγαλεία, για την περιοχή!
Γρήγορα όμως τα «συννεφάκια» εξατμίστηκαν και ήρθε η βροχή και όταν τα σύννεφα πύκνωσαν μοιραία επήλθαν και τα  αστραπόβροντα…! 
Αυτό έμελλε να συμβεί στο Παλαιοχώρι Πηνειού- ομοβροντία αστραπόβροντων- και έκτοτε η ζωή των κατοίκων δεν επανήλθε ποτέ στα φυσιολογικά της. Είδαν κι έπαθαν να συνηθίσουν να ζουν με τις ριπές των σκαφών της πολεμικής αεροπορίας  σε κάθε εκπαιδευτική τους εξόρμηση!
Αυτό παλιότερα, λένε σήμερα οι κάτοικοι, συνέβαινε πιο εντατικά. 
 
Κάτι  η συνήθεια  από την συνύπαρξη και κάτι οι αδέσποτες ρουκέτες, φθάσαμε σήμερα στο σημείο να αναζητείται  η χρυσή τομή μεταξύ στρατού και κατοίκων της περιοχής .
Κι αυτό γιατί πολύ κοντά -στα 2 χλμ- του Πεδίου Βολής ,ομογενής επενδύει σε πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα που θα αναβαθμίσει την τουριστική κίνηση για τον πολύπαθο ηλειακό κάμπο που πέρα της γεωργίας , έχει και εξαιρετικές παραλίες ,αναξιοποίητες όμως ως τώρα!
Και το Παλαιοχώρι διαθέτει πρόσβαση στην θάλασσα και μάλιστα από δυο σημεία που έχουν δειλά – δειλά αξιοποιηθεί με ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Μπούκα Παλαιοχωρίου και η θάλασσα Παλαιοχωρίου –όπως τα ξεχωρίζουν οι ντόπιοι λουόμενοι- φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες παραθεριστές από την ευρύτερη περιοχή.
«Δεν αναπτύχθηκε τουριστικά ο τόπος μας εξαιτίας του πεδίου βολής γιατί ενώ κάνεις  το μπάνιο  σου από πάνω σου περνά το μαχητικό αεροσκάφος και εξαπολύει εκπαιδευτικά πυρά σε κοντινή απόσταση… και μόνο η θέα του σου κόβει την ανάσα. Πολλές φορές έχουμε βρει θραύσματα  ως και ολόκληρες  ρουκέτες από τις βολές αυτές σε  σκεπές σπιτιών  και στα κτήματα μας και από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα…» σχολίασε ο κ Παναγιώτης Κολόσακας.
 
 
Ιστορίες για κλάματα…
Δεκάδες τα περιστατικά που μου διηγήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού για τα ατυχήματα από τις αδέσποτες βολές που κατά καιρούς έχουν γίνει και  ενίοτε έχουν καταγραφεί  ως γεγονότα!
Πολύ πρόσφατα –τον περασμένο  Ιούνιο- ιδιοκτήτης καντίνας στην παραλία Παλαιοχωρίου εξυπηρετούσε φιλική του παρέα όταν άκουσαν μια ριπή και στα πενήντα μέτρα έπεσε μια απενεργοποιημένη-φυσικά- ρουκέτα!  Η ώρα ήταν εννέα  το βράδυ και ενδεχόμενα τα φώτα της καντίνας αποπροσανατόλισαν τον πιλότο που λίγο έλειψε-κατά τις περιγραφές- να καταρρίψει… την καντίνα!
 
Η υπόθεση ακόμη και σήμερα ερευνάται από το επιτελείο του στρατοπέδου!
Πιο παλιά τα ατυχήματα ήταν συχνότερα και πολύ πιο άγαρμπα… όπως μας εξιστορήθηκε.
Προ ετών μια ακόμη ρουκέτα εκπαιδευτικών πυρών της πολεμικής μας αεροπορίας κατέληξε σε χωράφι φυτεμένο με αραποσίτι και λόγω της σφοδρότητας της πρόσκρουσης της στο έδαφος έσπασε τον κεντρικό αγωγό άρδευσης με αποτέλεσμα τότε να δεινοπαθήσουν οι αγρότες της περιοχής ωσότου αποκατασταθεί η ζημιά.
«Ευτυχώς δεν ήταν εκείνη την ώρα –ήταν μεσημέρι θυμάμαι- ο δύσμοιρος ο αγρότης ή άλλοι εργάτες !Θα τους είχε σκοτώσει με τόση ορμή που καρφώθηκε στο έδαφος. Εδώ τα θραύσματα της έσπασαν κοτζάμ αγωγό άρδευσης…!» είπε ο κ. Κολόσακας από το Παλαιοχώρι.
 
