Τεχνολογία

Pokemon Go: Και η Ηλεία στο κυνήγι των Pokemon

pokemon-go.jpg
Ακούστε το άρθρο

Pokemon Go: Και η Ηλεία στο κυνήγι των Pokemon

Το Pokemon Go είναι το ηλεκτρονικό παιχνίδι που ήρθε για να ταράξει τα νερά και να αγαπηθεί από χιλιάδες gamers (και όχι μόνο). Εμφανίστηκε για το κοινό στις 6 Ιουλίου του 2016, ενώ στη χώρα μας «έφτασε» δέκα ημέρες μετά. Από τις μεγάλες πόλεις μέχρι και στα πιο μικρά χωριά θα βρεις μικρούς και μεγάλους να γυρνούν στους δρόμους και να αναζητούν Pokemon.  Το παγκόσμιο φαινόμενο έχει βρει μεγάλη αποδοχή και στην Ηλεία. Η Γιολάντα, ο Γιώργος και η Βασιλική, παίκτες του δημοφιλούς παιχνιδιού στο νομό, μας μιλούν για το πλέον αγαπημένο τους «χόμπι», όπως το χαρακτηρίζουν, ενώ ο Afaza (Μιχάλης) από το VideoGames24 μας αναλύει ότι θα θέλαμε να γνωρίζουμε γύρω από την εφαρμογή που θα σε κάνει να «κολλήσεις».

Της Μαριάννας Μητροπούλου
mariannamitropoulou93@gmail.com

Τι είναι το Pokemon Go

Το Pokemon Go, όπως μας εξηγεί ο Afaza, «είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί την τεχνολογία AR (augmented reality) που στην ουσία μεταφέρει την gaming εμπειρία στον πραγματικό κόσμο. Για τους gamers δεν είναι κάτι το πρωτοποριακό αφού η Sony το 2009 είχε κυκλοφορίσει ένα αντίστοιχο παιχνίδι για το PS vita, απλά η Niantic ( σε συνεργασία με την Nintendo) το έκαναν αυτό σε ένα πολύ πετυχημένο franchise άλλα και για μια πλατφόρμα που διαθέτει όλος ο κόσμος πλέον, τα smartphones. Σε ότι αφορά το παιχνίδι είναι ένα κλασσικό RPG ( Roleplaying game) όπου δημιουργούμε τον δικό μας χαρακτήρα – εκπαιδευτή Pokemon με σκοπό να μαζέψουμε όσα πιο πολλά μπορούμε και να τα εκπαιδεύσουμε έτσι ώστε να μπορούμε να κατακτούμε διάφορα γυμναστήρια ή και να γίνουμε οι καλύτεροι εκπαιδευτές Pokemon που έλεγε και ο πρωταγωνιστής του γνωστού animation. Ο πανικός που δημιουργήθηκε γύρω απο το παιχνίδι είχε να κάνει περισσότερο με το ‘’κυνήγι’’ στον πραγματικό κόσμο πάρα με το ίδιο το παιχνίδι. Αν δεν υπήρχε η τεχνολογία AR όπου μπορείς να ψάξεις για Pokemon στην γειτονιά σου τώρα θα μιλάγαμε για ένα ακόμα παιχνίδι που βγήκε σαν τα προηγούμενα και σαν τα επόμενα του είδους», μας τονίζει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης.

Pokestop: Τι είναι και γιατί βρίσκονται σε χώρους όπως μουσεία, εκκλησίες ή αρχαιολογικούς χώρους

«Το παιχνίδι για να μπορεί να έχει επαφή με τον χώρο που βρισκόμαστε χρειάζεται συνεχή χρήση του internet στο κινητό και το Gps. Στην ουσία συνδέεται με τους χάρτες της Google και τους εμφανίζει στην οθόνη μας. Τα Pokestop λοιπόν είναι η στάση που μπορεί να κάνει κάποιος χρήστης του παιχνιδιού για να μπορέσει να μαζέψει Pokeballs και άλλα ‘’αναλώσιμα’’ που χρειάζονται. Τα σημεία που έχουν επιλεχθεί είναι αυτά που θεωρεί η Google σαν σημεία με πολύ κόσμο ή κεντρικά σημεία π.χ. σε περιοχές που δεν έχει Εκκλησίες ή αρχαιολογικούς χώρους το Pokestop μπορεί να είναι το σιντριβάνι της πλατείας ή ένα καλό graffiti», μας αναλύει ο Afaza.

