Επιχειρήσεις

Πώς οι επιχειρήσεις δανείζονται φθηνά παρακάμπτοντας τις τράπεζες

Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που οι αγορές παραμένουν ερμητικά κλειστές για την Ελλάδα, υπάρχουν εταιρείες οι οποίες βγαίνουν στις αγορές, δανείζονται με επιτόκια που δεν έχουν καμία σχέση με τα επιτόκια της Ελληνικής δεκαετίας και αναχρηματοδοτούν τον δανεισμό τους.

Όταν η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ξεπερνά το 7%, οι μεγάλες εισηγμένες βγαίνουν και δανείζονται με επιτόκιο 3,8%, όσο είναι περίπου το επιτόκιο μίας ακόμα «μνημονιακής» χώρας, εν προκειμένω της Πορτογαλίας.
Το αν οι εισηγμένες δανείζονται από τις αγορές πιο φθηνά σε σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο, έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι οι ξένοι έχουν εμπιστοσύνη στο management, κάτι που δεν συμβαίνει με το… management της χώρας.
Οι βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί μια εταιρεία είναι τρεις: 1) Να εμφανίζει λειτουργική κερδοφορία, 2) να παρουσιάζει θετικές ταμειακές ροές, στοιχείο που δείχνει την υγιή εικόνα της επιχείρησης, και 3) να υπάρχει πιστοληπτική αξιολόγηση από αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης.
ΟΠΑΠ
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, η Δημόσια προσφορά και εγγραφή των ενδιαφερόμενων επενδυτών θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2017. Σύμφωνα με στοιχεία της Euroxx που μετέχει στο σχήμα των αναδόχων, το ελάχιστο ποσό έκδοσης έχει οριστεί στα 100.000.000 και το μέγιστο στα 200.000.000 ευρώ, ενώ το πιθανό τοκομερίδιο εκτιμάται να διαμορφωθεί από 3,25% έως 4,00% ανά έτος. ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Επίσης η Ιντραλότ, που πριν από δύο χρόνια είχε δανειστεί με επιτόκιο 9,75%, στο τέλος του 2016 ανακοίνωσε ότι δανείστηκε από τις αγορές περί τα 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,75%. Δηλαδή καλύτερο και σε σχέση με την προηγούμενη διετία και καλύτερο σε σχέση με το 8% της Ελληνικής Δημοκρατίας, αποτέλεσμα κυρίως της ενδυνάμωσης του ομίλου στις διεθνείς αγορές στοιχήματος όπου δραστηριοποιείται.
Επίσης, οι ξένοι δεν δανείζουν με τίποτα την Ελλάδα, αλλά δίνουν τα λεφτά τους και νοιώθουν ασφάλεια όταν τοποθετούνται στον Τιτάνα με 300 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 3,8%, ή στα ΕΛΠΕ 375 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 4,8%. ‘Ιδιο κλίμα βεβαίως επικρατεί και στις διαπραγματεύσιμες ομολογίες, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται πλέον στην Ελλάδα, δια μέσου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου ο Φουρλής για τα 40 εκατ. ευρώ της Housemarket, έκλεισε τη συμφωνία με την αγορά για απόδοση στο 5% και όχι μόνο αυτό, αλλά η EBRD , «έριξε» και περίπου 6 εκατ. ευρώ! Θεσμικοί επενδυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μπήκαν και στο ομολογιακό της Forthnet, δίνοντας 70 εκατ. ευρώ και άλλα 20 εκατ. ευρώ, πριν από μερικούς μήνες στην MLS.

Πηγή

Όλη η επικαιρότητα