Ελλάδα

«Πόλεμος» Αστυνομίας – Λιμενικού για την επιχείρηση στα Εξάρχεια

Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει για την επίθεση κατά ανδρών του Λιμενικού στα Εξάρχεια την Πέμπτη το βράδυ με αποτέλεσμα των τραυματισμό δύο λιμενικών. Αλαλούμ μεταξύ υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Λιμενικού για το αν και πότε ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία για την επιχείρηση.

Ένωση Λιμενικών: Αν οι συνάδελφοι δεν διατηρούσαν τη ψυχραιμία τους θα θρηνούσαμε πολλούς νεκρούς

Επίθεση από περίπου 50 άτομα, αρκετά εκ των οποίων έφεραν οπλισμό και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους δέχθηκε χθες βράδυ στα Εξάρχεια κλιμάκιο οκτώ ανδρών του Λιμενικού Σώματος, κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιούσε σε σπίτι της περιοχής, παρουσία εισαγγελέα, έπειτα από πληροφορίες που έλαβε για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, με αποτέλεσμα δύο από αυτούς να τραυματιστούν.

«Οι συνάδελφοι έκαναν το καλύτερο δυνατό δεδομένου των αντίξοων συνθηκών αφού κλήθηκαν να προστατέψουν τον Δημόσιο Λειτουργό και τους εαυτούς τους και τους αθώους πολίτες που βρίσκονταν τριγύρω», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής Πειραιά και Νήσων, με αφορμή το περιστατικό στα Εξάρχεια.

«Αν οι συνάδελφοι δεν διατηρούσαν τη ψυχραιμία τους θα θρηνούσαμε πολλούς νεκρούς. Ως ΕΠΛΣΑΠ ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους συναδέλφους και εκφράζουμε αμέριστη στήριξη μας ενώ παράλληλα πιστεύουμε ότι η Πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει τη χορήγηση επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ για την επικοινωνία με τους λιμενικούς πριν την συμπλοκή στα Εξάρχεια

Απάντηση στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή έγγραφο του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με το οποίο «είχε ενημερωθεί αρμοδίως το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων» για την επιχείρηση του Λιμενικού στα Εξάρχεια, που κατέληξε χτες το βράδυ σε συμπλοκή με περίπου 50 κουκουλοφόρους, οι οποίοι τραυμάτισαν δύο άνδρες του κλιμακίου και τους άρπαξαν τον οπλισμό, δίνουν κύκλοι του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα υποστηρίζουν ότι οι άνδρες του Λιμενικού ειδοποίησαν την ώρα που βρίσκονταν ήδη έξω από το σπίτι στα Εξάρχεια, όπου δέχτηκαν την επίθεση και ότι η ενημέρωση δεν υπήρξε δια της επίσημης οδού, ενώ τα χρονικά περιθώρια ήταν ελάχιστα για να ελεγχθεί το αίτημα και να οργανωθεί μια επιχείρηση.

Για να στηρίξουν αυτή την θέση από την Αστυνομία, δίνουν και τους χρόνους ακριβώς που συνέβησαν τα γεγονότα.

Σύμφωνα με την απάντηση της Αστυνομίας, χρονικά τα γεγονότα εξελίχτηκαν ως εξής:

Όπως προκύπτει από την έρευνα την 20:20 ώρα χθες (4 Απριλίου 2019) κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος μαζί με εισαγγελέα μετέβη στην οδό Ερεσού και Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια για έρευνα σε οικία σχετικά με υπόθεση ναρκωτικών.

Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκύπτει, εκτός των άλλων και από την κατάθεση του εισαγγελέα στην Κρατική Ασφάλεια, που ερευνά την υπόθεση.

Μετά από 18 λεπτά περίπου και συγκεκριμένα την 20:38:17 ώρα, άτομο κάλεσε το τηλεφωνικό κέντρο της Αμέσου Δράσεως (100) δηλώνοντας ότι είναι αξιωματικός του Λιμενικού και ζήτησε συνδρομή ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για την έρευνα, ενημερώνοντας ότι βρίσκεται στο σημείο μαζί με εισαγγελέα.

Την 20:50 ώρα άτομο με τα ίδια στοιχεία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αξιωματικό Υπηρεσίας του Α.Τ. Εξαρχείων ζητώντας συνδρομή για την έρευνα που πραγματοποιούσαν παρουσία Εισαγγελέα στο παραπάνω σημείο.

Σύμφωνα με την έρευνα η συμπλοκή μεταξύ των ανδρών του Λιμενικού Σώματος και των αγνώστων δραστών ολοκληρώθηκε περί την 21:00 ώρα.

Συγκεκριμένα εκείνη την ώρα έφτασε στο σημείο περιπολικό της Ασφάλειας, που όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, εστάλη για να διαπιστωθεί αν το τηλεφώνημα για αστυνομική συνδρομή ήταν πραγματικό και δεν επρόκειτο για φάρσα ή παγίδα.

Την ώρα που έφτασε το περιπολικό, η συμπλοκή είχε ήδη τελειώσει και οι λιμενικοί αποχωρούσαν.

Ένωση Εισαγγελέων για Εξάρχεια: Άβατα εκκολαπτήρια έκνομων ενεργειών

Για «άβατα κολαστήρια έκνομων ενεργειών» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, μετά τη νύχτα τρόμου στα Εξάρχεια, όπου 50 άτομα επιτέθηκαν σε κλιμάκιο οκτώ ανδρών του Λιμενικού Σώματος, κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιούσε σε σπίτι της περιοχής.

Ένας από τους λιμενικούς υπέστη τραυματισμό από μαχαιριές στον μηρό, ενώ ο δεύτερος γροθιές στο πρόσωπο. Τα δύο στελέχη μεταφέρθηκαν στο ναυτικό νοσοκομείο Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στους λιμενικούς κάποια από τα άτομα κατάφεραν να τους αποσπάσουν δύο τσαντάκια με τα ιδιωτικά τους όπλα.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος:

Εξ αφορμής της ένοπλης επίθεσης που δέχτηκε χθες το βράδυ κλιμάκιο του Λιμενικού το οποίο με επικεφαλής Εισαγγελικό λειτουργό διενεργούσε κατ’ οίκον έρευνα προς εξιχνίαση υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή των Εξαρχείων, και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ανδρός του Λιμενικού και τον άμεσο κίνδυνο ζωής του συναδέλφου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει την επιτακτική ανάγκη:

  • λήψης κατάλληλης εκπαίδευσης, εξοπλισμού και μέτρων ατομικής προστασίας των Εισαγγελέων που προΐστανται σε επιχειρησιακές ενέργειες αυξημένης επικινδυνότητας,
  • αποτελεσματικής κατά Νόμον αντιμετώπισης των συμπεριφορών εκείνων που έχουν μετατρέψει περιοχές της Αθήνας σε άβατα εκκολαπτήρια έκνομων ενεργειών.

Πηγή: newsbeast.gr 

Όλη η επικαιρότητα