Ποδόσφαιρο

Ποδόσφαιρο πριν από τον Ιούνιο δεν «έχει» – Προς ολοκλήρωση τα πρωταθλήματα

Ακούστε το άρθρο

Σας γράψαμε για την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών Λιγκών την Πέμπτη έγκαιρα υπογραμμίζοντας ότι φέτος θα έχουμε μπάλα… κατακαλόκαιρο. Και αυτό ως ανάλυση σημαίνει ότι ελέω κορωνοϊού η αγωνιστική σεζόν θα επεκταθεί έως και τα τέλη Ιουλίου (στην αισιόδοξη προοπτική)!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ποδόσφαιρο πριν από τον Ιούνιο δεν θα έχει! Στην καλύτερη των περιπτώσεων γύρω στις 15 – 20 Μαΐου αναμένεται να επιτραπούν και πάλι οι προπονήσεις, όπερ σημαίνει ότι η αγωνιστική δράση θα ξεκινήσει έπειτα από δύο εβδομάδες μίνι προετοιμασίας. Πρακτικά επιστροφή στα πρωταθλήματα θα έχουμε το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουνίου (το νωρίτερο).

Ως εκ τούτου, τα… όνειρα για μη ολοκλήρωση πρωταθλημάτων με… παύλες δεν υπάρχουν για το ποδόσφαιρο συνολικά και πανευρωπαϊκά.

Εξυπακούεται ότι πέρα από τη Σούπερ Λίγκα 1 παρόμοια θα λειτουργήσει και η Σούπερ Λίγκα 2, η οποία έχει επίσης σε εκκρεμότητα δύο αγωνιστικές κανονικής περιόδου και πλέι οφ – πλέι άουτ.

Πολύ νωρίτερα θα ξεμπερδέψουν τα πάντα στη Football League, καθώς τις απομένουν μόλις τρεις αγωνιστικές, ενώ κάπως ανάλογα θα κινηθεί και η Γ’ Εθνική, που λόγω αγώνων κατάταξης θα πάει λίγο πιο πίσω, αλλά όχι τόσο όσο οι δύο πρώτες επαγγελματικές κατηγορίες.

Ενδιάμεσα όλων αυτών φυσικά θα υπάρχουν και τα ματς, που έχουν απομείνει και για το Κύπελλο Ελλάδας φυσικά…

Σε ότι αφορά τέλος και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τον μόνο εκπρόσωπο της Ελλάδας, δηλαδή των Ολυμπιακό, η ρεβάνς με την Γουλβς στην Αγγλία δεν μπορεί να γίνει επίσης πριν από τον Ιούνιο…

Το καλοκαίρι του 2020, λοιπόν, μπορεί να μην έχει Euro, αλλά θα έχει πανευρωπαϊκά τα εθνικά πρωταθλήματα και τις τελικές μάχες σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ.

Η δε σεζόν 2020-21 δεν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη για τα περισσότερα πρωταθλήματα. Μιλάμε για ειδική – έκτακτη και πιο σωστά πρωτόγνωρη κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας του covid-19.

Στο «ακουστικό» τους Ομοσπονδία και Ενώσεις

Τις αποφάσεις των FIFA/UEFA σχετικά με την ολοκλήρωση των φετινών εθνικών διοργανώσεων περιμένουν η ΕΠΟ, οι επαγγελματικές λίγκες και οι Ενώσεις, αφού αυτή τη στιγμή λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όλα έχουν διακοπεί.

Οι διοργανώσεις έχουν ανασταλεί και οι ποδοσφαιριστές έχουν σταματήσει τις προπονήσεις και σίγουρα θα χρειαστεί να μπουν σε πρόγραμμα προετοιμασίας πριν ξεκινήσουν ξανά τα παιχνίδια.

Βέβαια οι όποιες αποφάσεις των FIFA/UEFA θα πρέπει να μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, αφού οι απαγορεύσεις, που αφορούν και τον αθλητισμό, αποτελούν κυβερνητικές αποφάσεις και θα πρέπει, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, να αρθούν.

Σύμφωνα με αυτά που συζητούνται το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι κάπου στα μέσα Μαΐου να επιστρέψει η δράση και τα πρωταθλήματα να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο, έστω και με εμβόλιμες αγωνιστικές.

Όμως αν τελικά συνεχιστεί η καραντίνα και πέρα από τον Μάιο, η κατάσταση θα περιπλακεί. Σε αυτήν την περίπτωση η λήξη των πρωταθλημάτων ενδέχεται να παραταθεί εκ νέου (ήδη έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου).

Ένα σενάριο που κυκλοφορεί στην Ευρώπη είναι, να υπάρξει παράταση της αγωνιστικής σεζόν ως και τον Αύγουστο, κάτι  που σημαίνει ότι η νέα σεζόν θα αρχίσει αντί για τον Αύγουστο τον Οκτώβριο και τα πρωταθλήματα θα είναι πιο μικρής διάρκεια (π.χ. χωρίς πλέι οφ / πλέι άουτ).

Το τρίτο σενάριο είναι αυτό της οριστικής διακοπής των πρωτάθληματος, χωρίς την ολοκλήρωσή τους. Αυτό θα συμβεί αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν να παιχτεί ποδόσφαιρο ή όταν το επιτρέψουν είναι πλέον πολύ αργά…

To είχε… προβλέψει ο ΚΑΠ

Η Ελλάδα, εξάλλου, έχει και ένα πλεονέκτημα που δεν έχει γίνει ακόμη ευρέως γνωστό.

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 6 (παράγραφος 2) του ΚΑΠ που τιτλοφορείται «Αγωνιστική περίοδος», προβλέπεται η παράταση της αγωνιστικής περιόδου και η ολοκλήρωση των διοργανώσεων ως τις 10 Ιουλίου!

Η Super League, δηλαδή, καλύπτεται και από τον Κ.Α.Π. για να τραβήξει το πρωτάθλημά της ως τα μέσα του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρει:

«Σε περίπτωση που αγώνες πρωταθλήματος δεν τελειώσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνου, λόγω εκκρεμοδικίας ενώπιον των αρμοδίων οργάνων, ή οιουδήποτε άλλου λόγου, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η διεξαγωγή των υπολοίπων αγώνων του πρωταθλήματος με παράταση της αγωνιστικής περιόδου όχι πέραν της 10ης Ιουλίου, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο.».

Όλη η επικαιρότητα