Ηλεία

Ποδαρικό για το 2018 στο λιμάνι του Κατακόλου με… 2.751 τουρίστες

Ακούστε το άρθρο

Ποδαρικό για το 2018 έκανε χθες στο λιμάνι του Κατακόλου το κρουαζιερόπλοιο Costa Luminosa. Το πολυτελές πλεούμενο, προερχόμενο από το λιμάνι του Πειραιά έριξε άγκυρα στις 8 το πρωί και αναχώρησε στις 3 το μεσημέρι με επόμενο σταθμό το λιμάνι του Κοτόρ (Μαυροβούνιο)…

To Costa Luminosa μετέφερε 2,751 επιβάτες η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων κατέβηκε από το πλοίο και έδωσε ζωή στην αγορά του λιμανιού, ενώ αρκετοί επισκέφθηκαν κι άλλα αξιοθέατα της περιοχής μας με την μερίδα του λέοντος να ανήκει στην Αρχαία Ολυμπία.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του Costa Luminosa, αντιπροσωπεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της Κοινότητας του Κατακόλου μαζί με τον ταξιδιωτικό πράκτορα Παναγιώτη Φάκλαρη, επισκέφθηκε το πλοίο ανταλλάσοντας αναμνηστικές πλακέτες με τον καπετάνιο του και μέλη του πληρώματος.

Σταθερά στην 5η θέση επισκεψιμότητας…

«Είναι η 3η χρονιά που το συγκεκριμένο πλοίο κάνει ποδαρικό στο λιμάνι μας. Πιστεύω ότι και φέτος, παρά την αναμενομένη μείωση λόγω αλλαγής προγραμμάτων, θα είναι μια καλή χρονιά για το Κατάκολο. Θα πρέπει να ενημερώσω ότι το 2017 αφίχθησαν 271 πλοία, ενώ είχαμε αφίξεις που ακυρώθηκαν, λόγω καιρού, στις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου. Οι επισκέπτες ήταν περίπου 560.000 που μαζί με τα πληρώματα φτάνουν τις 800-850.000. Βρισκόμαστε σταθερά στην 5η θέση επισκεψιμότητας στα λιμάνια της Ελλάδας με την διαφορά ότι το Κατάκολο είναι το μόνο ηπειρωτικό, μετά τον Πειραιά βεβαίως, αφού τα άλλα τρία είναι νησιωτικά. Για το 2018 παρά την μικρή κάμψη που αναμένουμε έχουμε βάσιμες πληροφορίες ότι θα έχουμε αλλαγή, μέσα στο καλοκαίρι, και Αμερικάνικα πλοία θα αλλάξουν προορισμό και αντί για χώρες της Ασίας θα ενεργοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα συμβεί μέσα στο 2019 κυρίως αλλά εμείς αισιοδοξούμε ότι και το 2018 θα υπάρξει διαφοροποίηση στα έως τώρα δεδομένα. Τα πλοία που θα λείψουν φέτος δεν θα προσεγγίσουν γιατί ο σχεδιασμός των εταιρειών αλλάζει αφού οι εταιρείες απευθύνονται στους ίδιους πελάτες κι έτσι είναι φυσικό να υπάρχει τροποποίηση στους προορισμούς. Μας κοστίζει βέβαια και η κατάσταση στην Τουρκία… Πρέπει να αναφέρω ότι και οι εξελίξεις στην Καταλόνια επηρεάζουν το χώρο της κρουαζιέρας και το λιμάνι της Βαρκελώνης. Η Ισπανία αντιμετωπίζει πρόβλημα, γίνεται προσπάθεια μεταφοράς του κόσμου πιο νότια σε άλλα λιμάνια όπως η Γένοβα, το λιμάνι της Μάλτας.

Η κατάσταση είναι ρευστή, είναι πολύ πιθανό η χώρα μας να ωφεληθεί από αυτές τις εξελίξεις. Ξέρετε όταν η Μεσόγειος είναι ήρεμη λειτουργούν όλα τα λιμάνια… όταν συνέβησαν τα γεγονότα σε Αίγυπτο και Τυνησία υπήρξε απορρύθμιση. Η επαναφορά της ηρεμίας που φαίνεται να επιστρέφει πιστεύω θα μας βοηθήσει όλους»… ανέφερε στην ΠΑΤΡΙΣ ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Σάκης Αντωνόπουλος.

Σύντομα η δημοπράτηση για τα σκίαστρα…

Ο κ. Αντωνόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι: «Πολύ σύντομα θα δημοπρατηθεί το έργο στην προκυμαία του λιμανιού, που αφορά στα σκίαστρα των καταστημάτων. Υπήρξε μια καθυστέρηση επειδή το έργο εντάχθηκε στο νόμο 4412 και απαιτείται οι διαδικασίες να γίνουν με τρόπο ηλεκτρονικό αλλά σύντομα θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο η πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Όλη η επικαιρότητα