Οικονομία

Ποιοι γλιτώνουν και ποιοι πληρώνουν το «χαράτσι»

xaratsi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Από τον ερχόμενο Ιούνιο αρχίζει η πληρωμή του ΕΕΤΑ (ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ) όπως μετονομάζεται το ΕΕΤΗΔΕ, για να εξοφληθεί σε 5 διμηνιαίες δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2014 μέσω των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ

Παράλληλα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν σε 7 δόσεις και τον ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012, ενώ από τον Νοέμβριο θα πληρώνουν και τον ΦΑΠ του 2013, αλλά σε 5 δόσεις. Καθεμιά από τις μηνιαίες δόσεις του ΦΑΠ δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πενήντα (50) ευρώ, με εξαίρεση την τελευταία (ως τον Φεβρουάριο του 2014).

Όσον αφορά στο «χαράτσι», επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, εφόσον έως την 1/5/2013 είναι ηλεκτροδοτούμενα. Αν στην ημερομηνία αυτή δεν έχουν σύνδεση ρεύματος, γλιτώνουν το ΕΕΤΑ. Αν όχι, οι ιδιοκτήτες θα το πληρώσουν ακόμα και εάν ήταν ημιτελή και όχι τελειωμένα.

Αυτά τα κανονίζει η ΔΕΗ. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες όμως πρέπει να σπεύσουν μέχρι 15 Μαΐου να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, άλλως θεωρείται ότι αποδέχονται τα στοιχεία ως ακριβή και θα φορολογηθούν με αυτά. Το αίτημα διόρθωσης υποβάλλεται στον αρμόδιο δήμο.

Ισχύει οριζόντια μείωση 15% από το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, ενώ για την ειδική κατηγορία των ευπαθών ομάδων που φορολογούνται με πολύ χαμηλό συντελεστή μπαίνουν κριτήρια ανάλογα με εκείνα που ίσχυαν (αθροιστικά) και παλαιότερα στο ΕΕΤΗΔΕ, δηλαδή:

α) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ,

β) το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2013, να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ,

γ) το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.

δ) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.  Αν το ακίνητο ανήκει κατά ποσοστό στους δύο συζύγους ή μόνο στη σύζυγο και ζητείται ο υπολογισμός του Ε.Ε.Τ.Α. με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή και από τους δύο συζύγους ή μόνο από τη σύζυγο αντίστοιχα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και των δύο συζύγων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

ε) Αν το ακίνητο ανήκει σε ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Δεν οφείλεται ΕΕΤΑ για ακίνητα που κατέχουν επιδοτούμενοι και μακροχρόνια άνεργοι.

Μειωμένο συντελεστή δικαιούνται και όσοι έχουν αναπηρία 67%, ασχέτως της πάθησης, για μία ιδιοκατοικούμενη κατοικία.

Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος θα εισπράττουν ποσοστό 0,25% επί του φόρου.

Πηγή: www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα