Πολιτική

Πολάκης: Παγκόσμιο σκάνδαλο με ελληνική πτυχή η Novartis

Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα χρόνια του μνημονίου δεν επηρέασε παρά ελάχιστα τη Novartis κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης και ταυτόχρονα διέψευσε τον ισχυρισμό του Άδωνι Γεωργιάδη ότι επί των ημερών του δεν δόθηκαν 65 εκατ. ευρώ στη Novartis.

«Το σκάνδαλο Novartis είναι παγκόσμιο αλλά με ιδιαίτερη ελληνική πτυχή» είπε ο κ. Πολάκης και εξήγησε ότι η χώρα μας ήταν τιμή αναφοράς σε πρώτη φάση για 29 χώρες και μετά για άλλες 50 χώρες. «Μια υψηλή τιμή στην Ελλάδα μεταφραζόταν σε υψηλή τιμή αναφοράς σε άλλες χώρες» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Επίσης, κατέθεσε στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη που δείχνουν ότι την περίοδο 2012-2014 η Novartis κατέγραψε μακράν τις μικρότερες μειώσεις εσόδων στην ελληνική αγορά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εταιρείες. Αντέκρουσε, όμως, και τον ισχυρισμό του κ. Γεωργιάδη ο οποίος είχε αρνηθεί ότι επί των ημερών του δόθηκαν 65 εκατ. ευρώ στην πολυεθνική εταιρεία. «Αν αθροίσει κανείς τις πληρωμές από το μήνα που ανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης φτάνουν τα 64,8 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Πολάκης. Καταλόγισε, μάλιστα, στον κ. Γεωργιάδη ότι έχει τρομοκρατηθεί τόσο πολύ που «πατάει πάνω στο θάνατο ενός κοριτσιού για να τον πλήξει».

Κατήγγειλε, επίσης, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2016 δεν διαπραγματεύτηκαν τιμή με τις φαρμακευτικές εταιρείες. «Κάποιοι τολμούν να μιλούν για σκευωρία» είπε ο κ. Πολάκης και υπενθύμισε ότι βουλευτές της ΝΔ (Ντόρα Μπακογιάννη, Λ. Αυγενάκης και άλλοι) είχαν καταθέσει το 2011 επερώτηση για το φάρμακο όπου κατήγγειλαν πιράνχας στο χώρο της υγείας, κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. «Μηνύστε και αυτούς» είπε και σημείωσε ότι τον Ιούνιο του 2014 ο Μάριος Σαλμάς κατήγγειλε τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι με το που ανέλαβε ανέβασε τη τιμή σε 265 φάρμακα και έβαλε μέσα στο δελτίο άλλα 100 φάρμακα.

«Η Novartis ήταν πρωτομάστορας στην ορχήστρα. Ένα από τα τρία παγόβουνα πάνω στα οποία προσέκρουσε και βούλιαξε η χώρα» είπε και ανέφερε ότι τα άλλα δύο «παγόβουνα» ήταν οι εξοπλισμοί και τα δημόσια έργα.

Στη Βουλή η μαραθώνια συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis (Δείτε LIVE)

Πηγή: news247

Όλη η επικαιρότητα