Μεσσηνία

Πολιτική αντιπαράθεση στο Δ.Σ. Μεσσήνης για Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό 2019

Ακούστε το άρθρο

Πέρασε κατά πλειοψηφία – Για αναποτελεσματικότητα και έλλειψη αναπτυξιακού οράματος κατηγόρησε η αντιπολίτευση

«Προεκλογική» χροιά, όπως ήταν αναμενόμενο, είχε η συζήτηση το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου Μεσσήνης για το 2019.

Αρχικά, κατά τη διάρκεια της 28ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα για το νέο έτος.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Τεχνικών Θεμάτων, Γεωργία Παναγοπούλου, ως εισηγήτρια, σημείωσε ότι το τεχνικό πρόγραμμα, ως τμήμα του προϋπολογισμού, καταρτίστηκε στη σημερινή, τελική του μορφή σε στενή συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία, υπό συνεχή και αδιάλειπτη προσπάθεια.

Το συνολικό ύψος του ανέρχεται σε 7.789.973,71 ευρώ και αναλύεται ανά υπηρεσία ως εξής:
ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (00) 31.339.40 ευρώ (αφορά συνεχιζόμενα έργα)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (10) 12.903.35 ευρώ (αφορά συνεχιζόμενα έργα ύψους 5.903,35 ευρώ και προτεινόμενα έργα για το 2019 ύψους 7.000,00 ευρώ)
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (15) 1.483.932.67 ευρώ (με συνεχιζόμενα έργα από καποδιστριακούς Δήμους ποσού 1.200.633,96 ευρώ, με συνεχιζόμενα έργα ποσού 198.948,71 ευρώ και προτεινόμενα έργα για το 2019 ύψους 84.350.00 ευρώ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ (20) 163.500.79 ευρώ (με συνεχιζόμενα έργα ποσού 43.700.79 ευρώ και προτεινόμενα έργα για το 2019 ύψους 119.800.00 ευρώ)
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΡΔΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (25) 78.412.00 ευρώ (με συνεχιζόμενα έργα από καποδιστριακούς Δήμους)
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (30) 1.851.445.33 ευρώ (με συνεχιζόμενα έργα από καποδιστριακούς Δήμους ποσού 44.937,09 ευρώ, με συνεχιζόμενα έργα ποσού 1.486.368.24 ευρώ και προτεινόμενα έργα για το 2019 ύψους 320.140,00 ευρώ)
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ (35) 70.897,81 ευρώ (με συνεχιζόμενα έργα ποσού 35.197.81 ευρώ και προτεινόμενα έργα για το 2019 ύψους 35.700,00 ευρώ)
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ (45) 28.532.07 ευρώ
(με συνεχιζόμενα έργα)
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (έργα και δράσεις χρηματοδοτούμενες από ΠΔΕ)
0,00 ευρώ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (έργα και δράσεις χρηματοδοτούμενες από ΠΔΕ) 280.000.00 ευρώ (αφορά συνεχιζόμενα έργα)
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ (έργα και δράσεις χρηματοδοτούμενες από ΠΔΕ)
50.000.00 ευρώ (αφορά συνεχιζόμενα έργα)
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (έργα και δράσεις χρηματοδοτούμενες από ΠΔΕ)
23.076.75 ευρώ (αφορά συνεχιζόμενα έργα ύψους 36.563,76 ευρώ)
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ (έργα και δράσεις χρηματοδοτούμενες από ΠΔΕ)
3.638.033.54 ευρώ (αφορά συνεχιζόμενα έργα)
Κλείνοντας την εισήγησή της ζήτησε την ψήφισή του από το Σώμα.
Παίρνοντας το λόγο η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στο τεχνικό πρόγραμμα. Αρχικά τόσο ο Στάθης Αναστασόπουλος όσο και ο Γιώργος Αθανασόπουλος σημείωσαν ότι απουσιάζουν 2-3 έργα ανά Δημοτική Ενότητα, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι αδιαφορεί για τις Τοπικές Κοινότητες που μαραζώνουν.
Σ’ αυτό απάντησε η κα Παναγοπούλου λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους προέδρους των κοινοτήτων.
