Ελλάδα

«Πόλεμος» με την αριθμητική των προσλήψεων στο Δημόσιο

dhmosio.jpg
Ακούστε το άρθρο

Διπλάσιες (αυξημένες κατά 4.000) ήταν οι προσλήψεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων -περιλαμβανομένων και των ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου- που πραγματοποιήθηκαν το 2016 (8.211) σε σχέση με το 2015 (4.437). Αντιθέτως, θα είναι λιγότερες οι προσλήψεις που προγραμματίζονται για το 2017.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος (λόγω των μνημονιακών περιορισμών/ μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις) αριθμός ανέρχεται για φέτος σε 7.097 προσλήψεις, στις οποίες συνυπολογίζονται και οι μη υλοποιηθείσες προσλήψεις έτους 2016.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από αναλυτική αναφορά αριθμητικών δεδομένων τα οποία παρατίθενται σε έγγραφο το οποίο υπογράφει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. Το κατέθεσε στη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτηση 43 βουλευτών της ΝΔ, με θέμα «Προγραμματισμός προσλήψεων στο Δημόσιο», αλλά …άναψε φωτιές.

Τα «γαλάζια» πυρά ήταν σφοδρά. Πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσαν τα στοιχεία για τον αριθμό αποχωρήσεων του μόνιμου προσωπικού και αορίστου χρόνου κατά το έτος 2016. Η κ. Γεροβασίλη παρέθεσε τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημόσιου με βάση τα οποία πέρυσι οι αποχωρήσεις ανήλθαν στις 9.810, μη συμπεριλαμβανομένων των αποχωρήσεων από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, μίλησε για άρνηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης να δώσει στοιχεία για όλες τις προσλήψεις και αποχωρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, από το Φεβρουάριο του 2015 μέχρι σήμερα τόσο για τα ΝΠΙΔ όσο και για τις ΔΕΚΟ.

Όμως, από το επιτελείο της κ. Γεροβασίλη επισημαίνουν ότι εδόθησαν όλα τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημόσιου. Πάντως, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσλήψεις των κολλητών της και ταυτόχρονα προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα».

Και συμπλήρωσε: «Ας καταλάβουν ότι δεν μπορούν να διογκώνουν, με ρουσφετολογικές μεθόδους, ένα Δημόσιο, το οποίο με βάση τον κανόνα αποχωρήσεων – προσλήψεων έπρεπε να περιορίζεται. Να είναι βέβαιοι ότι θα αναγκαστούν και απαντήσεις να δώσουν και τις ευθύνες τους να αντιμετωπίσουν.
Τα ψέματα για την κυβέρνηση τελειώνουν».

Οι προσλήψεις κατά την προηγούμενη διετία

Σύμφωνα με στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, ο αριθμός των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β΄βαθμού και εποπτευόμενους από αυτά φορείς, ήταν 8.211 το 2016.

Από αυτές οι 6.284 υπάγονται στον περιορισμό των προσλήψεων τακτικού προσωπικού (μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) .

Οι υπόλοιπες 1.927 προσλήψεις εξαιρούνται από τον περιορισμό και αφορούν σε προσλήψεις:

  • σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 4368/2016
  • σε συμμόρφωση αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64 του Ν. 4389/2016 και
  • δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου (Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ 23/2012).

Στον αριθμό προσλήψεων μόνιμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού για το 2016 έχουν ληφθεί υπόψη οι μεταφορές προσλήψεων οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν κατά τα έτη 2014 και 2015.

Ο αριθμός των προσλήψεων σε δήμους και περιφέρειες ήταν 1.079 το 2015, ενώ έφτασαν σε 2.335 το 2016.

Ως προς τις προσλήψεις στα υπουργεία, το 2016 οι περισσότερες πραγματοποιήθηκαν κατά σειρά στο υπουργείο Υγείας (1.835), στο υπουργείο Οικονομικών (586), στο υπουργείο Παιδείας (467), στο υπουργείο Πολιτισμού (233), στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (180), στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (34), στο υπουργείο Υποδομών, μεταφορών, δικτύων (16), στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (6), στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (6), ενώ 27 ήταν οι προσλήψεις στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Ο προγραμματισμός διορισμών για φέτος

Πάντως, για το έτος 2017, ο αριθμός των προσλήψεων και διορισμών μονίμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στους φορείς του δημοσίου δεν μπορεί να μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς τέσσερα.

Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις προσλήψεις των παραγωγικών Σχολών των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών (Σχολές της Αστυνομίας), Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, στον Τομέα Υγείας και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας.

Με βάση τον κανόνα 1:4, ο μέγιστος αριθμός προσλήψεων για το έτος 2017 ανέρχεται σε 2.453. Στον αριθμό αυτό, προστίθενται και οι μη υλοποιηθείσες προσλήψεις έτους 2016 που ανέρχονται σε 4.644. Κατά συνέπεια, όπως εξηγεί η κυρία Γεροβασίλη, «ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων για το έτος 2017 ανέρχεται σε 7.097».

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα