Επιχειρήσεις

Πώς στον ΟΠΑΠ υπερδιπλασίασαν τη ζήτηση του ομολόγου τους

opap-ktirio-1024x528.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τετάρτη – με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό – η διοίκηση του ΟΠΑΠ, οι υπεύθυνοι του τμήματος επενδυτικών σχέσεων και τα υπόλοιπα στελέχη του Οργανισμού, θα διανύσουν μερικές δεκάδες μέτρα από τα γραφεία τους για να περάσουν την είσοδο του διπλανού κτιρίου στην Λ. Αθηνών, όπου στεγάζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εκεί θα συναντήσουν τα μέλη της ομάδας των συντονιστών κυρίων αναδόχων και των υπόλοιπων αναδόχων που συμμετείχαν στην έκδοση του 5ετούς κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ) που πραγματοποίησε η εταιρεία και η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς την Παρασκευή. Παρούσα θα είναι η διοίκηση του Χ.Α., οι επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υψηλόβαθμα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς και εκπρόσωποι του τραπεζικού χώρου, μεταξύ άλλων.

Όλοι μαζί θα παρακολουθήσουν τους επικεφαλής του Οργανισμού  να κηρύσσουν από τον εξώστη την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου (σημαίνοντας το γνωστό “καμπανάκι”), με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των ομολογιών του ΚΟΔ της εταιρείας, στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α.

Η τιμητική έναρξη της συνεδρίασης στο Χ.Α. επιστεγάζει την επιτυχή ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ, που πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την ίδια την εταιρεία, όσο και για τη χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα τη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Και αυτό για μια σειρά λόγων. Ήταν, με διαφορά, η μεγαλύτερη όλων των προηγούμενων που πραγματοποιήθηκαν με χρήση της υπηρεσίας “Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών” του Χ.Α. (“Βook Building”).

Το εγχείρημα επίσης ήταν σύνθετο, καθώς το μοντέλο που επιλέχθηκε ήταν επίσης απαιτητικό, καθώς η διαδικασία αλλά και τα covenants προσομοίαζαν αυτά των eurobonds, κάτι που επιθυμούσε ο ΟΠΑΠ.

Ακόμη, η κινητοποίηση του σχήματος των αναδόχων θύμισε παλιές ημέρες της χρηματιστηριακής αγοράς: σε μια μόνο από τις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν, στο Μέγαρο Μουσικής, πριν την έναρξη της δημόσιας προσφοράς, συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 εκπρόσωποι θεσμικών κεφαλαίων, χρηματιστές και αναλυτές.

Το κυριότερο, όμως, ήταν η ανταπόκριση των επενδυτών. Με τον ΟΠΑΠ να ζητάει 200 εκατ.ευρώ και την κατανομή των ομολογιών να έχει οριστεί στο 70% (θεσμικοί) – 30% (ιδιώτες), η συνολική ζήτηση από επενδυτές που συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά έφθασε τα 421 εκατ.ευρώ, μια εντυπωσιακή υπερκάλυψη κατά 2,1 φορές.

Μάλιστα, η ζήτηση από το retail χαρακτηρίστηκε υπέρ το δέον θετική, δεδομένων των συνθηκών που υφίστανται στην αγορά, αφού το προσφερόμενο επιτόκιο – σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών καταθετικών αποδόσεων – έπαιξε το ρόλο του. Όπως επίσης και το ότι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια που βρισκόταν σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών, καθώς δεν υπήρχαν οι περιορισμοί από τα capital controls.

Έπαιξε, βέβαια, ρόλο και ο εκδότης: η πιστοληπτική διαβάθμιση του ΟΠΑΠ καθορίστηκε σε “Α” κατά την ΙCAP (αντιστοιχεί σε Α- έως Α+ κατά Fitch και Α1-Α3 κατά Moody’s) και “B” κατά την S&P .