Εν συνεχεία, κατά την τοποθέτησή του, και ως εισηγητής από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Αθανασόπουλος «εξαπέλυσε» δριμεία πολιτική επίθεση στη Δημοτική Αρχή, κατηγορώντας τη για αναποτελεσματικότητα και έλλειψη αναπτυξιακού οράματος.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι αν και, όντως, έρχονται λεφτά στο Δήμο Μεσσήνης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από το «Φιλόδημο», ωστόσο η απορροφητικότητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά στάδια, «χρεώνοντας» στη Δημοτική Αρχή ότι είναι αναποτελεσματική και δεν μπορεί να τα διαχειριστεί.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ύστερα από 3 χρόνια θα περίμενε κανείς να δει στο τεχνικό πρόγραμμα το αναπτυξιακό όραμα του Δήμου, ακόμα και πράγματα που κατά καιρούς αναφέρει ο δήμαρχος στα Δημοτικά Συμβούλια. Αναρωτήθηκε δε, γιατί τόσα χρόνια μετά απουσιάζουν τα έργα για τα φράγματα, τα φωτοβολταϊκά, ο ποδηλατόδρομος, η σιδηροδρομική σύνδεση με την Μπούκα, η άρση υψηλής παραγωγικότητας σε τουριστικές περιοχές, το πολεοδομικό σχέδιο της παραλιακής και η Β’ Κατοικία στην Μπούκα, ο βιολογικός της Αίπειας – Πεταλιδίου και άλλα.
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν και για τη μη ύπαρξη κανενός μεγάλου σοβαρού έργου στον αθλητικό τομέα.
Απαντώντας στον κ. Αθανασόπουλο η Γεωργία Παναγοπούλου τον κατηγόρησε ότι δε γνωρίζει πώς υλοποιούνται έργα και πόσο διάστημα χρειάζεται για τη δημοπράτηση ενός έργου.
Αναφορικά με τα αθλητικά, σημείωσε τα έργα που υλοποιούνται ήδη στα γήπεδα της Μπούκας, ενώ και άλλα βρίσκονται στο «συρτάρι» των υπευθύνων του υφ. Αθλητισμού. Επίσης, άσκησε έντονη κριτική στον Γιώργο Αθανασόπουλο, ρωτώντας πόσα έργα ήταν στο τεχνικό πρόγραμμα στον αθλητικό τομέα όταν αυτός ήταν αρμόδιος αντιδήμαρχος…
Κλείνοντας τόνισε ότι Δήμος παλεύει με λίγα μέσα, έχει καταφέρει πάρα πολλά και ότι το όραμά του διαφαίνεται στις εξαγγελίες στα Δημοτικά Συμβούλια και όχι στο τεχνικό πρόγραμμα.
Ανταπαντώντας ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι είναι «ντροπή» να αποκαλεί αθλητικά έργα την επίστρωση δύο γηπέδων, ενώ αναφορικά με το τι έκανε ο ίδιος υπογράμμισε ότι έχει κριθεί από τον κόσμο της Μεσσήνης και έτσι θα κριθεί και η ίδια.
Τέλος, ο κ. Αθανασόπουλος επισήμανε ότι η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα για το 2019, γιατί δε βλέπει «φως» στην ανάπτυξη, ούτε κοιτώντας προς το παραλιακό μέτωπο ούτε κοιτώντας προς την «ενδοχώρα» του Δήμου.
Τη συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, που σημείωσε ότι του αρκεί που ο Γιώργος Αθανασόπουλος αναγνωρίζει ότι έρχονται αρκετά χρήματα στο Δήμο Μεσσήνης. Πρόσθεσε, πάντως, ότι έχει αρχίσει να ανησυχεί με τον ίδιο αν διαβάζει και αν ακούει όσα λέγονται για το Δήμο Μεσσήνης…
Ανέφερε, δε, ότι πολύ πρόσφατα σε επίσκεψη του γ.γ. του υπουργείου Υποδομών και παρουσία του Στάθη Αναστασόπουλου, ο κ. Δέδες δεσμεύτηκε ότι στη μελέτη για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος προβλέπονται η δημιουργία ποδηλατοδρόμου και η σιδηροδρομική σύνδεση με την Μπούκα.
Επίσης, ρώτησε τον κ. Αθανασόπουλο αν δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται στον Πάμισο, όπου εδώ και 2 μήνες εργάζονται μηχανικοί για τη μελέτη της ανάπλασής του και των αντιπλημμυρικών. Συμπλήρωσε, δε, ότι πολύ σύντομα θα τοποθετηθούν και οι «μακέτες» στην περιοχή και θέλει να δει πώς θα έρθουν να ψηφίσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα έργα αυτά όσοι γελούσαν όταν τα εξήγγειλε. Τέλος, αναφορικά με τα φράγματα, σημείωσε ότι η δική τους Δημοτική Αρχή έκανε το πιο σημαντικό, ανέθεσε σε επιστήμονες τις μελέτες και πήραν απάντηση ότι απαγορεύονται τα φράγματα σε περιοχές του Δήμου, με αποτέλεσμα να αρχίσει η ουσιαστική εξεύρεση λύσεων για αγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή και να μη χάνεται άλλος χρόνος…
Τελικά, το τεχνικό πρόγραμμα πέρασε κατά πλειοψηφία, καθώς το καταψήφισαν η μείζων αντιπολίτευση και ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Εκτός των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής υπέρ ψήφισε ο κ. Γρουσουζάκος ενώ «παρών» ο κ. Αλεβίζος.

Ο «δεύτερος» γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης το βράδυ της Δευτέρας, με «φόντο» τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ’19, ξεκίνησε με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2019.
Έτσι, στο πλαίσιο της «ειδικής» 29ης συνεδρίασης με μοναδικό θέμα την έγκριση προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου δράσης του Δήμου Μεσσήνης για το οικονομικό έτος 2019, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Καρύδης έκανε γνωστό ότι καταβλήθηκε στο «Παρατηρητήριο» και εκκρεμεί η έγκρισή του, έτσι ώστε εν συνεχεία να υποβληθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο προϋπολογισμός για το έτος 2019, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος με Έσοδα 21.809.213 ευρώ, Έξοδα 21.792.522 ευρώ, και Αποθεματικό: 16.734 ευρώ.
Ακολούθησε δε σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων από το δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας Τάσο Παπαγεωργίου προς τον Χρήστο Καρύδη, όπως και οι τοποθετήσεις.
Αρχικά ο Στάθης Αναστασόπουλος, στη σύντομη τοποθέτησή του, σημείωσε ότι η ψήφος της δημοτικής του ομάδας, για τους λόγους που εξηγήθηκαν στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα, θα είναι αρνητική, εκτός από το κομμάτι που αφορά στις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου.
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε ότι όλα αυτά που ειπώθηκαν είναι υπό έγκριση από το «Παρατηρητήριο», το οποίο αποτελεί το θεσμό της συμμορίας των δανειστών για να ελέγχουν τα πάντα. Επίσης, σημείωσε ότι δε «συμμερίζεται» την αισιοδοξία του δημάρχου για περισσότερα χρήματα στο Δήμο από τον «Κλεισθένη», όπως έχει εκφραστεί σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν τραγικά για τους Δήμους σε όλη τη χώρα χρόνο με το χρόνο.
«Δριμεία» ήταν η κριτική που άσκησε ο Τάσος Παπαγεωργίου, που ήταν ο εισηγητής της αντιπολίτευσης. Επανερχόμενος σε παλαιότερες αναφορές του δημάρχου περί πρωτιάς σε απορροφητικότητα προγραμμάτων ανά αναλογία πληθυσμού, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δε φαίνεται στον προϋπολογισμό, «εκτός αν τα 22 ευρώ ανά δημότη που προβλέπει για το 2018 είναι η πρωτιά που λέει και ξαναλέει ο δήμαρχος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε, δε, ότι αν είναι πρώτος ο Δήμος Μεσσήνης με αυτά τα νούμερα, άλλοι Δήμοι σ’ όλη τη χώρα πρέπει να είναι σε απόλυτη τραγική κατάσταση.
Εν κατακλείδι, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι τα όσα «βαρύγδουπα» ακούγονται από το δήμαρχο στην αίθουσα του Σώματος κατά καιρούς δε φαίνονται στον προϋπολογισμό για το 2019, παρά τις προσδοκίες τους. Για τους παραπάνω ολοφάνερους λόγους συμπλήρωσε ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.
Απαντώντας στην κριτική του κ. Παπαγεωργίου αρχικά ο κ. Καρύδης σημείωσε ότι η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου συνέταξε με μεγάλη προσπάθεια τον προϋπολογισμό στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και με τα δεδομένα μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Πρόσθεσε ότι ακολουθούνται συγκεκριμένες λογιστική μέθοδοι για να είναι ισοσκελισμένος όπως απαιτείται ο προϋπολογισμός. Απάντηση στον Τάσο Παπαγεωργίου έδωσε και η Γεωργία Παναγοπούλου, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι μια λογιστική λειτουργία και όχι «μπακάλικα» για να μοιράζονται εκατομμύρια στο Δ.Σ. Επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση δε γνωρίζει πώς υλοποιούνται τα έργα και ότι το όραμα της Δημοτικής Αρχής δε φαίνεται στον προϋπολογισμό, αλλά στα Δημοτικά Συμβούλια. Τοποθέτηση επί του θέματος έκανε και ο Νίκος Ξαρχάκος, σημειώνοντας ότι είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που ο ίδιος ψηφίζει, καθώς δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Ο κ. Ξαρχάκος σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τη θέση της αντιπολίτευσης, καθώς είναι παράλογο εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών να ψηφίσει τον προϋπολογισμό που εκφράζει τους αντιπάλους της. Είναι μια καθαρά πολιτική θέση και κατανοητή, συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε λέγοντας ότι δεν είναι σωστή η διαπίστωση του κ. Ξαρχάκου, αλλά απαντήθηκε πλήρως γιατί δεν ψηφίζουν. Διευκρίνισε, δε, ότι δε θέλησε να αμφισβητήσει την επιστημονική ιδιότητα του κ. Καρύδη ούτε η κριτική του αφορούσε στο αν συντάχθηκε σωστά ή όχι ο προϋπολογισμός.

Ο οικονομικός προϋπολογισμός του έτους 2019 πέρασε, τελικά, κατά πλειοψηφία με τις ίδιες ακριβώς ψήφους όπως και το τεχνικό πρόγραμμα. Η αντιπολίτευση τον καταψήφισε εκτός των λειτουργικών δαπανών.

Πηγή: Εφ.Θάρρος

Όλη η επικαιρότητα