«Κάποτε δυο παιδιά στην παραλία που έκαναν μπάνιο με την μητέρα τους είχαν άγιο… έπεσε ρουκέτα στα είκοσι μέτρα …η μητέρα τους τότε είχε βγει σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια καταγγέλλοντας το γεγονός πως παραλίγο να έχανε τα παιδιά της και τότε θυμάμαι είχε ξεσηκωθεί όλο το χωριό ζητώντας να απομακρυνθεί το πεδίο Βολής… ποτέ όμως δε τα καταφέραμε και συνεχίζουμε να ζούμε ως σήμερα με τον κίνδυνο!» μας είπε επιχειρηματίας της  περιοχής.
Και δεν είναι μόνον οι αδέσποτες βολές που έχουν μετατρέψει χρόνια τώρα τη ζωή των κατοίκων σε εφιάλτη! Κυριότερο πρόβλημα είναι ο θόρυβος που παράγεται από τις χαμηλές πτήσεις των αεροσκαφών της πολεμικής μας αεροπορίας  που έχει υπολογιστεί ότι υπερβαίνει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια των φυσιολογικών τιμών των ντεσιμπέλ που εκπέμπονται.
Με διαφορά λίγων ετών τώρα  από προαναφερόμενο  το περιστατικό,  είχε προηγηθεί και η αδέσποτη ρίψη ρουκέτας σε σκεπή σπιτιού μέσα στο χωριό τρυπώντας τα κεραμίδια …Τότε είχε ξεσπάσει σάλος και οι κινητοποιήσεις των φορέων και των κατοίκων της περιοχής είχαν ενταθεί …και πάλι όμως χωρίς αποτέλεσμα.
 
Ζητούνται κι εδώ νύφες!
Και μέσα σε όλα τα προβλήματα του χωριού έχουν και την έλλειψη γυναικών! Και αυτό φαίνεται να μην υποφέρεται, όπως μας εξομολογήθηκε μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο ναυτικός κ Β. Γρίβας που λόγω δουλειάς είχε μάθει να έχει σε κάθε λιμάνι και σταθμό του και από μια γυναίκα να τον περιμένει… Στην Ηλεία- και ειδικότερα στο Παλαιοχώρι –όμως τον τρώει η μοναξιά! Έχει και τις βολές που είναι ο μόνος που δεν τις υπολογίζει και πάει αντίθετα στο ρεύμα οπότε …επείγει να βρει σύζυγο να τον εξισορροπήσει!
Όμως το θέμα αυτό της έλλειψης γυναικών για δεκάδες γεροντοπαλίκαρα του χωριού μας έθιξαν κι άλλοι , γηραιότεροι- και αποκατεστημένοι -που βλέπουν τους νεότερους σε ηλικία συγχωριανούς να μένουν «μαγκούφηδες» λογω της ανεργίας από τη μια και από την άρνηση των σύγχρονων γυναικών να εγκατασταθούν σε ένα χωριό σήμερα, από την άλλη!
Πολλω δε μάλλον όταν το χωριό αυτό- παρότι πολύ κοντά σε Γαστούνη και Αμαλιάδα- είναι το Παλαιοχώρι όπου αχός βαρύς ακούγεται… πολλές ρουκέτες πέφτουν!
Μας έχει κάνει κι αυτή τη ζημιά το Πεδίο Βολής ισχυρίστηκαν οι κάτοικοι!
 
Αγρότες σε δίλημμα…
Τρία χρόνια τώρα έχει να καλλιεργήσει καρπούζι ο κ Βασίλη Καρνέσης από το Παλαιοχώρι που ήταν αυτή η μόνη καλλιέργεια που έκανε τα προηγούμενα χρόνια! Ο λόγος είναι πως η τιμή του προϊόντος τα τελευταία τρία χρόνια έφερε τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς της ζωής τους και δεν διασφαλίζει κανείς πλέον τα έξοδα της καλλιέργειας …

«Προτίμησα με δεδομένο ότι σπουδάζω δυο γιους στην Αθήνα , να στραφώ σε άλλες καλλιέργειες με χαμηλότερο κόστος καλλιέργειας και με σταθερή τιμή στην αγορά. Όσο δηλαδή μπορείς να το πεις αυτό στις μέρες μας! Τα κηπευτικά είναι μεν ευάλωτα σε καιρικές συνθήκες αλλά ακόμη τραβιούνται στην αγορά και τα παράγω. Τα καρπούζια δυστυχώς δεν μου απέφεραν κέρδος και είχαν πολλά έξοδα καλλιέργειας. Χωρίς κεφάλαιο καρπούζι δε φυτεύεις πια…» είπε ο κ Καρνέσης από το Παλαιοχώρι.
Ο τουρισμός είναι μια νέα τάση που έχει απασχολήσει τους νέους κι άνεργους κατοίκους της περιοχής και προσπαθούν να έλθουν σε συνεννόηση με την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας ώστε να μετριάσουν τη χρήση του Πεδίου Βολής τουλάχιστον στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ώστε να καταφέρουν να δημιουργήσουν μικρές εστίες προσέλευσης λουομένων και παραθεριστών !
Ίδωμεν…!