Πωλείται η … μικρή ΔΕΗ!!!

mallios.jpg

Σε πώληση του 30% της ΔΕΗ προχωρά η Κυβέρνηση με αιτιολογικό την απελευθέρωση της ενέργειας και το σπάσιμο του μονοπωλίου, αφού αποφάσισε να δημιουργήσει μέσα στη ΔΕΗ τη λεγόμενη  «μικρή ΔΕΗ», η οποία περιλαμβάνει 11 λιγνιτικές μονάδες παραγωγής, ισχύος  2.363 MV  και 3 χιλ. εργαζόμενους.

Πιστεύω πως όλοι, πέρα από ιδεοληψίες και ιδεολογίες, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την απελευθέρωση της ενέργειας και με το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την παραχώρηση ουσιαστικά άσχετα του τιμήματος, του 30% της ΔΕΗ και μάλιστα μαζί με τους εργαζόμενους.

Τι είδους απελευθέρωση αλήθεια μπορεί να είναι αυτή, όταν ξεπουλιέται ένα σοβαρό ποσοστό της δημόσιας επιχείρησης που λέγεται ΔΕΗ, με ένα τίμημα το οποίο θα γραφεί άπαξ στον κρατικό προϋπολογισμό, για να αυξήσει ταυτόχρονο και το πλαστό πρωτογενές πλεόνασμα, αυτής της επιχείρησης που στήθηκε αποκλειστικά με τη χρηματοδότηση του λαού από τη σύστασή της μέχρι και σήμερα.

Και φυσικά θα ήταν πολιτικά έντιμο να προχωρούσε η προαναφερθείσα διαδικασία, αν αποφάσιζε ο ίδιος ο λαός με δημοψήφισμα, όπως προβλέπεται για σοβαρή ζητήματα του τόπου, όπως δεν έγινε με την πώληση του ΟΤΕ και φυσικά δεν έγινε και πρόσφατα με την πρόσκληση των κηδεμόνων και των δανειστών.

Προκαλεί και εντύπωση ασφαλώς το γεγονός πως πολλές πολιτικές δυνάμεις, ίσως και όλες ομιλούν για άμεση δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών στη λήψη μεγάλων αποφάσεων, αλλά ουδείς τολμά να προτείνει δημοψήφισμα, ναι δημοψήφισμα, λαλίστατοι της αντιπολίτευσης και θεωρητικοί της συμμετοχικής και άμεσης δημοκρατίας.

Όταν για σοβαρά ζητήματα, εν προκειμένω το ζήτημα του κατακερματισμού της ΔΕΗ, γιατί θα ακολουθήσει, όπως περιρρέει στην αγορά και η πώληση των δικτύων μεταφοράς, μπορεί η ισχνή πλειοψηφία της συγκυβέρνησης να αποφασίζει, τότε μάλλον έχουμε πρόβλημα δημοκρατίας, το οποίο γίνεται ακόμη σοβαρό, όταν η αντιπολίτευση  πελαγοδρομεί σε δευτερεύοντα ζητήματα και ενασχολείται με πλαστά διλήμματα.

Δυστυχώς έτσι συντηρείται και ο ψευδής μύθος της αποτυχίας του κράτους-επιχειρηματίας, που εν προκειμένω το κράτος αποδεικνύεται πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας, με σοβαρά κέρδη κάθε χρόνο, κυρίως όμως με το μέγα και ανυπολόγιστο κέρδος του ηλεκτροφωτισμού ολόκληρης της χώρας χωρίς άμεσο κόστος για τους πολίτες, όπως ακριβώς έγινε και με τον ΟΤΕ.

Θα μπορούσαν τέτοιες επιχειρήσεις να παραμείνουν δημόσιες και να ενισχυθεί περαιτέρω ο δημόσιος χαρακτήρας τους και φυσικά, ουδείς εμποδίζει τον οποιονδήποτε ιδιώτη να στήσει τη δική του  «ΔΕΗ», μαζί με τα δίκτυα μεταφοράς και τα λοιπά απαραίτητα, με κεφάλαιά του και όχι στις πλάτες του λαού με εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας και ψευδή αιτιολογικά για σπάσιμο του μονοπωλίου και απελευθέρωση της ενέργειας.

 

Δημήτρης Μάλλιος

 

Συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, Αρθρογράφος στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ».