Ελλάδα

Από την θάλασσα ανασύρθηκε νεκρός ο Δημήτρης Δημητρόπουλος από την Βρίνα – Στους 20 οι νεκροί της καταστροφής

Ακούστε το άρθρο

Επίλογος στην τραγωδία της οικογένειας Δημητρόπουλου από την Βρίνα, δόθηκε χθες το πρωί. Μερικές ώρες αφότου είπαν το τελευταίο αντίο στον 54χρονο Χαράλαμπο που βρέθηκε νεκρός στην περιοχή της Αγίας Σωτήρας στη Μάνδρα Αττικής, οι συγγενείς του είχαν το δύσκολο έργο να αναγνωρίσουν και το δεύτερο αδελφό της οικογένειας, Δημήτρη,  σε μια από τους σωρούς που ανέσυραν οι άνδρες των ΕΜΑΚ από τη θάλασσα.

Ζώντας με την ελπίδα ότι ο άνθρωπός τους παραμένει ζωντανός αλλά χαμένος, πέρασαν την πόρτα του Θριάσιου Νοσοκομείου. Η ελπίδα αυτή όμως χάθηκε εντελώς , όταν στο θάλαμο του νοσοκομείου  αντίκρισαν τη σορό του άτυχου Δημήτρη. Ο πόνος που σιγά-σιγά πήγαινε να καταλαγιάσει από τον απρόσμενο χαμό του Μπάμπη και το τελευταίο αντίο που του είπαν στον Άγιο Δημήτριο Άνω Λιοσίων, άρχισε και πάλι να κυριαρχεί…

Ο 58χρονος Δημήτρης, συνταξιούχος τραπεζικός, εντοπίστηκε μαζί με τον 28χρονο Πέτρο Κολέτση, οδηγό φορτηγού στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας. Η μια από τις σορούς είχε σφηνωθεί σε βράχια πίσω από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και χρειάστηκε η συνδρομή των ανδρών της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών για να ανασυρθεί.

Και οι δύο σοροί μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπως και η σορός που νωρίτερα είχαν εντοπίσει οι πυροσβέστες σε επιχείρηση στην Μάνδρα. Εκεί έγινε η αναγνώριση από τους συγγενείς τους και όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για τον 58χρονο κυνηγό Δημήτρη Δημητρόπουλο, τον 38χρονο οδηγό φορτηγού Γιάννη Ρούμελη και τον επίσης οδηγό, 28χρονο Πέτρο Κολέτση, τον οποίο αναγνώρισε ο ίδιος ο πατέρας του που εργάζεται στην ασφάλεια του νοσοκομείου.

Όπως είναι  ήδη γνωστό, ο Δημήτρης μαζί με τον αδελφό του Μπάμπη είχαν πάει στην περιοχή της Αγίας Σωτήρας στη Μάνδρα Αττικής για την αγαπημένη τους ασχολία, το κυνήγι, όταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν και προκάλεσαν την πρωτοφανή αυτή τραγωδία στην Δυτική Αττική. Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, καθώς υπάρχουν ακόμη τέσσερις δηλωμένοι αγνοούμενοι, ενώ χθες εντοπίστηκε νεκρός στο υπόγειο του πλημμυρισμένου του σπιτιού στη θέση Γεφυράκι. Πρόκειται για έναν απ’ αυτούς που αναζητούσε η Πυροσβεστική, αλλά για πολλές ώρες δεν μπορούσε να προσεγγίσει τον χώρο. Μέχρι αυτή την ώρα οι νεκροί ανέρχονται στους 19.

Τα κακά μαντάτα έφθασαν αμέσως στην Βρίνα, το χωριό  στο οποίο οι Δημήτρης και Μπάμπης Δημητρόπουλος γεννήθηκαν και έζησαν τα πρώτα χρόνια τους. Εκεί όπου φίλοι και συγχωριανοί δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυα τους για τα δυο εξαιρετικά αυτά παιδιά, που έφυγαν με αυτό τον άδικο και απροσδόκητο τρόπο.

Αναγνωρίστηκε η σορός του ηλικιωμένου που εντόπισαν τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής στην Μάνδρα, φτάνοντας έτσι τους 20 νεκρούς και τους δύο ακόμα αγνοούμενους από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την περιοχή.

Πρόκειται για τον 83χρονο κυνηγό που αναζητούσαν οι πυροσβέστες και είχε χαθεί στην περιοχή της Αγίας Σωτήρας στην Μάνδρα πολύ πιο μακριά δηλαδή από εκεί που βρέθηκε…

Οι πυροσβέστες εντόπισαν και ανέσυραν την σορό του θαμμένη κάτω από όγκους μπάζων, φερτών υλικών και λάσπης σε κοντινή απόσταση από το σημείο που βρέθηκε κοντά στο αμαξοστάσιο ο 38χρονος οδηγός φορτηγού.