Τεράστια απήχηση σε μικρούς και μεγάλους
Για τον Μιχάλη, η τεράστια επιτυχία του παιχνιδιού δεν αποτελεί έκπληξη. Όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά, αυτό που το έκανε τόσο δημοφιλές είναι ότι συνδυάζει μια καινούρια τεχνολογία για πολλούς, και είναι δωρεάν για συσκευές που διαθέτει μεγάλος αριθμός κόσμου. Όσο για τις σκληρές κριτικές  και τον καταιγισμό αρνητικών σχολιασμών που δέχεται η εφαρμογή, ο Afaza μας υπενθυμίζει πως «οι gamers ήταν πάντα αποδέκτες κακής κριτικής  άρα δεν τους αγγίζει όλο αυτό που γίνεται». Ενώ σχολιάζοντας τα φαινόμενα εθισμού, κρίνει προσωπικά πως «σίγουρα είναι κάτι κακό άλλα δεν είναι άξιο αναφοράς το να κριτικάρουμε ανθρώπους που έχουν επιλέξει ένα χόμπι που πολλές φορές δεν μπορεί να το κατανοήσει ο άλλος και απλά βγάζει την οργή του πάνω σε αυτό και σε αυτόν που το χρησιμοποιεί. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο παράξενο να μαζεύονται παρέες και αντί να παίζουν τάβλι να παίζουν και συζητάνε σχετικά με το Pokemon Go, και βέβαια δεν γίνεται η γενιά του twitter, του facebook του instagram και των τριών μνημονίων να περίμενε τα Pokemon για να γίνει zombie. Η τεχνολογία προχωράει και καλό θα είναι να την κατανοήσουμε και αν όχι τουλάχιστον να μην την μισούμε πριν την καταλάβουμε».

Οι Ηλείοι gamers

Η Γιολάντα, ο Γιώργος και η Βασιλική είναι μερικοί από τους δεκάδες παίκτες Pokemon Go, στην Ηλεία. Μπορεί να τους συναντήσεις στην Κεντρική Πλατεία του Πύργου ή στην εκκλησία του Αη – Γιώργη στην Αμαλιάδα. Θα κρατούν στο χέρι το κινητό τους και θα το έχουν «ρίξει» στο κυνήγι των Pokemon. Οι τρεις τους μιλούν στην εφ. Πατρίς για την εμπειρία τους σχετικά με το παιχνίδι και για το πώς αυτό, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει επηρεάσει την καθημερινότητα και τις συνήθειες τους.

Γιώργος, 29

Η αγάπη μου για τα Pokemon ξεκινά από τη σειρά. Κάθε Σαββατοκύριακο την έβλεπα στην τηλεόραση και μετά αγόρασα και το παιχνίδι για το Game Boy μου. Έναν καιρό έπαιζα και με τις κάρτες και έκανα τη δική μου συλλογή. Παίζω αναλόγως το χρόνο που έχω, μπορεί και μισή ώρα έως και 5 ώρες. Το πιο αστείο πράγμα που μου έχει τύχει είναι σε ένα μπαρ που ήμουν για ποτό. Το κινητό μου έβγαλε ειδοποίηση ότι υπάρχει ένα Pokemon κοντά μου, και άρχισα να τρέχω και να πηγαίνω πάνω-κάτω να το πιάσω, με αποτέλεσμα να γίνω το επίκεντρο της προσοχής όλων. Ενώ πρέπει να αναφέρω πως όταν κάποια κατάλαβαν τι έκανα έβγαλαν και εκείνοι τα κινητά τους και άρχισαν να ψάχνουν.

Γιολάντα, 20

Το Pokemon Gο είναι πολύ διαφορετικό απ’ όποιο παιχνίδι έχω παίξει ποτέ. Το κάνει μοναδικό η προσομοίωση των κινήσεών σου καθώς σε βάζει στον κόσμο των Pokemon. Με αυτό το παιχνίδι μπορείς να ξεφύγεις για λίγο από τα καθημερινά προβλήματα και να περάσεις ευχάριστα για αρκετές ώρες! Νομίζω ότι παίζω περίπου μισή ώρα, κάθε μέρα. Πολλοί λένε ότι είναι επικίνδυνο αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά όπως με κάθε παιχνίδι, δεν πρέπει να εθιζόμαστε, είναι καλό να κρατάμε ένα μέτρο.  Και το Pokemon Gο κατ’ εμέ μια μόδα είναι και θα περάσει, όχι σύντομα, αλλά θα περάσει.

Βασιλική, 17

Το Pokemon Go έχει γίνει πλέον αγαπημένη μου συνήθεια, χόμπι θα το χαρακτήριζα. Είναι μοναδικό στο είδος τους, καθώς είναι το μόνο παιχνίδι το οποίο δεν σε αναγκάζει να είσαι μπροστά από έναν υπολογιστή αλλά σε «βγάζει» στο δρόμο. Είναι σίγουρα ένας νέος τρόπος κοινωνικοποίησης. Εγώ προσωπικά έχω γνωρίσει συμπαίκτες μου με τους οποίους κρατάω επαφή. Δεν είμαι εθισμένη, μπορεί να παίξω και 4-6 ώρες αν έχω χρόνο, μπορεί και καθόλου. Γενικά, προσφέρει διασκέδαση. Δεν το πιστεύω ότι είναι μόδα πάντα υπήρχαν fans των pokemon και τώρα ίσα, ίσα που θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε αριθμό

Όλη η επικαιρότητα