Πολιτική

Πώς απαντά η Αθήνα στις προκλητικές διεκδικήσεις της Άγκυρας

Ακούστε το άρθρο

Μετά τις «πειρατικές» ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ όπου αγνοώντας κάθε έννοια του διεθνούς Δικαίου έχει βγάλει το Γιαβούζ για γεωτρήσεις, η Άγκυρα συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι των προκλήσεων βάζοντας στο τραπέζι όλες τις παράλογες διεκδικήσεις της και επαναφέροντας στο προσκήνιο το «γκριζάρισμα» νησιών του Αιγαίου.

Τα τελευταία 24ωρα Tούρκοι αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει ένα νέο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων και ανακοινώσεων με φόντο μία ενδεχόμενο προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία εκτός από το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ τα οποία είναι και τα μόνα που αναγνωρίζει η Ελλάδα ως διαφορά με τη γείτονα, η Άγκυρα ανοίγει τη βεντάλια των διεκδικήσεών της ζητώντας μεταξύ άλλων αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου γιατί δήθεν – όπως αναφέρει – παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες.

Την ίδια στιγμή με ακόμη πιο προκλητικό τρόπο, επιχειρείται μέσω του τουρκικού ΥΠΕΞ  να «γκριζάρουν» ελληνικά νησιά σημειώνοντας πως η «ιδιοκτησία» πολλών βραχονησίδων δεν καθορίζεται στις διεθνείς συνθήκες ενώ φτάνει στο σημείο να καταγγείλει την Ελλάδα ότι επιχειρεί τον εποικισμό κάποιων από αυτές ή την τοποθέτηση κτισμάτων, επιδιώκοντας επέκταση της επικράτειάς της πέραν των συνόρων που της παραχωρούν οι Συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947.

Προφανώς και αυτές οι αιτιάσεις από πλευράς Τουρκίας δεν είναι καινούργιες. Αυτό που θα πρέπει όμως να προσεχθεί είναι ότι η γειτονική χώρα αποφάσισε να επαναφέρει μία σειρά προκλητικών διεκδικήσεων την ώρα που η Ελλάδα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή στη Χάγη, κάνοντας έτσι σαφές με ποιον τρόπο θα κινηθεί.

Χάγη μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες η απάντηση της Αθήνας

Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν τα παιχνίδια της Τουρκίας με την προσφυγή στη Χάγη, έβαλε τα πράγματα στη… θέση τους υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα είχε πρόβλημα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο αλλά με την προϋπόθεση να αφορά μόνο το θέμα των θαλασσίων ζωνών και προηγουμένως να έχει σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια από τη γείτονα.

«Εχουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία αλλά την ίδια στιγμή είμαστε ανοιχτοί στο να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου» είχε δηλώσει πρόσφατα ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για τις διαφορές μας με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες που είναι η κυρία διαφωνία μας, είπα ότι είμαστε ανοιχτοί να πάμε στη Χάγη αλλά για να πάμε εκεί πρέπει να απόσχουμε από κάθε δραστηριότητα που αυξάνει την κλιμάκωση και την ένταση» είχε τονίσει στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

Προφανώς και η προσφυγή στη Χάγη είναι μία επιλογή που παραμένει ανοιχτή, ωστόσο πριν από αυτή την κίνηση η Ελλάδα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο με στόχο να δυναμώσει τις συμμαχίες της στην περιοχή και να εξασφαλίσει την στήριξη ισχυρών «παιχτών» όπως της Γαλλίας.

Δίαυλοι επικοινωνίας με Τουρκία και συμμαχίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει δηλώσει αλλά και όπως έχει δείξει με τον τρόπο που κινείται, δεν εγκατέλειψε ποτέ τους διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά.

Το τηλεφώνημά του άλλωστε  προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να του εκφράσει τη συμπαράσταση της Ελλάδας για τα θύματα από το φονικό σεισμό αλλά και να δηλώσει πως η χώρα μας είναι έτοιμη για αποστολή βοήθειας εάν ζητηθεί, πιστοποιεί αυτή την στρατηγική του.

Ο κ. Μητσοτάκης αλλά και η ελληνική διπλωματία απαντούν δυναμικά σε όλες τις τουρκικές προκλήσεις δείχνοντας πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η δήλωση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ο οποίος βλέποντας την τουρκική προπαγάνδα να ξεπερνά κάθε όριο, απάντησε στις «συστάσεις» της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών με τον πλέον δυναμικό τρόπο.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως  «ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται», ενώ ξεκαθάρισε σε αυστηρούς τόνους πως αν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές, τότε θα εξετάσουμε ακόμη και το σενάριο της στρατιωτικής εμπλοκής.

Διπλωματική αντεπίθεση από την Ελλάδα

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα με ψυχραιμία χτίζει συμμαχίες προκειμένου να αποδομήσει όλες τις ανεδαφικές και ανιστόρητες διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας.

Το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι και η συνάντησή του με το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις 29 Ιανουαρίου πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Αθήνα άλλωστε προσβλέπει πολλά στη στήριξη που θα έχει από το Παρίσι καθώς η Γαλλία μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι τάσσεται αναφανδόν υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Η ελληνική διπλωματία δεν παραμένει όμως εκεί, καθώς βρίσκονται στα «σκαριά» ταξίδια σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – πιθανότατα στις 3 και 4 Φεβρουαρίου –  χώρες δηλαδή που στηρίζουν την πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ.

Γαλλική «ασπίδα»

Μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ ο οποίος αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις δήλωσε πως «ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή».

Μιλώντας για τη σημασία του αγωγού EastMed για την Ευρώπη, αλλά και τις εντάσεις που δημιουργεί η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «τόσο η Γαλλία, όσο και η ΕΕ στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών».

via

Όλη η επικαιρότητα