Η σορός του 20ου βεβαιωμένου θύματος έγινε αντιληπτή κατά την προσπάθεια απομάκρυνσης ενός βυτιοφόρου με προπάνιο που είχε ανατραπεί και παρασυρθεί από τους χείμαρρους και είχε διαρροή και ενδεχομένως η πρωινή δυνατή βροχή απομάκρυνε κάποια ποσότητα λάσπης στον σωρό από τα φερτά υλικά απέναντι από το αμαξοστάσιο, αποκαλύπτοντας έτσι την ύπαρξη πτώματος στο σημείο.

Οι ελπίδες δυστυχώς εξανεμίζονται όσο περνούν τα 24ωρα για τον εντοπισμό τυχόν ζωντανών αγνοουμένων, με τις έρευνες για τον εντοπισμό των ακόμη δύο αγνοουμένων πλέον να είναι συνεχείς στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας από τα σωστικά συνεργεία, αλλά και από τα σκάφη του Λιμενικού στον κόλπο της Ελευσίνας…

Η σορός του 20ου θύματος μεταφέρθηκε για αναγνώριση στο Θριάσιο νοσοκομείο. Αγνοούμενοι παραμένουν ένας οδηγός  και ένα άτομο που είχαν δει δίπλα στην καντίνα την ώρα της καταστροφής.

Χθες Σάββατο, πρώτα εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική και ανασύρθηκε ένας άντρας 38 ετών που ταυτοποιήθηκε, από εξωτερικό χώρο μέσα σε σωρό από χώματα και φερτά υλικά, δίπλα από το αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας. Πρόκειται για τον οδηγό φορτηγού που αναζητείτο.

Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν άλλοι δύο νεκροί από άντρες του Λιμενικού στις εκβολές  ποταμού στον κόλπο της Ελευσίνας. Για τον έναν μάλιστα ήταν πολύ δύσκολη η ανάσυρση και χρειάστηκε η βοήθεια δυτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Ο ένας είναι 58 ετών και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους δύο κυνηγούς που αναζητούνταν και ο άλλος είναι 28 ετών και είναι ένας από τους οδηγούς των αυτοκινήτων που παρέσυραν οι χείμαρροι στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών.  Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Νωρίτερα το πρωί, εξαιτίας της νέας έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή προκλήθηκε ανησυχία στους κατοίκους της Μάνδρας και τέθηκε σε συναγερμό η Πυροσβεστική, καθώς φούσκωσε το ρέμα κατά 30 πόντους και γέμισαν πάλι νερά οι κατεστραμμένοι δρόμοι όχι όμως σε ανησυχητική στάθμη και λίγο αργότερα η κατάσταση εξομαλύνθηκε.

Στη περιοχή προηγήθηκαν την Πέμπτη και δύο διασώσεις και αυτό βεβαίως βοήθησε κάπως στο ηθικό των κατοίκων άλλα και των Πυροσβεστών ως μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας η οποία στην πορεία όμως εξανεμίστηκε από τις τραγικές εξελίξεις που ακολούθησαν.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε σώος από τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στην Μάνδρα ο ηλικιωμένος που αναζητούσε η κόρη του στο Παλαιοχώρι, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο σε ένα παράπηγμα και εξαιτίας του ότι είχε βραχεί το κινητό του τηλέφωνο δεν μπορούσε να ειδοποιήσει. Μάλιστα, δεν χρειάστηκε η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Πριν από εκείνον, εντοπίστηκε σώος και ο 67χρονος οδηγός που αγνοούταν στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Κορακά.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Περάμου, των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, η Πυροσβεστική έχει μέχρι στιγμής λάβει 984 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 96 απεγκλωβισμοί ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα. Οι συνολικές Πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι 155 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 46 οχήματα και έχουν συγκροτηθεί 56 σωστικά συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής ενώ υπήρξε και ενίσχυση αυτών από πυροσβεστικούς υπαλλήλους από την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα.’

Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. την Δήμαρχο Μάνδρας ότι μετακινήθηκε αστυνομική δύναμη προς φύλαξη του Πρωθυπουργού

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα και αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για μετακίνηση και διάθεση ομάδας Ο.Π.Κ.Ε., το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, από την περιοχή της Μάνδρας, όπου είχε διατεθεί ως ενισχυτική δύναμη, στην οικία του κ. Πρωθυπουργού», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., διαψεύδοντας έτσι τις καταγγελίες της Δημάρχου Μάνδρας.

«Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου είχαν διατεθεί στην περιοχή της Μάνδρας-Νέας Περάμου 297 αστυνομικοί με 3 Ο.Π.Κ.Ε., 96 περιπολικά και 6 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. Μια από τις Ο.Π.Κ.Ε. μετακινήθηκε προσωρινά, για έκτακτο υπηρεσιακό λόγο και για μικρό χρονικό διάστημα, στην περιοχή του Νέου Κόσμου.

Συνολικά από 16 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα 19 Νοεμβρίου έχουν διατεθεί στην περιοχή Μάνδρας-Νέας Περάμου 1.172 αστυνομικοί, που κατανέμονται ως ακολούθως :

• Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, 286 αστυνομικοί με 6 Ο.Π.Κ.Ε., 73 περιπολικά και 3 ομάδες ΔΙ.ΑΣ.

• Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, 328 αστυνομικοί με 6 Ο.Π.Κ.Ε., 100 περιπολικά και 3 ομάδες ΔΙ.ΑΣ.

• Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 297 αστυνομικοί με 3 Ο.Π.Κ.Ε., 96 περιπολικά και 6 ομάδες ΔΙ.ΑΣ.

• Σήμερα Κυριακή 19 Νοεμβρίου, διατίθενται συνολικά 261 αστυνομικοί με 6 Ο.Π.Κ.Ε., 70 περιπολικά και 6 ομάδες ΔΙ.ΑΣ».

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι η ΓΑΔΑ έλαβε επίσημο αίτημα από τον Δήμο Μάνδρας για να αυξηθεί το προσωπικό του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, για την ταχύτερη διεκπεραίωση εκδόσεων ταυτοτήτων και προσωπικών εγγράφων στους πληγέντες κατοίκους, ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί η διαδικασία των έκτακτων επιδομάτων σε εκείνους, καθώς πλήθος κόσμου έχασε τα προσωπικά του έγγραφα στα κατεστραμμένα σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα αυτό αναμένεται επίσης να ανταποκριθεί η Αστυνομία.

Η τραγική λίστα των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 20 νεκρά άτομα εκ των οποίων (5 γυναίκες και 15 άντρες)-Ηλικίες αναφέρονται μόνο σε όσους έχουν ταυτοποιηθεί ή για όσους υπάρχει κατά προσέγγιση εικόνα:

  • Νεκρός άντρας περίπου 70 ετών εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική και ανασύρθηκε από σορό με φερτά υλικά και μπάζα απέναντι από το αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας
  • Νεκρός άντρας περίπου 28 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από το Λιμενικό στις εκβολές ποταμού στον κόλπο Ελευσίνας
  • Νεκρός άντρας περίπου 58 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από το Λιμενικό στις εκβολές ποταμού στον κόλπο Ελευσίνας
  • Νεκρός άντρας 38 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από τους πυροσβέστες από σωρό με φερτά υλικά δίπλα στο αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας
  • Νεκρός 50χρονος άντρας εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες και ανασύρθηκε από το υπόγειο του σπιτιού του στο Γεφυράκι της Νέας Περάμου (περνούσε χείμαρρος μέσα από το σπίτι του και παρέμενε αγνοούμενος από χθες)
  • Νεκρή γυναίκα εντοπίστηκε ίσως από ιδιώτες και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο (Δεν εντοπίστηκε από Πυροσβεστική, Αστυνομία ή Λιμενικό)
  • Νεκρός άνδρας 30-35 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στο 5-6 χλμ. Μάνδρας -Θηβών, στη Μάνδρα Αττικής.
  • Νεκρός άνδρας 70 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, στη Μάνδρα Αττικής (είναι το σπίτι που ο χείμαρρος πέρασε κυριολεκτικά μέσα από αυτό)
  • Νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα 95 ετών ανασύρθηκε από εσωτερικό χώρο επιχείρησης στην συμβολή Αγ. Αικατερίνης και Ρόκα, στη Μάνδρα Αττικής
  • Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στην περιοχή Αγ. Σωτήρα, στη Μάνδρα Αττικής
  • Νεκρός άνδρας περίπου 30 ετών ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στο 26 χλμ., της Παλαιάς Εθνικής Οδού Μάνδρας –Θηβών.
  • Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στην περιοχή Ψαλίδι, στη Μάνδρα Αττικής
  • Νεκρή γυναίκα 95 ετών ανασύρθηκε από οικία επί της οδού Στρατηγού Ρόκα στη Μάνδρα Αττικής.
  • Νεκρός άντρας περίπου 50 ετών ανασύρθηκε από το Λιμενικό στην θαλάσσια περιοχή του Λιμένα Ελευσίνας.
  • Νεκρός άντρας περίπου 80 ετών ανασύρθηκε από το Λιμενικό από την θαλάσσια περιοχή των ΕΛ.ΠΕ. στο Ασπρόπυργο.
  • Νεκρός άντρας περίπου 45-50 ετών ανασύρθηκε από προαύλιο χώρο επιχείρησης στο 2–3 χλμ της Παλαιάς Εθνικής Οδού Μάνδρας – Θηβών.
  • Νεκρός άντρας περίπου 60-65 ετών ανασύρθηκε από προαύλιο χώρο επιχείρησης επί της οδού Λεωνίδα Στάμου στη Μάνδρα Αττικής.
  • Νεκρή γυναίκα 90 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικά της οικία της επί της οδού Αίαντος στη Μάνδρα Αττικής.
  • Νεκρός ηλικιωμένος άνδρας 89 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε μέσα από την οικία του επί της οδού Αγαμέμνονος στη Μάνδρα Αττικής.
  • Νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα 82 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από το υπόγειο της οικίας της επί της οδού Κοροπούλη, στη Μάνδρα Αττικής.

