Εκπαίδευση

«Πόλεμος» ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων με υπουργείο Παιδείας και ΟΙΕΛΕ

d12e5fa019c4f02b924df628830647e3.jpg
Ακούστε το άρθρο
Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ) με το υπουργείο Παιδείας και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) με ιδιοκτήτες και εκπαιδευτικούς να ανταλλάσσουν βαριές καταγγελίες.

Με αφορμή το νομοσχέδιο Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ για φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα, καταγγέλλοντας ότι σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία δεν δηλώνονται οι έξτρα εκπαιδευτικές δράσεις, με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται οι εκπαιδευτικοί, ή να πληρώνονται με μαύρα ή ελάχιστα χρήματα, ενώ κάποιοι εξ αυτών δεν έχουν πτυχίο.

«Μπορούν να κάνουν όσες και οποίες εκπαιδευτικές δράσεις θέλουν, αλλά να τις δηλώνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουτός, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα ιδιωτικά σχολεία έχουν γίνει αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις κάτι που είναι αμιγώς αντισυνταγματικό.

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Φίλη ως «πολιτική πρωτοβουλία που έπρεπε να στηριχθεί απ’ όλα τα κόμματα ώστε να μην υπάρχουν εκπαιδευτικές ανισότητες και κατ’ επέκταση κοινωνικές ανισότητες».

Απαντώντας στις καταγγελίες, ο πρόεδρος της ΣΙΕΙΕ Χαράλαμπος Κυραϊλίδης προανήγγειλε μήνυση κατά του κ. Κουρουτού, λέγοντας ότι «θα κληθεί από τη Δικαιοσύνη να αποδείξει τα λεγόμενά του». «Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, είναι ψευδέστατη είδηση, είναι λάσπη και συκοφαντία αν δεν έχει κάτι να πει, να το πει επωνύμως» τόνισε.

Όπως υποστήριξε δε, η ΟΙΕΛΕ γράφει τα δελτία Τύπου του υπουργείου Παιδείας. «Υπουργείο Παιδείας και ΟΙΕΛΕ είναι σε αγαστή συνεργασία, έχουν σχεδιασμό που θα πάνε μέχρι τέλους» ανέφερε.

«Προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξάλειψη των ιδιωτικών σχολείων. Ο κ. Φίλης να διασφαλίσει την ποιότητα των διαλυμένων δημόσιων σχολείων, την ποιότητα των ιδιωτικών σχολείων διασφαλίζουν τα ιδιωτικά σχολεία… Θα περιορίσει τις δράσεις μας; Είναι δυνατόν να έχει πτυχίο πανεπιστήμιου ένας δάσκαλος του Ταε Κβο Ντο, ή ένας δάσκαλος στο σκάκι; Αυτό περιορίζει τις δράσεις μας» είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, το Σώμα Ελεγκτών της Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποιεί ελέγχους, κάνοντας μάλιστα 500 ελέγχους στα ιδιωτικά σχολεία και βρίσκοντας μόνο έναν ανασφάλιστο εργαζόμενο.

«(Με το ν/σ Φίλη) μετά τη διετία ουδείς απολύεται σε ένα ιδιωτικό σχολείο… Ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός θα εμπίπτει στις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και στα δημόσια σχολεία ποτέ δεν απολύθηκε εκπαιδευτικός. Στην ουσία δεν θα μπορούμε να απομακρύνουμε ούτε μισό εργαζόμενο, πού ακούστηκε αυτό σε μια ιδιωτική επιχείρηση;» διερωτήθηκε ο κ. Κυραϊλίδης. Όπως διευκρίνισε, στα υπηρεσιακά συμβούλια που αποφασίζουν τυχόν απολύσεις συμμετέχει μόνο η ΟΙΕΛΕ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι ο εκπαιδευτικός είναι υπό δόκιμη επί δύο χρόνια και «δεν είναι αξιολόγηση όταν δεν αρέσει στους μαθητές και στους γονείς του να απολύεται ο εκπαιδευτικός».

 

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα