Πώς να αντιμετωπίσεις τις ξαφνικές λιγούρες χωρίς να πάρεις θερμίδες

pos-na-adimetopiseis-tis-ksafnikes-ligoures-xoris-na-pareis-thermides_1465723520.col-8.jpg

Όλοι μας, μερικές φορές, νιώθουμε επίμονη ανάγκη να καταναλώσουμε κάποιες τροφές χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της λιγούρας, η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, μάς κάνει να πάρουμε θερμίδες που δεν μας προσφέρουν τίποτα.

Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι λιγούρες οφείλονται κυρίως σε συναισθηματικούς παράγοντες. «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην “πείνα” που προκύπτει λόγω των συναισθημάτων που νιώθουμε και στην πραγματική πείνα», εξηγεί η διατροφολόγος Mary Beth Sodus.

Έτσι, εμφανίζεται η επιθυμία μας για ένα συγκεκριμένο φαγητό, η οποία, μάλιστα, δεν βγαίνει από τη σκέψη μας αν δεν την ικανοποιήσουμε.

Επιπλέον, οι λιγούρες συνήθως μάς σπρώχνουν να καταναλώσουμε τροφές με ζάχαρη, πολύ αλάτι, υδατάνθρακες, καφεΐνη, σοκολάτα ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Και αυτό συμβαίνει γιατί, την ώρα που μας πιάνουν, αισθανόμαστε την ανάγκη να πάρουμε ενέργεια, να αυξήσουμε την πνευματική μας εγρήγορση ή απλώς να ξεδώσουμε, να αποφορτιστούμε από το άγχος και να χαλαρώσουμε.

Μάλιστα, το γεγονός ότι εμφανίζονται ξαφνικά τις κάνει ακόμα πιο ανθυγιεινές.«Κανείς δεν θα μαγειρέψει για μια ώρα προκειμένου να καλύψει μια λιγούρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα καταφύγει σε έτοιμες τροφές», λέει η Sodus.

Επιλέγουμε προσεκτικά τις τροφές που θα καταναλώσουμε

Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν μας πιάσει ξαφνική λιγούρα; «Η σωστή επιλογή των τροφών είναι το αντίδοτο», εξηγεί η Sodus. «Αλλά αυτό χρειάζεται εξάσκηση»

Έτσι, μπορούμε να διαλέξουμε τροφές που θα καταλαγιάσουν την ανάγκη μας για φαγητό χωρίς να μας φορτώσουν με επιπλέον θερμίδες. Χυμός γκρέιπφρουτ, βραστές πατάτες, καρότα και πράσινες σαλάτες είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές. Γεμίζουν το στομάχι μας γρήγορα και κερδίζουμε χρόνο ώσπου η λιγούρα να υποχωρίσει και να ξεχαστεί.

Αποσπάμε την προσοχή μας από το φαγητό

Υπάρχει, όμως και μια εναλλακτική λύση. Η Anne Hsu, ερευνήτρια σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου που μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά, συμπληρώνει ότι «οι λιγούρες είναι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τρώμε υπερβολικά και καταλήγουμε υπέρβαροι».

Η ίδια συμφωνεί ότι δεν οφείλονται σε πραγματική πείνα, αλλά, όπως επισημαίνει, σχετίζονται με τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Κατά συνέπεια, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποσπάσουμε την προσοχή μας από την κατανάλωση τροφής, ώσπου η λιγούρα να υποχωρήσει και να ξεχαστεί.

Ένα τηλεφώνημα σε έναν φίλο, ένα διαδικτυακό παιχνίδι (κυρίως το Tetris, σύμφωνα με έρευνες), ο ύπνος, το σεξ, αλλά και το αγαπημένο μας χόμπι έχουν αποδειχθεί τα καλύτερα αντίδοτα. Γενικά, οτιδήποτε μπορεί να απορροφήσει τη σκέψη μας και να τη στρέψει αλλού μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

 

 

Πηγή: womantoc.gr