Αρθρογραφία

Πολιτιστική κληρονομιά, «εργαλείο» ανάπτυξης

Ακούστε το άρθρο

Ακούμε συχνά και ειδικά τώρα με την παρατεταμένη κρίση για το τι μπορεί να προσφέρει η πολιτιστική κληρονομιά, σε μια χώρα που το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της στηρίζεται σε αυτήν και τον τουρισμό.

Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει χαράζοντας στρατηγικές ακολουθώντας την εξέλιξη της κοινωνίας.

Στον Ελληνικό χώρο, οι διακρατικές πολιτιστικές σχέσεις επικεντρώνονται μέχρι σήμερα σε παραδοσιακά πρότυπα (εκθέσεις, μορφωτικές ανταλλαγές, μεμονωμένες συνεργασίες επιστημονικών ιδρυμάτων), τα οποία δεν συνάδουν με την αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού μας και την σημαντικότητα των πόρων που μας κληροδοτούνται από το παρελθόν, (μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, τοπία, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία κ.ά.).

Ο πολιτισμός αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο και ένα αναπτυξιακό δυναμικό, το οποίο μπορεί να επιφέρει σύμφωνα με έρευνες επενδύοντας σε αυτό πάνω από 3,5 φορές το δαπανηθέν επενδυτικό κόστος δημιουργώντας ανάπτυξη εισοδήματος και απασχόλησης, όμως αυτό όταν παραμένει αδρανές και αναξιοποίητο επιβαρύνει την οικονομία λόγο του κόστους συντήρησης.

Μελέτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταδείξει ότι η επένδυση στο ιστορικό περιβάλλον 1 λίρας αποφέρει 1,60 λίρες πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια 10 ετών, ενώ μελέτη του ΥΠΠΟΑ το 2014 κατέδειξε ότι η επένδυση 1 ευρώ σε έργο πολιτισμού αποφέρει 3,44 ευρώ σε βάθος 5ετίας.

Ο τουρισμός, εκτιμάται ότι συνεισφέρει 415 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ε.Ε., ενώ 3,4 εκατ. τουριστικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν 15,2 εκατ. θέσεις εργασίας, πολλές από αυτές άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με την πολιτιστική κληρονομιά.

Παρατηρώντας τους μεγάλους αριθμούς κέρδους κατανοούμε τον ρόλο της ανάγκης για αύξηση επενδύσεων στον πολιτισμό, ο οποίος συνιστά ουσιαστική επένδυση για το μέλλον της ανθρωπότητας και προϋπόθεση για τις επιτυχείς διεργασίες της παγκοσμιοποίησης.

Για είναι εφικτή η ανάπτυξη όμως απαιτείτε η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με στρατηγικό σχεδιασμό. Αυτά επιτυγχάνονται συνδυάζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και τις χρηματοδοτήσεις που συνοδεύουν την χώρα μας από την Ε.Ε. σε αρχικό στάδιο και δεύτερον με την αξιοποίηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, της καλλιτεχνικής παραγωγής, όπως και των τοπικών ηθών και εθίμων αλλά και τις δυνατότητες κοινωνικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και ειδίκευσης για το τοπικό εργατικό δυναμικό ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Είναι ευθύνη των αυτοδιοίκητων αρχών, να παρέμβουν και στον τομέα του πολιτισμού και να αναλάβουν την προώθηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την εξασφάλιση των πολιτιστικών δικαιωμάτων των πολιτών τους για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Κορτέση Άννα

Όλη η επικαιρότητα