Υγεία

ΠΟΕΔΗΝ: Μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και Κέντρα Υγείας των νησιών

Ακούστε το άρθρο
Ζοφερές είναι οι εικόνες που περιγράφει σε έρευνά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας εν μέσω τουριστικής περιόδου. Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «κυβέρνηση κομπογιαννιτών επικίνδυνων για την Δημόσια Υγεία» καθώς και για κατοίκους και τουρίστες που βρίσκονται στο έλεος του Θεού.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας χαρακτηρίζουν τα νησιά υγειονομικά ανοχύρωτα, λόγω των ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτών και ασθενοφόρων με τους ντόπιους να τρέμουν στην ιδέα που θα συμβεί κάτι κακό με την υγεία τους.

Χωρίς ασθενοφόρο πολλά νησιά

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η οδύσσεια των ασθενών στα νησιά ξεκινάει από τη στιγμή που καλούν το 166 για διακομιδή σε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, καθώς διαπιστώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις ασθενοφόρων. Για τις διακομιδές είτε χρησιμοποιούνται ΙΧ, είτε επιστρατεύοντι οχήματα της ΕΛΑΣ ή των ΟΤΑ, ενώ στα μικρά νησιά που δεν διαθέτουν ΕΚΑΒ και ελικοδρόμια, οι διακομιδές γίνονται με ταχύπλοα ή πλοία της γραμμής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υγείας του ασθενή.

Από την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ προκύπτει ότι, χωρίς ασθενοφόρο είναι Σκόπελος, Σκιάθος και  Αλόννησος, καθώς και Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη και Παξοί.

Αλλά και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου στα οποία υπάρχουν Τομείς ΕΚΑΒ δεν είναι δυνατή η 24ωρη συνεχής κάλυψη με ένα ασθενοφόρο με εκπαιδευμένους Διασώστες, διότι δεν πληρούνται τα ελάχιστα δεδομένα (11 Διασώστες) στελέχωσης ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι, η διοίκηση του ΕΚΑΒ προσπαθεί με εθελοντικές μετακινήσεις και με υπερεργασία  να καλύψει τα κενά, αλλά και πάλι σε νησιά με μεγάλη έκταση δεν αρκεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια.

«Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ αντί να ενισχύσουν το υπάρχον προσωπικό με προσλήψεις οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση, προγραμματίζει εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από Τομείς του ΕΚΑΒ των νησιών κατά την διάρκεια της άδειάς τους. Οι διασώστες των νησιών είναι ήρωες. Εργάζονται χωρίς ρεπό και άδειες, προκειμένου το καλοκαίρι για να υπάρχει κάλυψη του νησιού με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Χωρίς επάρκεια νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού λειτουργούν και τα περισσότερα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αφού σύμφωνα με την καταφραφή της ΠΟΕΔΗΝ:

– από το Νοσοκομείο Σαντορίνης λείπουν βασικές ειδικότητες Ιατρών (Καρδιολόγοι, Παθολόγοι, Παιδίατροι, Οφθαλμίατροι, ΩΡΛ κ.α.), δεν υπάρχει Αξονικός Τομογράφος και Αιμοδοσία, ενώ οι γιατροί κατέθεσαν αναφορά στην Εισαγγελία Νάξου για τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας,

– στο ΚΥ Άνδρου υπηρετούν ένας Γιατρός Γενικής Ιατρικής, ένας Παθολόγος, ένας Καρδιολόγος, μία Παιδίατρος η οποία εκτελεί χρέη Διευθύντριας Κέντρου Υγείας και δύο Οδοντίατροι, ενώ λόγω των ελλείψεων σε ιατρικές ειδικότητες δεν βγαίνουν οι εφημερίες,

– στο ΚΥ Ιού υπηρετούν ένας Παιδίατρος, ένας Ορθοπεδικός Επικουρικός, 3 Αγροτικοί Ιατροί, ένας Γενικής Ιατρικής που εκτελεί χρέη Διευθυντή,  δύο Νοσηλευτές και μία Μαία και δεν υπάρχει πρόβλημα στο πρόγραμμα των εφημεριών,

– στο ΚΥ Τήνου υπηρετεί ένας Παθολόγος, ένας Παιδίατρος, ένας Καρδιολόγος και ένας Οδοντίατρος,

– το ΚΥ Παξών εφημερεύει από τις 07:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ, με 2 νοσηλεύτριες αποσπασμένες από άλλες δομές έναν ειδικό παθολόγο, ένα γενικό γιατρό, έναν παιδίατρο και έναν οδοντίατρος που εδώ κι έναν χρόνο είναι με μετακίνηση στο ΚΑΤ,

– στο ΚΥ Σκιάθου υπάρχουν 4 Αγροτικοί γιατροί, 3 Γενικής Ιατρικής, 1 Παιδίατρος και 1 Παθολόγος. ενώ παντελής είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, με τη μια Μαία να παίρνει απόσπαση και τη 1 νοσηλεύτρια να φύγει με συνυπηρέτηση,

– στο ΚΥ Σκοπέλου υπάρχουν 2 γιατροί Γενικής Ιατρικής, 1 Παιδίατρος, 5 Αγροτικοί και 1 Οπλίτης Αγροτικός,

– στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου υπηρετεί 1 Αγροτικός, 1 Οπλίτης Αγροτικός, ενώ η προκήρυξη για θέση Γενικής Ιατρικής βγαίνει άγονη.

health.in.gr

Όλη η επικαιρότητα