Πνεύμονας Πολιτισμού το ανοιχτό θέατρο στο βουνό του Κατακόλου (VIDEO)

Την ευκαιρία να απολαμβάνουν εκδηλώσεις Πολιτισμού (μουσική, θέατρο, χορός) σε ένα μαγευτικό χώρο πάνω στο βουνό του Κατακόλου αναμένεται να έχουν από το καλοκαίρι του 2019 οι κάτοικοι του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής καθώς και όλης της Ηλείας. Ο χώρος δεν θα είναι άλλος από το υπαίθριο θέατρο, η παρουσίαση της μελέτης του οποίου (σ.σ. με τίτλο «Κατασκευή υπαίθριου θεάτρου στην αγροτική περιοχή Κατακόλου»), από τον δήμο Πύργου αποτέλεσε και το θέμα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο Λάτσειο.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο Ηλείος μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος (σ.σ. στον οποίο ανήκει ιδέα της δημιουργίας του θεάτρου), ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής και ο αντιπροέδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Δήμου Πύργου Νίκος Λαϊνόπουλος. Η παρουσίαση της μελέτης έγινε από τον διευθυντή Προγραμματισμού Άρη Φιλιππόπουλο.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τονίστηκε ιδιαίτερα πως με την χωροθέτηση του υπαίθριου θεάτρου στην συγκεκριμένη θέση στο βουνό του Κατακόλου (σ.σ. στο σημείο που βρίσκεται η δεξαμενή, σε μια νοητή ευθεία με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου), αναδεικνύεται και προβάλλεται ο υπερτοπικός χαρακτήρας της περιοχής στον πολιτισμό και στην τουριστική επιχειρηματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος του Πύργου τόνισε ότι: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα να είναι δίπλα μου ο Ηλίας Ανδριόπουλος. Όλα έχουν μια αφετηρία κι αυτό είναι οι ιδέες. Και η ιδέα για να γίνει το υπαίθριο θέατρο στο βουνό του Κατακόλου ανήκει στον Ηλία τον Ανδριόπουλο. Όπως μου είχε εκμυστηρευτεί πριν καιρό να φανταστώ υπό το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού πάνω στο βουνό του Κατακόλου, που βλέπεις τον Κυπαρισσιακό, την Ζάκυνθο  και τη Κεφαλονιά να μπορείς ν` ακούς μουσική. Έχω βάλει σκοπό μου να ξεκινήσω αυτό το μεγάλο έργο αφού δεν θα γίνει με χρηματοδότηση τρίτου αλλά με χρήματα του δήμου. Υπάρχουν πιστωμένα στον προϋπολογισμό μας 500.000 ευρώ και μπορούμε να έχουμε ακόμα άλλα τόσα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί. Ευχαριστώ και πάλι τον κ. Ανδριόπουλο λέγοντας ότι το να δίνεις μια ιδέα δεν είναι κάτι που πουλιέται πουθενά κι όταν έχεις την ευγένεια και δεν το λες ότι είναι δική σου ιδέα δείχνει ποιότητα».

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος από την πλευρά του συμπλήρωσε πως: «Είμαι παρόν σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για να σηκωθεί ο Πολιτισμός στο νομό μας λίγο ψηλότερα. Με την ίδια φιλοσοφία πριν δυο δεκαετίες περίπου είχα κάνει μια προσπάθεια για την δημιουργία ιδρύματος Τέχνης και Πολιτισμού στην Ολυμπία. Όσον αφορά την ιδέα δημιουργίας ενός ανοιχτού θεάτρου χωρητικότητας 1.000 περίπου θέσεων στο βουνό του Κατακόλου, πράγματι, πριν πολλά χρονιά όταν νομάρχης ήταν η κα Αλέκα Μαρκογιαννάκη , της είχα πει γι` αυτό τονίζοντας το πλεονέκτημα της θέας που θα διέθετε. Θα μπορούσε να φιλοξενεί μουσική, θέατρο, χορό σε τοπικό και Πανελλήνιο επίπεδο. Ο χώρος είναι μαγικός και προσφέρεται για την δημιουργία ενός τέτοιου θεάτρου. Χαίρομαι που το πλήρωμα του χρόνου έφερε τα πράγματα για να συζητάμε τώρα την κατασκευή του θεάτρου που θα είναι ένας πνεύμονας Πολιτισμού για την Ηλεία, για το Κατάκολο και τους παραθεριστές του καλοκαιριού, για τους νέους, τους φιλότεχνους, τους θεατρόφιλους, τους μουσικόφιλος… Ο Πύργος και η Ηλεία έχει ένα πάρα πολύ ευαίσθητο και  καλλιεργημένο κοινό, πρόθυμο να κοινωνήσει τον Πολιτισμό και την Τέχνη. Απόδειξη οι τρείς θεατρικές ομάδες που διαθέτει η πόλη καθώς και πολλά άλλα πράγματα. Ευχαριστώ τον δήμαρχο και τον δήμο Πύργου τον κ. Βαρουξή που είναι ένθερμος υποστηρικτής μιας ιδέας που έχει να κάνει με τον Πολιτισμό. Και στις δύσκολες στιγμές που περνάμε τον Πολιτισμό τον έχουμε ανάγκη γιατί προσφέρει ελπίδα αλλά και ενθουσιασμό. Εύχομαι να αποπερατωθεί σύντομα και να το γευτούμε όλοι με ωραίες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρούξης δήλωσε ότι: «Παρακολουθώ με ενδιαφέρον ότι θέμα αφορά το λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή. Σε συνάντηση που είχα με τον κ. Ανδριόπουλο τον έπεισα για την πολιτική βούληση του δημάρχου και του είπα ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου για την δημιουργία του θεάτρου. Παράλληλα του δήλωσα πως θα στηρίξω την προσπάθεια για να υπερπηδηθούν τα όποια εμπόδια, με σύμμαχο και το ισχυρό Πολιτιστικό brand name που διαθέτει ο ίδιος. Μάλιστα ο δήμαρχος έχει αποφασίσει να κάνει και κάποιες δράσεις μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι».

Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Δήμου Πύργου Νίκος Λαϊνόπουλος ανέφερε πως: «Έχοντας παρακολουθήσει τις ενέργειες του δήμαρχου όλο το τελευταίο διάστημα για την κατασκευή του θεάτρου λέω ότι θα αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα για την Πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής».

 

Στο πιο ενδιαφέρον «κομμάτι» της χθεσινής συνέντευξης Τύπου o διευθυντής Προγραμματισμού του δήμου Πύργου Άρης Φιλιππόπουλος μίλησε για την κατασκευή του θεάτρου αναφέροντας βασικά στοιχεία της μελέτης, προβάλλοντας συνάμα σχετικές φωτογραφίες με βιντεοπροβολέα.

«Η θέση ανάπτυξης του θεάτρου προσδιορίσθηκε με τρόπο ώστε, η παρέμβαση να εντάσσεται στο φυσικό περιβάλλον. Η περιοχή και η θέση, αποτελεί ιδιαίτερο σημείο θέασης προς την αρχαία Φειά και το Ιόνιο πέλαγος. Το έργο αποτελεί το προοίμιο για την ανάδειξη του “Ποντικόκαστρου” και την οργανική σύνδεση του Κατακόλου με την περιοχή του Αγ. Ανδρέα μέσω του πλέγματος ανάδειξης των τουριστικών μονοπατιών στο βουνό Κατακόλου».

 

Αναλύοντας περισσότερο ο κ. Φιλιππόπουλος πρόσθεσε ότι: «Ο σχεδιασμός του θεάτρου, βασίζεται στο αρχέτυπο σχέδιο των αρχαίων ελληνικών θεάτρων, και είναι χωρητικότητας 1.400 θεατών, με τις απαραίτητες για την λειτουργία του υποδομές.

Η κλήση του κοίλου είναι 24 μοίρες από το επίπεδο αναφοράς της ορχήστρας. Στο πρώτο και υψηλότερο κοίλο αναπτύσσονται 6 σειρές κερκίδων, ενώ στο δεύτερο κοίλο αναπτύσσονται επτά κερκίδες.

Η ακτίνα της ορχήστρας είναι 7,10 μέτρα, και η μέγιστη ακτίνα του κοίλου 22,60 μέτρα. Η προσβασιμότητα στο θέατρο πραγματοποιείται στο επίπεδο της ορχήστρας από κλίμακα ανόδου και ράμπα ανόδου αμφίπλευρα. Η πρόσβαση των ΑμεΑ πραγματοποιείται από τον κεντρικό άξονα πρόσβασης. Σύμφωνα με τα γεωμετρικά στοιχεία του θεάτρου εκτιμάται το ικανοποιητικό επίπεδο ακουστικής που θα εξειδικευθεί από την οριστική μελέτη ακουστικής. Στα βασικά έργα υποδομής, προβλέπεται υπαίθρια πυρασφάλεια των χώρων παρέμβασης. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στις επιμέρους παρεμβάσεις είναι κυρίως πέτρα, βοτσαλωτές πλάκες, συμπαγές τούβλο, ξύλο, μεταλλικές και αλουμινένιες κατασκευές κ.α.».