Ηλεία

Κρέστενα: Πωλητήριο στην ιστορική Βίλα Παπαλέξη!

Ακούστε το άρθρο

Πωλητήριο έχει μπει εδώ και μερικούς μήνες στο ιστορικό κτίριο της Βίλας Παπαλέξη στην Κρέστενα, το οποίο αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της περιοχής.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής αγγελίας που έχει δημοσιευθεί και την οποία εντόπισε η εφ. «Πατρίς», το ιστορικό κτίσμα έχει τεθεί προς πώληση από τον περασμένο Οκτώβριο και η τιμή του είναι 1,2 εκατ. ευρώ (2,667 ευρώ ανά τ.μ.).

Η Βίλα Παπαλέξη παραμένει σε καλή κατάσταση, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες της αγγελίας, καθώς οι ιδιοκτήτες-κληρονόμοι τη διατηρούν σε αρκετά καλή κατάσταση. Σύμφωνα με την αγγελία, το κτίριο ανακαινίστηκε το 2009. Με βάση τους αριθμούς τηλεφώνου που διατίθενται, το κτίσμα πωλείται μέσω μεσιτικού γραφείου της Μεσσηνίας.

Κτίριο σύμβολο!

Η Βίλα Παπαλέξη είναι κτισμένη στην ανατολική πλευρά της Κρέστενας, έχει εμβαδό 450 τ.μ. και είναι κτήμα έκτασης 7.250 τ.μ.. Την περιβάλλουν πλούσια βλάστηση, αιωνόβια δένδρα και παλιά λιθόκτιστη μάνδρα πάνω από τρία μέτρα. Αποτελεί τυπικό δείγμα νεοκλασικού αρχοντικού της Σχολής Τσίλερ, που κτίστηκε το 1891 από τον Νικόλαο Παπαλέξη, βουλευτή Ηλείας και Αντιπρόεδρο της Βουλής επί Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές, θεωρείται ότι κτίστηκε από τον ίδιο τον Τσίλερ.

Σε αυτό το κτίριο έχουν φιλοξενηθεί παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες, όπως ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Ζορζ Κλεμανσό, ο οποίος σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες επισκέφθηκε την Κρέστενα το 1896, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ελλάδα.

Όπως προαναφέραμε, η βίλα αναπαλαιώθηκε εξ ολοκλήρου κατά το διάστημα 2007-2009 και θεωρείται αναμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα αρχοντικά της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού από το 1932, οι οποίες συμπληρώθηκαν το 1979 και το 2000, το ακίνητο χαρακτηρίζεται έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, διότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχει αξιόλογα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία.

Όλη η επικαιρότητα