Η επιτυχία του εγχειρήματος δεν ήταν, πάντως, εύκολο να προβλεφθεί. Όταν προ τριμήνου περίπου ξεκίνησε η προετοιμασία για την ομολογιακή έκδοση, πολλοί ήταν οι αστάθμητοι παράγοντες. Υπήρχε, βέβαια, η αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα είχε κλείσει, βελτιώνοντας το κλίμα στην αγορά, κάτι που φυσικά δεν έχει γίνει ακόμη (και ουδείς γνωρίζει πότε).

Επίσης, πρόθεση ήταν η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς να είχε γίνει νωρίτερα, όμως ο φόρτος της διαδικασίας σύνταξης του ενημερωτικού δελτίου και οι έλεγχοι από τις εποπτικές αρχές αποδείχθηκαν χρονοβόροι, λόγω του μεγέθους της έκδοσης, όπως λένε στελέχη της κεφαλαιαγοράς.

Μια, επίσης, από τις μεγάλες ανησυχίες ήταν το κλίμα που θα επικρατούσε στις αγορές και στο πολιτικό σκηνικό, σε Ελλάδα και Ευρώπη, κατά την περίοδο της δημόσιας προσφοράς, κάτι που βέβαια αποτελεί μέρος κάθε έκδοσης, Επιπλέον, κατά τη πορεία διατυπώθηκε προς στιγμήν προβληματισμό μήπως ακόμη και τα 200 εκατ.ευρώ που ζητούσε ο ΟΠΑΠ ήταν πολλά.

Τελικώς, το κλίμα στην αγορά ήταν ομαλό, το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών (στον όποιο βαθμό αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν στις ευρωαγορές) ήταν θετικό και η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Παρότι την περασμένη Τετάρτη, πρώτη ημέρα της δημόσιας προσφοράς, είχαν καταχωρηθεί εγγραφές για 150 εκατ.ευρώ, στελέχη από το σχήμα των αναδόχων (Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι και σύμβουλοι στην έκδοση ήταν η Eurobank και η Εθνική, ενώ ανάδοχοι ήταν η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, η Euroxx Χρηματιστηριακή και η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος) δεν ανέμεναν πως η ζήτηση θα ήταν υπερδιπλάσια στο τέλος της σχετικής προθεσμίας.

Τελικώς, ο ΟΠΑΠ μπόρεσε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσό, 200 εκατ.ευρώ, με επιτόκιο 3,5%. Σημειωτέον ότι το μέσο κόστος (επιτόκιο) τραπεζικού δανεισμού για την ΟΠΑΠ Α.Ε. στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε διαμορφωθεί σε 4,86%.

Με δεδομένο, λοιπόν, το επιτοκιακό όφελος, ο ΟΠΑΠ διαθέτει τώρα πλεονάζοντα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, τα αντληθέντα κεφάλαια θα κατανεμηθούν την περίοδο 2017-2019 κατά 72,1 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και των πρακτορείων, κατά 25,2 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου παιχνιδομηχανών (VLTs) , κατά 20,3 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση τερματικών στοιχηματισμού τύπου self-service (SSBTs) και “virtual games” στα πρακτορεία και κατά 82,4 εκατ.ευρώ για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.

Έτσι η εταιρεία θα μπορέσει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση του business plan, με επίκεντρο την ανάπτυξη του δικτύου των VLTs, την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου παιχνιδιών και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Ήδη έχουν ανοίξει 44 gaming hall “PLAY” με συνολικά πάνω από 1.000 VLTs σε λειτουργία, ενώ ο ΟΠΑΠ ήδη έχει ολοκληρώσει την πιλοτική εγκατάσταση παιχνιδιών Play (VLTs) σε 10 πρακτορεία στην Αθήνα. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως ξεκινά άμεσα και η εγκατάσταση 3 παιγνιομηχανημάτων σε πρακτορεία σε 40 νομούς.

Ακόμη εντός των επόμενων ημερών  ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης και λειτουργίας των virtual games (σε συνεργασία με την Inspired) σε 91 πρακτορεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, με την εισαγωγή τους σε όλο το δίκτυο να αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Απριλίου.

Πηγή: capital.gr

Όλη η επικαιρότητα