Υγεία

Πως μπορεί να βελτιωθεί η γονιμότητα των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες;

ygeia.jpg
Ακούστε το άρθρο
Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, βασική αιτία υπογονιμότητας, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες τεκνοποίησης, χάνοντας βάρος και κάνοντας γυμναστική συμβουλεύουν αμερικανικοί επιστήμονες. 

Οι πάσχουσες από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν συνήθως ακανόνιστους εμμηνορρυσιακούς κύκλους, αυξημένο βάρος, γονιμότητα και υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα. Συχνά υποβάλλονται σε ορμονική θεραπεία, προς αποκατάσταση της εμμηνορρυσίας και την αύξηση των πιθανοτήτων τεκνοποίησης. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, ερευνητές από το Πολιτειακό Κολέγιο Ιατρικής της Πενσυλβάνια συνέκριναν τα αποτελέσματα 150 γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες, και διαπίστωσαν ότι μεταξύ των τριών ομάδων, εκείνες που έχασαν το περισσότερο βάρος κάνοντας γυμναστική, καταγράφηκαν οι περισσότερες γεννήσεις παιδιών. 

Τους πρώτους τέσσερις μήνες της μελέτης, το ένα τρίτο των γυναικών έπαιρνε ορμονική θεραπεία, ενώ μια δεύτερη ομάδα έκανε γυμναστική και διατροφή με λίγες θερμίδες. Η τρίτη ομάδα έκανε και τα δύο. 

Στη συνέχεια, οι γυναίκες της πρώτης ομάδας σταμάτησαν να κάνουν ορμονική θεραπεία και το σύνολο του δείγματος υποβλήθηκε σε τέσσερις κύκλους επαγώμενης ωορρηξίας, ώστε να κυοφορήσουν. 

Μεταξύ των 49 γυναικών της ομάδας της ορμονικής θεραπείας, καταγράφηκαν γεννήσεις πέντε παιδιών. Στην ομάδα με τις 50 γυναίκες που έκαναν δίαιτα και γυμναστική αναφέρθηκαν 13 γεννήσεις και 12 βρέφη στην ομάδα που έκανε συνδυασμό των δύο παρεμβάσεων. 

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ρίτσαρντ Λεγκρο εξηγεί ότι «αν και μικρού εύρους η μελέτη, δείχνει ότι η γυμναστική και απώλεια βάρους παίζουν σημαντικό ρόλο στην σύλληψη. Μάλιστα, οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες που ήταν παχύσαρκες αρχικά αποκόμισαν τη μεγαλύτερη βελτίωση ως προς την ποιότητα ζωής και τις αναπαραγωγικές παραμέτρους». 

health.in.gr

Όλη η επικαιρότητα