Αρθρογραφία Υγεία

Πόνος στη μέση: Πότε συστήνεται η φυσικοθεραπεία

Ακούστε το άρθρο

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων και κυρίως των εργαζόμενων ηλικίας 35-50 βιώνουν πόνο στη μέση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, σε ένταση που μερικές φορές τους απαγορεύει ακόμα και την παραμικρή κίνηση.

«Η οσφυαλγία είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος επίσκεψης σε φυσικοθεραπευτικά κέντρα. Παρότι η πλειονότητα των περιστατικών δεν χρήζουν επαγγελματικής παρέμβασης, όταν ο πόνος είναι οξύς και επίμονος ή αντανακλά στο ισχίο, η φυσικοθεραπεία είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ώστε να απαλλαχθεί ο ασθενής από τα συμπτώματα», σημειώνει η φυσικοθεραπεύτρια Ιωάννα Βασιλοπούλου.

Η ανθρώπινη μέση είναι μία σύνθεση από οστά, μύες, συνδέσμους, τένοντες και μεσοσπονδύλιους δίσκους – χόνδρους που απορροφούν τους κραδασμούς που δέχεται η σπονδυλική στήλη.

Οι  συχνότερες παθήσεις ή καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνο είναι ο τραυματισμός, η δισκοκήλη, η αρθρίτιδα, η σκολίωση, η οστεοπόρωση, η εκφυλιστική δισκοπάθεια, η  σπονδύλωση, σπονδυλόλυση, η σπονδυλολίσθηση, λοιμώξεις και κάταγμα, ενώ σπανιότερα ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε όγκο.

Ακόμα μπορεί να προκαλείται και από νόσους του κυκλοφορικού (π.χ. αποφρακτική αρτηριοπάθεια), του γαστρεντερικού (π.χ. παγκρεατίτιδα) ή του ουροποιογεννετικού (π.χ. νεφρολιθίαση, δυσμηνόρροια) συστήματος, αλλά και σε νευρολογικές παθήσεις.

«Όταν αφορά σε μυοσκελετικά προβλήματα, αφορμή για την εμφάνιση του πόνου μπορεί να είναι η άρση μεγάλου βάρους ή/και άρση με ακατάλληλο τρόπο, εξαιτίας δηλαδή κάποιας απότομης ή ανορθόδοξης κίνησης, κακής σωματικής στάσης, κακής φυσικής κατάστασης, παχυσαρκίας και πολλά άλλα», εξηγεί η κα Βασιλοπούλου.

Η ένταση του πόνου ποικίλει και συχνά δεν «αποτυπώνεται» στις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία κ.λπ).

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο πόνος  αποτελεί ένδειξη κάποιας υφιστάμενης πάθησης ή τραυματισμού, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρού και η διερεύνηση της αιτίας πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του ασθενή.

Όπως διευκρινίζει η κ. Βασιλοπούλου, η φυσικοθεραπεία συστήνεται -κατόπιν αποκλεισμού οποιασδήποτε αιτίας που χρήζει άμεσης βοήθειας από ορθοπαιδικό ή άλλης ειδικότητας ιατρό- σε άτομα με σοβαρό, αβάσταχτο πόνο ή συμπτώματα στα άκρα (ισχιαλγία, μούδιασμα κ.λπ.), όπως και σε ασθενείς με μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιο πόνο. Στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η βελτίωση των βλαβών, η ανακούφιση από τα συμπτώματα και η ομαλοποίηση της εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενή.

Παρότι, λοιπόν, οι πάσχοντες από πόνο στη μέση έχουν την τάση να αναπαύονται, ο φυσικοθεραπευτής, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους προσέγγισης, μπορεί να τους απαλλάξει από τον πόνο αλλά και από το φόβο για την εκτέλεση κινήσεων που τους δυσκολεύουν. Πρακτικά, προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε το μυοσκελετικό σύστημα να ξεκινήσει και πάλι να ανταποκρίνεται.

«Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας μας έχει δώσει πλέον και άλλες δυνατότητες θεραπείας. Υπάρχουν μέθοδοι και μηχανήματα «φυσικά μέσα» που μπορούν να εστιάσουν στην αιτία του προβλήματος και με την αντιμετώπιση αυτού να επιτύχουν την υποχώρηση των ενοχλήσεων που νοιώθει ο ασθενής», διευκρινίζει η κα Βασιλοπούλου.

Επειδή, όμως, τα περιστατικά οσφυαλγίας είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν, οι ασθενείς, μετά την ανάρρωσή τους, θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να τροποποιήσουν ορισμένες συνήθειές τους σύμφωνα πάντα με τι οδηγίες που τους έχει δώσει ο φυσικοθεραπευτής τους, καταλήγει η ειδικός.

Ιωάννα Διον. Βασιλοπούλου

Φυσικοθεραπεύτρια, Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθηνών

Σύμβαση με ΕΟΠΠΥ

Τάση Καζάζη (Αχιλλέως 23) , 1ος όροφος, Πύργος Ηλείας

Τηλ.: 2621032626, 6974319362

ivasilopoulou@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα