Life

Πώς δεν θα πάρετε κιλά στις γιορτές

Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες απομένουν για τα Χριστούγεννα και τα γλυκά που έχετε ήδη καταναλώσει έκαναν τη ζυγαριά να πάρει την ανιούσα, γεγονός, που σας προβληματίζει καθώς ακολουθεί σειρά από καλέσματα;

Η περίοδος των εορτών είναι μια περίοδος κατά την οποία συνήθως η λέξη δίαιτα γίνεται άγνωστη λέξη. Ωστόσο υπάρχει τρόπος για να απολαύσετε το φαγητό των γιορτινών τραπεζιών χωρίς άγχος και τύψεις, και να μην αυξήσετε το βάρος σας. Τι μπορείτε  να κάνετε;

Για αρχή συνειδητοποιήσετε ότι οι γιορτινές ημέρες διατροφικά δεν διαφέρουν από μια συνηθισμένη μέρα. Αν ακολουθήσετε την ίδια στρατηγική που έχετε καθημερινά στη διατροφή και αποφύγετε τις υπερβολές, το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν το ίδιο.

Θα φάτε τη σαλάτα, την κανονική σας μερίδα, σε ποσότητα και φαγητό και θα μπορέσετε να απολαύσετε τις διαφορετικές γεύσεις.

Προλάβετε την πείνα σας τρώγοντας πρωινό και σνακ

Αν είστε καλεσμένοι για δείπνο, μη μείνετε νηστικοί το πρώτο μισό της μέρας, γιατί θα καταλήξετε να πεινάτε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να φάτε περισσότερο.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με πρωινό και μην ξεχάσετε τα ενδιάμεσα σνακ. Με τα συχνότερα γεύματα θα προλάβετε την πείνα και δύσκολα θα ενδώσετε στα θερμιδοφόρα κεράσματα, ενώ όταν φτάσει η ώρα του τραπεζιού, η όρεξή σας θα είναι ελεγχόμενη και θα μπορείτε να κάνετε λογικές επιλογές στο φαγητό, χωρίς να καταβροχθίσετε ό,τι βρείτε μπροστά σας.

Συνοδεύστε το πιάτο σας με σαλάτα

Γεμίστε το πιάτο σας  συνοδεύστε το και με μπόλικη σαλάτα, ώστε να έχετε περιορισμένο χώρο για τα υπόλοιπα. Αν νιώθετε χορτασμένοι αποφύγετε να ξαναγεμίσετε το πιάτο σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να μετράτε τις μουκιές σας. Απλά φάτε κανονικά, χωρίς υπερβολές, εφόσον νιώσετε χορτασμένοι.

Mαγειρέψετε νόστιμα και υγιεινά

Σε περίπτωση που είστε οικοδεσπότες, προτιμήστε τα γευστικά αλλά και υγιεινά ορεκτικά και επιδόρπια και δημιουργήστε μεγάλες σαλάτες όπου μπορούν να κυριαρχούν στο τραπέζι σας. Προσθέστε τους χρωματιστές πιπεριές, τοματίνια, ξηρούς καρπούς και προτιμήστε τη σος βινεγκρέτ που είναι χαμηλότερη σε θερμίδες.

Ετσι ή αλλιώς γεμίστε το ψυγείο με τρόφιμα υγιεινά και χαμηλά σε θερμίδες, αφού οι γιορτινοί πειρασμοί βρίσκονται παντού και οι υγιεινές επιλογές φαγητού στο σπίτι σας θα εξισορροπήσουν κάπως την κατάσταση. Π.χ. μαγειρέψτε  ψάρι, κι εφοδιαστείτε με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κ.ο.κ.

Η γαλοπούλα, τα γλυκά και το αλκοόλ

Η γαλοπούλα να θυμίσουμε δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα άλλα κρέατα. Εχει σύνθεση περίπου όμοια μ’ αυτή του κοτόπουλου και οι θερμίδες της εξαρτώνται από τα συστατικά της γέμισης.

Συνολικά μια παραδοσιακή μερίδα γαλοπούλας με 150 γρ. γαλοπούλας και γέμιση από ρύζι κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανο έχει περίπου 700-800 θερμίδες και μαζί με μια σαλάτα αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφική πρόταση για το εορταστικό τραπέζι.

Ενοείται πώς θα φάτε κάποια γλυκά της αρεσκείας σας (μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τσουρέκια, σοκολάτες, δίπλες), αλλά μην αντικαταστήσετε με αυτά το γεύμα σας.

Το αλκοόλ περιέχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με το λίπος, ενώ ταυτόχρονα σας αφυδατώνει. Αν μια μέρα καταναλώσατε πάνω από 4-5 ποτήρια αλκοόλ, τότε την επόμενη μέρα θα πρέπει να πιείτε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού για να ενυδατωθείτε. Καλό θα ήταν, μαζί με το ποτό να πίνετε αρκετό νερό, ώστε να αραιώνεται η ποσότητα του αλκοόλ στον οργανισμό και να ελαττώνεται και η ποσότητα κατανάλωσής του. Τα αλκοολούχα ποτά που έχουν λιγότερες θερμίδες είναι το κρασί, η μπύρα, η ρετσίνα και η σαμπάνια.

Αν πιείτε αναψυκτικό, επιλέξτε το λάιτ, γλιτώνοντας έτσι 120 θερμίδες λόγω της απουσίας ζάχαρης.

Περπατήστε και χορέψτε

Ρόλο στη διατήρηση και μείωσης του βάρους παίζει η κίνηση. Στοχεύστε τουλάχιστον  30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας, αν όχι όλες, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, περπατώντας για τα ψώνια κ.ο.κ., αλλά και (γιατί όχι;) χορεύοντας, αφού τριάντα λεπτά χορού σας απαλλάσσουν από 200 θερμίδες, όσες δηλαδή έχει κι ένα μελομακάρονο.

Να μην ξεχνάτε ότι οι γιορτές στην ουσία αφορούν 4 μόνο τραπέζια (παραμονή Χριστουγέννων, Χριστούγεννα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, Πρωτοχρονιά).

Ακόμη, κι αν οι γιορτές αφήσουν τα ενθύμιά τους στην σιλουέτα σας, με την σωστή διατροφή και την άθληση, θα χαθούν τα περιττά κιλά. Φροντίστε να απολαύσετε τις ημέρες, να ξεκουραστείτε, να διασκεδάσετε και να αναζωογονηθείτε. Καλές γιορτές!

via

Όλη η επικαιρότητα