Πώς να ξε-ερωτευτώ;

Τη δάγκωσες τη λαμαρίνα και δε βρίσκεις ανταπόκριση. Δεν υπάρχει διακόπτης συναισθημάτων, αλλά μπορείς να τον φτιάξεις εσύ.

Θυμάσαι μήπως εκείνες τις Παρασκευές που γυρνούσες από το σχολείο, και καθώς περπατούσες στον δρόμο σε συνέπαιρναν κάτι γαργαλιστικές μυρωδιές ψημένου κρέατος, έλεγες μέσα σου: «Λες να έχει φτιάξει κάτι τέτοιο η μαμά μου;»;. H ελπίδα σε έκανε να σκέφτεσαι ότι σίγουρα θα έχετε κάτι νόστιμο σπίτι, αλλά μόλις άνοιγες την εξώπορτα και ρωτούσες τη μάνα σου τι θα φάτε, εκείνη έδινε την πιο αποκαρδιωτική απάντηση: «Είναι Παρασκευή, το νηστεύουμε το κρέας, φακές έχουμε, ωραιότατες».
Η ξενέρα ήταν τόσο μεγάλη, που ένιωθες κάθε συναίσθημα χαράς να ξεριζώνεται από μέσα σου. Τίποτα δεν είχε νόημα, είχες φτιάξει το σενάριο στο μυαλό σου και το μόνο που μπορούσε να σου φτιάξει τη διάθεση ήταν μια ζουμερή μπριζόλα.

Το βίωμα της παρασκευιάτικης μπριζόλας μπορεί εύκολα να εφαρμοσθεί και στον έρωτα. Είχες φανταστεί μπριζόλα, πήρες φακές. Είχες φανταστεί σιρόπια και πήρες χυλόπιτα. Άτιμο πράγμα οι φαντασιώσεις και οι προσδοκίες. Άπαξ και τις δημιούργησες στο μυαλό σου, δύσκολα μπορείς να τις σβήσεις. Αυτό παθαίνεις και με τον έρωτα. Φτιάχνεις μια πλοκή όπου τρέχετε και οι δύο ανέμελοι σε μια παραλία χεράκι-χεράκι και μετά κοιτάτε τα άστρα κάνοντας σχέδια για το μέλλον και η πραγματικότητα είναι εδώ για να σου δώσει χαστούκι από βρεγμένη παλάμη. Μη σκας όμως, όλα είναι αποκύημα της φαντασίας σου και τη φαντασία μας την κάνουμε ότι θέλουμε.

Βήμα 1ο: Βγάλ’το από μέσα σου
Όσο κρατάς τις σκέψεις σου για τον εαυτό σου, τόσο περισσότερο πληθαίνουν. Αρχικά, μοιράσου το με ένα φίλο. Ο φίλος σαν παρατηρητής, μπορεί να δει πιο ξεκάθαρα το πρόβλημά σου. Αν έχεις ελπίδες, αν δεν έχεις, αν αυτό που σκέφτεσαι είναι απλά μια φούσκα. Το βασικότερο είναι ότι θα το μοιραστείς με κάποιον, αντί να κάθεσαι να το σκέφτεσαι.

Βήμα 2ο: Έχει δικαίωμα να ξέρει
Αν δεν το έχει καταλάβει ήδη από τη συμπεριφορά σου, μια καλή ιδέα είναι να το πεις. Αφενός, ποτέ δεν ξέρεις και αφετέρου θα μάθεις περισσότερα. Τι εννοούμε;
Αν δεν ενδιαφέρεται, θα καταλάβεις πολλά πράγματα για τον χαρακτήρα της/του. Θα σε αποκόψει τελείως; Θα εκμεταλλευτεί τα συναισθήματά σου; Ή ενδιαφέρεται για το τι νιώθεις και θα βρει τη χρυσή τομή; Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, οι φαντασιώσεις σου δεν θα είναι οι ίδιες και φυσικά ούτε οι προσδοκίες σου.

Βήμα 3ο: Κάνε λίγη αποτοξίνωση
Αν κάνετε παρέα, κόψε τα πολλά-πολλά. Δεν είναι ανάγκη να βγαίνετε συνέχεια. Αν είστε φίλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σταμάτα να τον/την ακολουθείς. Αν δεν θέλεις να εκτεθείς, μπορείς στο facebook να κάνεις unfollow χωρίς να πατήσεις διαγραφή και στο Instagram, να πατήσεις σίγαση ώστε να μη σου βγάζει σε καμία από τις δύο εφαρμογές ό,τι καινούριο ανεβάζει. Μαθαίνοντας κάθε λίγο και λιγάκι τι κάνει, που πήγε διακοπές, τι έφαγε και πώς περνάει, δεν έχεις καμία ελπίδα να το ξεπεράσεις.

Βήμα 4ο: Ο έρωτας με έρωτα περνάει
Γιατί νομίζεις ότι αυτό το κομμάτι είναι η απάντηση σε κάθε ερωτική απογοήτευση; Γιατί τα κλισέ έχουν την τάση να λένε την αλήθεια. Η καψούρα, κυριολεκτικά, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αλχημείες του εγκεφάλου αντίστοιχες με αυτές του εθισμού στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά. Βλέπεις κάποιον, σου αρέσει η όψη του και μετά δεν αντέχεις χωρίς την παρουσία του. Τόσο ρηχό, όσο και η πρότερη εξήγηση. Γι’ αυτό και η ίδια η λύση είναι τόσο ρηχή, είναι μέχρι να ενθουσιαστείς με κάποιον άλλο.

Βήμα 5ο: Κάνε απολογισμό
Ωραίοι οι έρωτες και η θεωρία, αλλά πάμε λίγο στην πράξη. Αρχικά, είσαι υπερβολικός/η. Γίνεται να έχεις ερωτευτεί κάποιον που δεν ανταποκρίνεται; Πότε; Στους φανταστικούς σας βραδινούς περίπατους ή στις φανταστικές ατελείωτες συζητήσεις σας;
Απομυθοποίησε την καψούρα.
Έψαξες για εκείνα τα μικρά πράγματα που θα σου έσβηναν κάθε όμορφο συναίσθημα; Παραδείγματος χάριν, μήπως μισεί τα κουτάβια; Μήπως το χόμπι του είναι το κυνήγι; Μήπως ασχολείται υπερβολικά με την εικόνα της, χωρίς να έχει λόγο; Αν κοιτάξεις λίγο πιο προσεκτικά και χωρίς τις ορμές σου να χτυπάνε κόκκινο, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΠΗΓΗ: in2life