Αρθρογραφία

Πολιτική ενοποίηση Ευρώπης: Ρόλος πρωταγωνιστή ή κομπάρσου για την Ελλάδα;

16908_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές εντός και εκτός Ελλάδας, που μιλούν για πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης ως λύση για την σημερινή κρίση. Για τι ενοποίηση μιλάμε, όμως;


Σε αντίθεση με άλλες μικρές χώρες-μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα είναι σε θέση να επεκτείνει τους ορίζοντές της σε διπλωματικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Αυτό θα επέφερε πάμπολλα οφέλη και για την Ευρώπη, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ξεκινούσε εκστρατεία ενημέρωσης λαών και κυβερνήσεων,επιχειρηματολογώντας σε σχέση με την συγκεκριμένη προοπτική.


Προϋπόθεση για την πολιτική ενοποίηση είναι η κοινή πολιτιστική βάση, την οποία μόνο ο Ελληνισμός μπορεί να προσφέρει. Τα ελληνικά ιδεώδη είναι τα μόνα που μπορούν να κρατήσουν την Ευρώπη ενωμένη.

Η πολυπολιτισμικότητα που προωθείται δεν είναι απαγορευτική για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, που ούτως ή άλλως είναι οικουμενικός-κοσμοπολίτικος, ενώ μερικοί εντός Ελλάδας, ανεξαρτήτου ιδεολογικού υπόβαθρου, επιμένουν να τον κρατούν σε στενά, φολκλορικής μορφής, πλαίσια.


Τα ερωτήματα που τίθενται, λοιπόν, προς τους πολιτικούς και τους συμβούλους τους είναι:

Η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης ή η πολιτική ενοποίηση θα σύρει την Ελλάδα, όπου θέλει εκείνη; Θα προτείνουμε λύσεις ή θα παπαγαλίζουμε απόψεις «ευρωπαϊστών με κύρος»;

Τέλος, ανεξάρτητα, από το ποσοστό επιτυχίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος, θα ακουστεί η ελληνική φωνή και αυτή την φορά όχι σε τόνο απολογητικό. Αυτό θα της πιστωθεί για το μέλλον έξω και πέρα από κάθε εξέλιξη τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων

ΠΥΓΜΗ.gr

Όλη η επικαιρότητα