Οικονομία

Ποιους θα “κάψει” ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών

asfalistikes0605.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μισθωτοί που προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με μια επιπλέον απασχόληση, θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά ασφαλιστικές εισφορές και για το «έξτρα» εισόδημά τους ακόμη και αν προέρχεται από μια απλή απόδειξη δαπάνης. 

Ελεύθεροι επαγγελματίες με κέρδη άνω των 15.000 ευρώ θα πληρώσουν πολύ περισσότερα από το νέο έτος λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των εισφορών.

Όσο γι’ αυτούς που έχουν υποστεί φέτος καθίζηση στα εισοδήματά τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη καθώς θα κληθούν στις αρχές του χρόνου να προκαταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες θα υπολογιστούν όχι με βάση τα κέρδη του 2016 αλλά του… 2015. Έχουν απομείνει τρεις μήνες μέχρι να ενεργοποιηθεί ο καινούργιος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο επαγγελματίες και επιτηδευματίες και το υπουργείο Εργασίας δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη το πώς θα εφαρμοστεί το καινούργιο σύστημα.

Ήδη, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη συνειδητοποίησαν ότι στις αρχές του χρόνου δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών μέσα στο 2016. Η χρονιά θα ξεκινήσει με… προκαταβολές. Η εφορία θα στείλει τα στοιχεία των εισοδημάτων στα ασφαλιστικά ταμεία και αυτά με τη σειρά τους θα καταλογίζουν εισφορές βάσει των όσων δηλώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Οι τρεις κατηγορίες επαγγελματιών που θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με φέτος, είναι οι εξής:

1. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζουν κέρδη άνω των 15.000-20.000 ευρώ στις φορολογικές δηλώσεις του 2015 (και επόμενων ετών) θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη από το νέο έτος. Με δεδομένο ότι οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή τουλάχιστον 26,95%, στα κέρδη των 15.000 ευρώ, θα επιβάλλονται εισφορές τουλάχιστον 4.043 ευρώ μόνο για κύρια ασφάλιση και υγεία. Για ασφαλισμένο στην σημερινή 3η κλάση του ΟΑΕΕ, το κόστος ασφάλισης είναι σήμερα 3.686 ευρώ. Για ακόμη περισσότερα κέρδη, το κόστος ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Στις 30.000 ευρώ κέρδη, οι εισφορές θα εκτοξευτούν στα 8.085 ευρώ από 3.686 ευρώ που είναι σήμερα στην 3η ασφαλιστική κατηγορία ή 4.024 ευρώ στην 4η κατηγορία (σ.σ.: σε αυτές τις δύο κατηγορίες κατατάσσονται και οι περισσότεροι ασφαλισμένοι μετά και τη δυνατότητα που έχει δώσει ο ΟΑΕΕ τα τελευταία χρόνια για «πτώση» δύο κλιμακίων. Κερδισμένοι από το νέο σύστημα, θα βγουν όσοι δηλώνουν από 10-12.000 ευρώ και κάτω καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι λιγότερες.

2. Οι «νέοι» ασφαλισμένοι (δηλαδή αυτοί που κόλλησαν το πρώτο τους ένσημο μετά την 1/1/1993 οι οποίοι είναι διπλοαπασχολούμενοι, δηλαδή εργάζονται ως μισθωτοί αλλά συμπληρώνουν το εισόδημά τους και με «μπλοκάκι». Μέχρι τώρα, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας –ανέρχονται σε τουλάχιστον 250.000 άτομα- είχαν δικαίωμα να ζητήσουν εξαίρεση από τις εισφορές του ΟΑΕΕ αρκεί να εμφάνιζαν στο ταμείο των αυτοαπασχολουμένων 25 ένσημα τον μήνα από τη μισθωτή τους εργασία (σ.σ ο έλεγχος πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο). Από την 1/1/2017, θα πληρώνουν κανονικά εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι. Οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% για την κύρια ασφάλιση και 6,95% για την ιατρική περίθαλψη. Τουλάχιστον, οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι θα ορίζουν ότι δεν θα υπάρχει «ελάχιστο πλαφόν» για το εισόδημα από μπλοκάκι. Δηλαδή, αν κάποιος εισπράττει μόλις 2.000 ευρώ, δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το ελάχιστο όριο των 1.404 ευρώ ετησίως (117 ευρώ μηνιαίως) που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μία πηγή εισοδήματος.

Νέες δυσάρεστες εκπλήξεις

3. Οι επαγγελματίες που υφίστανται βίαιη περικοπή του εισοδήματός τους μέσα στο 2016 θα βρεθούν από το νέο έτος αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη. Οι ασφαλιστικές εισφορές, θα υπολογιστούν αρχικά βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων του 2015 καθώς δεν υπάρχουν νεώτερα στοιχεία στις βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών. Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα στην πράξη; Το ασφαλιστικό ταμείο θα αντλήσει από το υπουργείο Οικονομικών και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στοιχεία για όλους τους ΑΦΜ στους οποίους εμφανίστηκαν το 2015 εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα (ακόμη και από αποδείξεις δαπανών). Επί του ετήσιου εισοδήματος (θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό εισόδημα όπως προκύπτει μετά την αφαίρεση των επαγγελματικών δαπανών), θα επιβάλλονται εισφορές ίσες με το 20% για την κύρια ασφάλιση και 6,95% για την υγεία. Έτσι, αν κάποιος είχε κέρδη το 2015 ύψους 25.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώνει 561 ευρώ ανά μήνα ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτό το ποσό –θα εισπράττεται ανά διμηνία όπως συμβαίνει και σήμερα με τον ΟΑΕΕ)- θα συνεχίσει να βεβαιώνεται στους επαγγελματίες τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούνιο. Από το 2ο εξάμηνο του 2017 -και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων της επόμενης χρόνιας- θα γίνει νέος υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2016. Είναι προφανές ότι όποιοι έχουν μείωση εισοδημάτων μέσα στο 2016, θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να έχουν προπληρώσει επί έξι μήνες ασφαλιστικές εισφορές που δεν τους αναλογούν.

Για παράδειγμα, ο επαγγελματίας με κέρδη 25.000 ευρώ το 2015 και 12.000 ευρώ το 2016, θα προπληρώσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο 3.369 ευρώ ενώ θα έπρεπε να πληρώσει 1.617 ευρώ βάσει των κερδών του 2016. Μένει να φανεί σε αυτές τις περιπτώσεις πώς θα γίνει ο συμψηφισμός με το που θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του δεύτερου εξαμήνου. Προφανώς, θα υπάρξουν και ασφαλισμένοι οι οποίοι θα τύχουν πρόσκαιρης διευκόλυνσης. Πρόκειται γι’ αυτούς που θα παρουσιάσουν αύξηση εισοδημάτων από το 2015 στο 2016 καθώς στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα λεφτά συγκριτικά με αυτά που τους αναλογούν.

ΠΗΓΗ: ΕΦ.ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Όλη η επικαιρότητα