Αποδράσεις

Ποιο είναι το πιο όμορφο ελληνικό νησί που δεν γνωρίζετε… ακόμα;

poio-einai-to-pio-omorfo-elliniko-nisi.w_l.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Huffington Post ξεχωρίζει την Αίγινα σαν το πιο φρέσκο και παρθένο νησί που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Και ποιος μπορεί να διαφωνήσει;

Η Huffington Post σ’ ένα πολύ σύντομο άρθρο – γεμάτο φωτογραφίες ωστόσο – αφήνει στην άκρη τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη και εκθειάζει την Αίγινα που βρίσκεται στον Σαρωνικό, 17 ναυτικά μίλια από την Αθήνα, με τον ναό της Αφαίας Αθηνάς, τις εκπληκτικές παραλίες, τα υπέροχα ψαροχώρια και τα λιμάνια της και προτρέπει τους αναγνώστες της να την γνωρίσουν. Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο μαζί της!

Είναι δίπλα. Μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά με το καράβι, 35 λεπτά με το ιπτάμενο δελφίνι. Κι ακόμα μπορείς πάντα να πας απ’ ευθείας με καράβι στη Σουβάλα και το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας

Για τα υπέροχα νεοκλασικά που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την πόλη και συμπυκνώνουν τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Καποδίστρια και του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Να δεις τον Πύργο του Μαρκέλλου που σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, το Εϋνάρδειον Διδασκαλείον, δείγμα νεοκλασικισμού, το Κυβερνείο του στέγασε την πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας στο κέντρο της πόλης, το Ορφανοτροφείο κτλ.

Για το γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας, με το λιμανάκι, τα βραχάκια που αράζεις για μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά, τα δέντρα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και σου προσφέρουν τη σκιά τους. Αν είσαι από τους τυχερούς που έχει ακόμα σκάφος, μάλλον ξέρεις ότι μπορείς να δέσεις στο λιμάνι του χωριού και ν’ απολαύσεις το ψάρι σου στις τοπικές ταβέρνες.

Για τον πανέμορφο ναό της Αφαίας Αθηνάς, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, μέσα στα πεύκα και θέα στην απέραντη γαλάζια θάλασσα. Μάλιστα όταν έχει καθαρή ατμόσφαιρα μπορείς να δεις το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη και να δεις ιδίοις όμμασι το ιερό ισοσκελές τρίγωνο που σχηματίζουν οι τρεις ναοί.

Εκτός από το Ιστορικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας που σου προτείνουμε να επισκεφτείς, μη χάσεις το Μουσείο του Χρήστου Καπράλου, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα έξω από την πόλη και μπορείς να δεις από κοντά έργα ζωγραφικά, γλυπτά, κεραμεικά και από σφυρήλατο μολύβι και χαλκό του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου είναι για σένα που πιστεύεις στα θαύματα ή για σένα που δεν πιστεύεις. Θα το βρεις στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα και είναι ένα επιβλητικό γυναικείο Μοναστήρι, που λειτουργεί με 14 μοναχές. Πολλά τάματα και αφιερώματα από τους χιλιάδες προσκυνητές, που καταφτάνουν ομαδικά κάθε χρόνο στις 9 Νοέμβρη, στη γιορτή της μνήμης του Αγίου.

Για τους περιπατητές, η Παλαιοχώρα είναι ο ιδανικός πεζοπορικός προορισμός, καθώς συνδυάζει τη φυσιολατρία με τον πολιτισμό. «Μικρογραφία του Μιστρά» την ονομάζουν, καθώς τα μόνα που σώζονται – κυρίως – είναι εκκλησίες και οι τοιχογραφίες τους καθώς και κάποια σπίτια. Ο ερημωμένος οικισμός εν τούτοις, διατηρεί μια μυστηριακή γοητεία που θα κάνει τη βόλτα σου, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα.

Για να επισκεφτείς το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και να δεις από κοντά πού και πώς περιθάλπουν διάφορα είδη άγριων ζώων – κυρίως πτηνών – που φτάνουν στο κέντρο πληγωμένα, από ανθρώπινα συνήθως χέρια. Μπορείς να μιλήσεις με τους εθελοντές που έρχονται από το εξωτερικό για να προσφέρουν γνώσεις και εργασία και να δεις από κοντά όσα ζώα χρήζουν διαρκούς φροντίδας και μένουν στο κέντρο, μέχρι να γίνουν καλά και να ελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Για τις πολλές, πολλών τύπων και πολλαπλών επιλογών παραλίες του νησιού. Με βότσαλο, με άμμο, με βαθιά ή με αβαθή, με οργάνωση ή χωρίς, να έχεις να διαλέγεις ανάλογα με τα κέφια ή την σύνθεση της παρέας. Βάγια, Σουβάλα, Αγία Μαρίνα, Αιγινήτισσα, Πέρδικα, είναι οικισμοί με παραλίες που θα σε ικανοποιήσουν και θα σου θυμίσουν τα καλοκαίρια των παιδικών σου χρόνων.

Για τα δύο νησάκια που μπορείς να επισκεφτείς από την Αίγινα, το πασίγνωστο εξωτικό Αγκίστρι και τη λιγότερο γνωστή – πλην πανέμορφη – Μονή που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Πέρδικα και οι μόνιμοι κάτοικοι του είναι ελάφια, αγριοκάτσικα, παγώνια και σκίουροι!

Για να πάρεις από την πηγή τον πιο νόστιμο -και πιο διάσημο – ξηρό καρπό. Το φιστίκι Αιγίνης είναι το «αστέρι» της τοπικής παραγωγής και οικονομίας και πλέον, ένα ακόμα όπλο στην τουριστική φαρέτρα του νησιού, όχι μόνο γιατί οι ντόπιοι το χρησιμοποιούν παντού και με πολλούς τρόπους, αλλά γιατί για χάρη του, διοργανώνουν τα τελευταία χρόνια το Fistiki Fest με, ομολογουμένως, μεγάλη επιτυχία!

Πηγή: thetoc.gr



Όλη η επικαιρότητα