Life

Πώς ο ύπνος βελτιώνει το σεξ (και το σεξ τον ύπνο)

Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία του ύπνου για το σεξ, αλλά και τη σημασία του σεξ για τον ύπνο, υπογραμμίζει η Λόρι Μιντς, καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, sex educator και συγγραφέας βιβλίων για το σεξ, σε άρθρο της στοThe Conversation.

«Συνήθως κοιμόμαστε και κάνουμε σεξ στον ίδιο χώρο- το υπνοδωμάτιο. Λιγότερο προφανές, αλλά πιο σημαντικό είναι το ότι η έλλειψη ύπνου και η έλλειψη σεξ μοιράζονται κάποια κοινά υποβόσκοντα αίτια, περιλαμβανομένου του στρες. Εξίσου σημαντικό είναι το ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικά προβλήματα, και η έλλειψη του σεξ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου. Αντίστροφα, ένας καλός νυχτερινός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το σεξ, και το οργασμικό σεξ μπορεί να έχει αποτέλεσμα καλύτερο ύπνο τη νύχτα».

Όπως σημειώνει η Μιντς, Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα ύπνου από ό,τι οι άνδρες, και το πιο κοινό πρόβλημα σεξουαλικής φύσης που αναφέρουν οι γυναίκες στους ειδικούς και τους γιατρούς τους είναι η μειωμένη επιθυμία.

«Αντίστροφα, ένας καλός ύπνος το βράδυ μπορεί να αυξήσει την επιθυμία. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως όσο περισσότερο κοιμούνται οι γυναίκες, τόσο πιο πολύ ενδιαφέρον έδειχναν για σεξ την επόμενη ημέρα. Απλά μία παραπάνω ώρα ύπνου οδηγούσε σε αύξηση 14% των πιθανοτήτων σεξουαλικής επαφής την επόμενη ημέρα. Επίσης, σε αυτή την ίδια μελέτη, ο περισσότερος ύπνος σχετιζόταν με την καλύτερη διέγερση των γεννητικών οργάνων».

VINCENT BESNAULT VIA GETTY IMAGES

Αν και αυτή η μελέτη έγινε σε γυναίκες φοιτητικής ηλικίας, αυτές σε άλλες ηλικίες παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερους συσχετισμούς μεταξύ ύπνου και σεξ. «Η εμμηνόπαυση περιλαμβάνει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση βιολογικών και ψυχολογικών ζητημάτων που σχετίζονται τόσο με προβλήματα ύπνου όσο και σεξ. Επίσης είναι σημαντικό ότι πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως, μεταξύ των γυναικών σε εμμηνόπαυση, τα προβλήματα ύπνου σχετίζονται άμεσα με σεξουαλικά προβλήματα. Για την ακρίβεια, τα προβλήματα ύπνου ήταν το μόνο σύμπτωμα εμμηνόπαυσης για το οποίο έχει βρεθεί τόσο άμεση σχέση» προσθέτει η ειδικός, συμπληρώνοντας ότι το φαινόμενο της σύνδεσης μεταξύ των προβλημάτων σεξ και ύπνου παρατηρείται πολύ και ανάμεσα στις νέες μητέρες (κάτι που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ύπνου που συνοδεύει τον πρώτο καιρό ενός μωρού στο σπίτι).

Γενικότερα μιλώντας, η έλλειψη ύπνου και το στρες φαίνονται να επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών περισσότερο από ό,τι των ανδρών – ωστόσο και οι άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μια μελέτη έδειξε πως, μεταξύ νέων, υγιών ανδρών, η έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ άλλη μια έρευνα έδειξε ότι η υπνική άπνοια συμβάλλει στη στυτική δυσλειτουργία και τη συνολική μείωση της σεξουαλικής λειτουργίας. «Ξεκάθαρα, μεταξύ των ανδρών, η έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα».

PEKIC VIA GETTY IMAGES

Όσον αφορά στο αντίστροφο- το πώς το σεξ επηρεάζει τον ύπνο- η ερευνήτρια γράφει πως, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα σεξ Ίαν Κέρνερ, το λίγο σεξ μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και να κάνει κάποιον ευερέθιστο, ενώ επίσης υπάρχουν στοιχεία πως η ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, μειώνεται μετά τον οργασμό. «Υπάρχουν επίσης στοιχεία πως η οξυτοκίνη, η “ορμόνη του έρωτα”, που απελευθερώνεται μετά τον οργασμό, έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τα αυξημένα επίπεδα σύνδεσης με τον/ την σύντροφο, αλλά και τον καλύτερο ύπνο. Επιπλέον, ειδικοί εκτιμούν πως το σεξ μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στον ύπνο, ανάλογα με το φύλο. Μεταξύ των γυναικών, ο οργασμός αυξάνει το οιστρογόνο, που οδηγεί στον βαθύτερο ύπνο. Μεταξύ ανδρών, η ορμόνη προλακτίνη που εκκρίνεται μετά τον οργασμό οδηγεί σε υπνηλία».

Πηγή

Όλη η επικαιρότητα