Γεύσεις

Πώς να φτιάξετε την τέλεια ζύμη για πίτσα

Ακούστε το άρθρο

Αν θέλετε να φτιάξετε μια καθαρά σπιτική πίτσα, το μυστικό είναι να κάνετε τη δική σας ζύμη. Στο μυαλό μας, ίσως είναι κουραστικό, χρονοβόρο και χωρίς σίγουρα αποτελέσματα- όμως, αν ξέρετε τη σωστή συνταγή, θα δείτε ότι δεν είναι έτσι. Αφού κάνετε αρκετό χώρο στον πάγκο της κουζίνας, ακολουθήστε την εξής διαδικασία…

Τι χρειάζεστε

1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά

½ φλιτζάνι ζεστό νερό

1 ¼ φλιτζάνι αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού λάδι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Λίγο σιμιγδάλι

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Αλείψτε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους με λίγο λάδι. Στη συνέχεια, προσθέστε το ζεστό νερό (η ιδανική θερμοκρασία του είναι οι 43 βαθμοί Κελσίου, κάτι που μπορείτε να ελέγξετε με ένα θερμόμετρο) , την ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη. Σε ένα διαφορετικό μπολ, αναμίξτε το αλεύρι και το αλάτι. Μετά, συγκεντρώστε τα απαραίτητα σύνεργα: ένα πιρούνι, μια επιφάνεια κοπής, ένα μαχαίρι, ένα ταψί και έναν πλάστη (προαιρετικά).

Βήμα 2ο

Στο μπολ με το αλεύρι και το αλάτι, κάντε μία τρύπα στη μέση και προσθέστε το μίγμα με τη μαγιά. Σε αυτό το βήμα, το μυστικό είναι η μαγιά να αφρίσει- τότε ξέρετε ότι είστε σε… καλό δρόμο. Έπειτα, προσθέστε το λάδι και με ένα πιρούνι, αναμίξτε όλα τα υλικά.

Βήμα 3ο

Όταν η ζύμη αρχίζει να «δένει», αρχίστε να την δουλεύετε με τα χέρια σας σε μια επιφάνεια που θα έχετε ρίξει λίγο αλεύρι. Το πιο εύκολο είναι να την πιέζετε με το κάτω μέρος του χεριού σας. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη όταν αρχίσει να είναι κολλώδης.

Βήμα 4ο

Έπειτα, βάλτε τη ζύμη στο μπολ με το λάδι, καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθός του. Για να καταλάβετε ότι έχει μεγαλώσει, μπορείτε να σημαδέψετε τη μεμβράνη στο σημείο που φτάνει η ζύμη μόλις τη βάλετε στο μπολ- έτσι, θα καταλάβετε τη διαφορά. Η διαδικασία του «φουσκώματος» μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 2 ώρες.

Βήμα 5ο

Το τρικ για να δείτε αν η ζύμη είναι έτοιμη, είναι να την πιέσετε με το δάχτυλό σας. Αν μείνει σημάδι πάνω της, τότε μπορείτε να περάσετε στο επόμενο βήμα.

Βήμα 6ο

Στη συνέχεια, χωρίστε την με ένα μαχαίρι, ανάλογα με το αν θέλετε να φτιάξετε μια ολόκληρη πίτσα ή αν προτιμάτε τις ατομικές. Για τη δεύτερη περίπτωση, κόψτε τη ζύμη σε 4 μικρές μπάλες, όπως στη φωτογραφία και καλύψτε τις με ένα καθαρό πανί. Αφήστε τις να «ξεκουραστούν» για κάποια ώρα- για να δείτε αν είναι έτοιμες, πιέστε τις πάλι με το δάχτυλό σας. Αν η κίνησή σας αυτή, αφήσει σημάδι, σημαίνει ότι μπορείτε να τις βγάλετε.

Βήμα 7ο

Πριν βάλετε τη ζύμη στο ταψί, απλώστε λίγο σιμιγδάλι- έτσι δεν θα κολλήσει και θα την κόψετε πολύ πιο εύκολα. Βάλτε μία μπάλα ζύμης στο κέντρο του ταψιού και αρχίστε να την απλώνετε είτε με τα χέρια είτε με τον πλάστη. Προσπαθήστε να την κάνετε λίγο πιο αφράτη στις άκρες για να γίνουν πιο τραγανές. Προσθέστε λίγο ακόμα σιμιγδάλι και σιγουρευτείτε ότι έχετε απλώσει τη ζύμη ομοιόμορφα.

Βήμα 8ο

Στο τελευταίο βήμα, ήρθε η ώρα να προσθέσετε τα αγαπημένα σας υλικά. Για να ψηθούν όλα ομοιόμορφα, το μυστικό είναι να τα κόψετε σε όσο το δυνατόν ίσα κομμάτια. Μπορείτε να πάρετε ιδέες για τις γεύσεις που θα συνδυάσετε από παλαιότερο άρθρο μας. Αφού τελειώσετε, αφήστε την πίτσα να ψηθεί στους 250 βαθμούς για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια, απολαύστε την.

Πηγή: mama365.gr

Όλη η επικαιρότητα