Στο Θριάσιο Νοσοκομείο παραμένουν για νοσηλεία με αμετάβλητη την κατάστασή τους 12 άτομα, στην Ορθοπεδική και στην Παθολογική πτέρυγα αντίστοιχα. Μία ηλικιωμένη παραμένει διασωληνωμένη στην ΜΕΘ του Θριάσιου.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Πειραιώς

Αποκαταστάθηκε στη μία το μεσημέρι η κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς που είχε διακοπεί από τις 11 το πρωί λόγω λιμναζόντων υδάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας έως την οδό Πέτρου Ράλλη.

Διακοπές στην κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο 39ο χλμ. και στο 35 χλμ., της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου.

Εξακολουθεί η διακοπή στην κυκλοφορία στον κόμβο Μάνδρας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα, στο 5ο χλμ, της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, στη διασταύρωση Μάνδρας-Μαγούλας για τις οδούς προς Θήβα και στην οδό Στρατηγού Ρόκα, στο ύψος του σουπερμάρκετ «Γαλαξίας» και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών, στο ύψος της Οινόης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Απεγκλωβισμοί και στην Πάτρα-«Φούσκωσε» η θάλασσα από τους ανέμους και πλημμύρισε τους δρόμους

Κλήσεις για απεγκλωβισμούς δέχτηκε η Πυροσβεστική το Σάββατο και από την Πάτρα που επλήγη από δυνατούς ανέμους, που είχαν σαν αποτέλεσμα να σηκωθούν κύματα μεγάλου ύψους και να πλημμυρίσουν οι δρόμοι από την θάλασσα…

Πιο συγκεκριμένα, απεγκλωβίστηκαν δύο επιβαίνοντες από αυτοκίνητο που ακινητοποιήθηκε λόγω υψηλής στάθμης των υδάτων στην περιοχή Φάρος Δρεπάνου, άλλα δύο άτομα από αυτοκίνητο που ακινητοποιήθηκε επί της οδού Ποσειδώνος στην περιοχή του Ρίου και δύο ηλικιωμένοι από σπίτι στο ίδιο δρόμο.

Πάνω από 600 κλήσεις στην Κεντρική Μακεδονία-Οι 480 στην Κατερίνη

Δεκάδες προβλήματα άφησε πίσω της η κακοκαιρία και στην Κεντρική Μακεδονία από τις πλημμύρες και την σφοδρή κακοκαιρία. Μέχρι και η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας γινόταν μετ’ εμποδίων την Πέμπτη στην Πιερία.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Αθήνας έκλεισε την Πέμπτη στο 400ο χλμ., στο ύψος του Βαρικού Πιερίας από τις 14:30 έως και τις 19:30 και η κυκλοφορία γινόταν με παρακάμψεις από τις παλαιό εθνικό οδικό δίκτυο και το επαρχιακό.

Στο Λιτόχωρο επίσης διακόπηκε την Πέμπτη το μεσημέρι η κυκλοφορία στο σιδηροδρομικό δίκτυο για αρκετή ώρα μέχρι να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά από τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ οι επιβάτες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία το ΟΣΕ στους προορισμούς τους.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από την Τετάρτη στην ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης, η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 480 κλήσεις για παροχές βοηθείας. Άμεσα συγκροτήθηκαν 10 συνεργεία με 25 πυροσβεστικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 190 αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων καθώς και μεταφορές 56 ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα